JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTLs landsmøte

NTL-lederen håper forbundet får flere seire neste periode

Kjersti Barsoks første periode som NTL-leder ble veldig annerledes enn hun hadde tenkt. Nå håper hun NTL kan feire flere seire de neste fire årene.
KLAR: NTL-leder Kjersti Barsok gleder seg til landsmøte, og er klar for en periode til som leder - dersom landsmøtet vil.

KLAR: NTL-leder Kjersti Barsok gleder seg til landsmøte, og er klar for en periode til som leder - dersom landsmøtet vil.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

I november 2018 ble Kjersti Barsok valgt til leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL). Da var marsjordren fra landsmøtet å bli mer synlige og tydelige, få gjennomslag for krav om lønns- og arbeidsvilkår og å verve flere medlemmer.

Ett år senere uttalte Barsok at hun var optimistisk for 2020, etter et lokalvalg som hadde gitt signaler om at folk ønsket et politisk skifte. Men bare måneder etter kom det en pandemi som har dominert halvparten av landsmøteperioden.

– Jeg er vel glad jeg ikke visste hvordan det ville bli. Vi la planer for noe annet enn hjemmekontor i to år, oppsummerer Barsok nå, noen dager før landsmøtet starter.

Les også: 7. november starter NTLs landsmøte. Her er det du trenger å vite

Periode preget av kriser

Samtidig er forbundslederen imponert over hvordan organisasjonen håndterte pandemien.

– Jeg vil jo ikke at pandemien skal være den store saken i denne perioden, samtidig prega det organisasjonen, samfunnet og individene. Det var vanskelig å sitte hjemme når du bare vil ut og prate om forbundets saker. Det var mye «tillitsvalgtkrutt» som brant inne, konstaterer hun.

Dessuten har organisasjonen lært mye gjennom pandemien, og det blir med videre selv om pandemien er over.

Mens de siste pandemitiltakene var i ferd med å forsvinne, invaderte Russland Ukraina. Så fulgte en galopperende prisvekst og økte renter, som gjør det vanskelig for mange økonomisk nå.

– Det har vært krise på krise, og er en stor belastning for mange, sier Barsok.

NYVALGT: Barsok ble valgt til leder i 2018, og har ledet forbundet gjennom en landsmøteperiode preget av pandemi, krig og dyrtid.

NYVALGT: Barsok ble valgt til leder i 2018, og har ledet forbundet gjennom en landsmøteperiode preget av pandemi, krig og dyrtid.

nyebilder.no

Viktig med regjeringsskifte

Noe av det Barsok er mest fornøyd med i forrige periode, er regjeringsskiftet i 2021. Hun har merket en endring.

– Det var viktig med et regjeringsskifte. Både for oss som forbund, men også for samfunnet. Vi er partipolitisk uavhengige, men det er godt med politikere som baserer seg på en plattform med ting vi faktisk er enige i, konstaterer Barsok.

Selv om hun merker retningsendringen, er det fortsatt nok av utfordringer å jobbe med.

– Det tar mer enn ett budsjett å rette opp i alt. Det renner ikke over av melk og honning i samfunnet nå, og det er mange virksomheter som har en veldig krevende økonomisk situasjon og det er ikke alle lokale tillitsvalgte som merker den rødgrønne politikken enda, sier hun.

Barsok legger ikke skjul på at utsiktene til å lede NTL videre under en rødgrønn regjering er fristende.

– Nå skal jo landsmøtet finne den løsningen de synes er best, men det er klart det er gøyere når det er mulig å få politiske seire. Og ikke minst er det viktig for medlemmene våre at vi får politisk gjennomslag. Det er motivasjon i kamp, men det er gøyere å feire. Og det håper jeg det blir rikelig anledning til framover, sier hun.

Når hun måtte ta stilling til om hun ønsket å stille seg til disposisjon for en ny periode, måtte hun gjøre en grundig vurdering.

– Det er en spesiell jobb å ha, og jeg har tenkt meg godt om hvorvidt dette er lurt for NTL og meg. Det er et privilegium å være leder i NTL, og jeg føler meg på ingen måte ferdig. Jeg vil bidra til at vi blir sterkere og beveger oss, og har et stort engasjement for kjernesakene. Nå er det opp til valgkomiteen og landsmøtet å sette sammen laget for de neste fire årene og det skal bli spennende, sier Barsok.  

Gleder seg til landsmøte

Når NTL på mandag samles til landsmøte, er det etter en periode med underskudd på de store fellesarenaene i forbundet. Barsok håper det blir en god opplevelse for alle representantene, og er spent på hvilke retninger debattene vil ta.

– Det er mange nyanser i salen, og de vil synes. Det er mange saker det er et sterkt engasjement for i NTL, sier hun.

Barsok gleder seg til å høre fra hele bredden i organisasjonen.

– Vi vil få se bredden og mangfoldet på alle måter. NTL har store og små foreninger og landsforeninger, på et vidt spekter av områder med et stort samfunnsengasjement. Jeg er sikker på at vi får møte delegater som er godt forberedt, er kamerater som gir hverandre applaus og prøver å forstå hverandre. Jeg føler alltid at jeg lærer noe i slike forsamlinger, og det er jeg sikker på vil skje denne gang også.

Forbundslederen håper landsmøtet blir en vitamininnsprøytning for medlemmene og forbundet.

– Jeg håper de som går ut av landsmøtesalen på fredag er enda stoltere over å være medlemmer i NTL og føler de har vært med på et viktig politisk verksted, sier Barsok, som attpåtil har bursdag dagen etter landsmøtet avsluttes.

– Det blir nok en rolig feiring, ler hun.

Les også: Ny renteheving og økte priser: Hvor lenge vil det vare?

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse