Lønn
NTL-lederen om nye lønnstall: Spent på hvordan vårens lønnsoppgjør vil gå
Med stor reallønnsnedgang og en kvinnelønn som gikk feil vei i 2022, innrømmer Kjersti Barsok at det er nok å ta tak i.
NTL-leder Kjersti Barsok ser enkelte grupper få store lønnstillegg, samtidig som det går feil vei med kvinnelønna. Det borger for et krevende lønnsoppgjør i år.
Jan-Erik Østlie
anders@lomedia.no
Lønnsstatistikken til Statistisk sentralbyrå ble lagt fram 2. februar, og viser hvordan ulike gruppers lønnsutvikling i 2022 var.
Totalt sett var veksten 4,6 prosent for alle arbeidstakere, den største veksten på mange år. Men det er store forskjeller.
Vinnerne i 2022 ble ansatte innen oljebransjen, som økte lønna med 7,6 prosent. «Finansierings og forsikringsvirksomhet» økte med 5,6 prosent og industri endte på 5,4 prosent.
De som kom dårligst ut var undervisningspersonell, noe som i stor grad skyldes at lærerne streiket i fjor og enda ikke har fått oppgjøret for 2022. Også «helse- og sosialtjenester» er blant de som kom lavest ut, med 3,6 prosent.
Kategorien «Offentlig forvaltning og forsvar, og trygdeordninger underlagt offentlig forvaltning» hadde 4,8 prosent lønnsvekst.
Kvinnene sakket også akterut i 2022, og tapte 0,3 prosentpoeng i forhold til menns lønn. Nå tjener kvinnene 87,6 prosent av det menn tjener.
Riktignok fikk kvinnene bedre lønnsutvikling både i statsforvaltningen og i privat sektor og offentlig eide foretak. Men totalt ble det likevel en negativ utvikling for likelønna i 2022.
Se alle tallene her: Dette er lønna i over 350 yrker
NTL-lederen: Må fordele
NTL-leder Kjersti Barsok konstaterer at mange sektorer økte vesentlig mer enn det som var frontfagsramma i fjor, på 3,7 prosent.
– Det er ikke overraskende at lønnsevnen i bedriftene ser ut til å ha vært høyere enn det ble lagt til grunn i fjor, sier hun.
Det er imidlertid 17. februar de mest aktuelle tallene før årets lønnsoppgjør kommer, da Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) legger fram sine beregninger.
– Lønn handler om fordeling og det er viktig at ansatte i alle sektorer får sin del av kaka så det skal bli (litt for) spennende å se de endelige tallene fra TBU og SBU (Statens beregningsutvalg, journ.anm.), sier Barsok.
Aktuelt: Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De med mest drar ifra
Et annet funn i SSBs statistikk fra 2022 er at de som tjener mest dro ifra de andre gruppene.
De ti prosentene som har høyest månedslønn (over 78.290 kroner) økte lønna med 5,4 prosent. De i midtsjiktet ligger rundt 4 prosent.
– Det er vel liten tvil om at vårens oppgjør vil bli krevende. SSB peker på at de lavest lønte fikk et betydelig lønnsløft i fjor på grunn av lønnsoppgjør som ga ekstra lavlønnstillegg i flere bransjer, men på tross av dette drar de med høyest lønn ifra, sier Barsok.
NTL-lederen er tilfreds med at det gikk riktig vei for likelønn i staten i fjor, men er klar på at dette må jobbes videre med:
– Mens vi venter på detaljerte tall fra våre tariffområder noterer vi oss at vår prioritering av likelønn i staten ser ut til å ha gitt resultater, men at det fortsatt er en lang vei fram før vi har likelønn i Norge, slår hun fast.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.