JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsoppgjøret:

NTL-tillitsvalgte ville hatt mer fordelt sentralt i lønnsoppgjøret: – Det blir tøffere for hver gang vi stiller i lokale forhandlinger

Et akseptabelt resultat, sier NTL-tillitsvalgte og medlemmer om årets tariffoppgjør. Men det er bred enighet om at en større del av potten burde vært fordelt sentralt.
FORNØYD MED OPPGJØRET: Tillitsvalgt Ruby Castellanos (f.v), Hege Voldsdal, Elisabeth Hagelsteen og Ragnhild Stende ved Arbeids- og Velferdsdirektoratet i Oslo (Nav).

FORNØYD MED OPPGJØRET: Tillitsvalgt Ruby Castellanos (f.v), Hege Voldsdal, Elisabeth Hagelsteen og Ragnhild Stende ved Arbeids- og Velferdsdirektoratet i Oslo (Nav).

Ole Palmstrøm

merete.jansen@lomedia.no, may@lomedia.no, kai@lomedia.no

I Arbeids- og velferdsdirektoratet var 300 NTL-medlemmer forberedt på å gå ut i streik dersom meklingen ikke førte frem.

– Vi var veldig spente alle sammen – og veldig klare for å streike. Men så løste det seg, og vi er fornøyd med resultatet, sier NTL-leder i direktoratet Ruby Castellanos.

NTL-lederen er fornøyd: – Absolutt et resultat vi kan akseptere

– Vi har fått gjennom de tingene som var viktige for oss. Et høyt generelt tillegg med likelønnsprofil, en trygg og god avtalefestet pensjon (AFP) også for medlemmer født etter 1962 og bedre uttelling for variable tillegg i opptjening av pensjon.

– En bedre fordeling av tilleggene bidrar til å utjevne forskjellene mellom dem som ligger på de lavere lønnsrammene i forhold til dem som ligger på de høyere lønnsrammene, sier Castellanos.

Hun forteller at den lokale streikegeneralen Ane Stø hadde gjort en grundig jobb med å forberede streiken. Alle var informert om hva som skulle skje dersom det ble brudd

Spesiell steming

Også på Oslo Met Storbyuniversitetet var det hektisk aktivitet blant de tillitsvalgte under meklingen. Streikelister ble gjort klare, og vester og t-skjorter ble sortert på kontoret til Ingvild Nordang, som ledet LO Stats lokale streikekomité.

Saken fortsetter under bildet.

SLAPP KONFLIKT: Ved Oslo Met Storbyuniversitetet gjorde Streikeleder Ingrid Nordang og Amir Haghighi alt klart mens partene satt hos Riksmekleren, men kunne pakke ned igjen utstyret uten at det var tatt i bruk. 

SLAPP KONFLIKT: Ved Oslo Met Storbyuniversitetet gjorde Streikeleder Ingrid Nordang og Amir Haghighi alt klart mens partene satt hos Riksmekleren, men kunne pakke ned igjen utstyret uten at det var tatt i bruk. 

Merete Jansen

Hun forteller at det var en litt spesiell stemning på hele huset da partene ble sittende langt utover fredagen. Så kom avklaringen, og de fikk resultatet servert via tv-skjermene.

– Det var tydelig at det hadde vært vanskelige forhandlinger og mekling. Selv om vi helst skulle sluppet en lokal pott, ble vi glade for at partene kom frem til et resultat der en god del skal fordeles sentralt. Det er også fint at nye stipendiater får mer i lønn. Akkurat hvilke utslag de ulike prosentvise lønnsøkningene får for våre medlemmer, vet jeg foreløpig ikke.

Statsoppgjøret: Her er årets lønnsøkning for statsansatte

Nordang synes videre det er bra at AFP-spørsmålet ble avklart, selv om hun sliter med å skjønne hvorfor dette skulle sitte så langt inne for arbeidsgiversiden.

Helst alt sentralt

– Dette var et godt resultat, slår Ashna Sablagi fast på telefon fra Trondheim, der han jobber i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og er øverste tillitsvalgt for NTLs medlemmer.

Saken fortsetter under bildet.

Ashna Sablagi er øverste tillitsvalgt for NTL i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Ashna Sablagi er øverste tillitsvalgt for NTL i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Merete Jansen

Sablagi er fornøyd med at en større del av lønnsmassen skal fordeles sentralt enn det som har vært tilfelle de to siste årene.

Han er også godt fornøyd med at AFP-ordningen nå er tariffestet også for de som er født etter 1962. Men i likhet med de andre NTL-magasinet har snakket med, hadde han helst sett at enda mer av lønnen ble fordelt sentralt. Ideelt sett hele potten.

Lik lønn for likt arbeid

På Kongsvinger sier Manju Chaudhary seg enig. Hun sitter i styret for NTL i Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Vi ønsker å ha mest mulig lik lønn for likt arbeid. Det blir tøffere for hver gang vi stiller i lokale forhandlinger. Når den lokale potten vokser, blir det et større ansvar for de tillitsvalgte å passe på at alle får noe, og det blir tøffere å få gjennom alle de økningene vi ønsker for medlemmene. Ledelsen på sin side bruker ofte lønn som belønningsmetode, sier Chaudhary.

ph

Hun påpeker at i SSB er det liten forskjell mellom kvinners og menns lønninger, men noe mer ulikhet mellom de som har real- og formalkompetanse.

– Med tanke på hvor partene sto da meklingen startet, er jeg likevel godt fornøyd.

– Pensjon viktig for de unge

Gro Ørsal, leder for NTL i Arbeids- og sosialdepartementet, trekker frem enigheten om AFP-ordningen som noe at det beste med årets oppgjør.

– Særlig for de yngre er dette viktig, sier hun.

Hun er langt mindre fornøyd med at arbeidsgiversiden også denne gangen prøvde å få hele lønnsøkningen opp i potten som skal fordeles lokalt.

– Jeg er litt lei for denne utviklingen. Den vil kunne føre til økende forskjell og trynetillegg, også for statsansatte. Høyere grad av sentral fordeling gir likere fordeling, slår Ørsal fast.

Hun er fornøyd med at meklingen førte til at under halvparten av potten nå skal fordeles lokalt.

– Kan ikke få alt

AFP var viktig også for Morrakote Suriya, som er nestleder i NTL Nasjonale biblioteker og holder til i Mo i Rana

– Vi er fornøyd med at vi fikk en løsning på pensjonsspørsmålet som er i tråd med avtalen om ny offentlig tjenestepensjon, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Morrakote Suriya, nestleder i NTL Nasjonale biblioteker i Mo i Rana.

Morrakote Suriya, nestleder i NTL Nasjonale biblioteker i Mo i Rana.

Paul-Egil Henriksen

At de også denne gang må fordele en lokal pott, tar hun til etterretning.

– Oppgjøret er et resultat av forhandlinger, og da får man ikke alle ønsker innfridd. Vi ønsket oss et oppgjør der partene sentralt tok ansvar for fordelingen av hele potten. Når vi ikke fikk til det, er vi fornøyd med at en større del av potten ble fordelt sentralt enn i lokale forhandlinger, og at en fikk sikret reallønnen før de lokale forhandlingene.

ph

Glade løsning

Selv om de var forberedt på å ta en konflikt, er alle vi har snakket med glade for å ha sluppet akkurat det. En av dem er Gro Ørsal i Arbeids- og sosialdepartementet.

– Ingen ønsker å gå til streik ved et lønnsoppgjør. Men må man, så gjør man selvsagt det, av prinsipielle årsaker. Både kollegene mine og jeg er veldig glade for at lønnsoppgjøret er i havn, sier hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse