JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Offiserer spår flukt fra Forsvaret om husleia økes for forsvarsboligene

Tillitsvalgte blant offiserene advarer mot å sette opp husleia til forsvarsboligene.
BEKYMRET: Sersjant Lewis Wake mener det er uklokt av Forsvaret å svekke godet med rimelig husleie for forsvarsansatte som kan beordres til å flytte.

BEKYMRET: Sersjant Lewis Wake mener det er uklokt av Forsvaret å svekke godet med rimelig husleie for forsvarsansatte som kan beordres til å flytte.

Privat

anders@lomedia.no

Motstanden mot Forsvarets planer om å øke husleia til de ansatte er sterk, og flere er bekymret over at det vil skade rekrutteringen og øke avgangen fra Forsvaret.

Dette bekreftes av tillitsvalgte i Norges Offiserforbund, som til aldrimer.no forteller om kollegaer som sier de vurderer å slutte i forsvarsjobben dersom husleia økes til markedspris.

De har ingen tro på at de vil bli kompensert fullt ut for de økte kostnadene.

Huitfeldt (Ap) er bekymra over husleieøkningen i Forsvaret: – Det kan bli vanskeligere å rekruttere og beholde dyktige ansatte

Spår at mange vil si opp

– En av de få godene ansatte i Forsvaret har er billig kost og losji. Dersom disse godene fjernes vil trolig mange slutte i jobben, eller ikke vurdere jobb i Forsvaret i det hele tatt. Så ja – jeg tror det kan gi økt personellflukt og også ramme rekrutteringen, sier offiser og NOF-tillitsvalgt Aleksander Nordmo i Telemark Bataljon til aldrimer.no.

Han påpeker overfor nettstedet at Forsvarets ansatte har plikt til å flytte dit de blir beordret, og at det ikke er noe alternativ å kjøpe egen bolig når man risikerer å måtte flytte på kort varsel.

Nordmo tror det hele vil bli et tapsprosjekt for Forsvaret.

– Jeg tror det vil koste Forsvaret betydelig mer å utdanne nye soldater, i stedet for å beholde eksisterende personell ved å holde husleien lav. De bør heller sikre vilkår som gjør at folk står lenger i jobb i Forsvaret, sier Nordmo.

SPÅR AVGANG: Tillitsvalgt Aleksander Nordmo i Telemark Bataljon spår at flere vil slutte i Forsvaret om kostnadene til utleieboliger øker.

SPÅR AVGANG: Tillitsvalgt Aleksander Nordmo i Telemark Bataljon spår at flere vil slutte i Forsvaret om kostnadene til utleieboliger øker.

Privat

Tilsette i Forsvaret kan få firedobla husleiga når regjeringa skal spare (juni 2017)

Håper på politikerne

Sersjant Lewis Wake på Sessvollmoen mener økt husleie vil vøre en ekstra belastning for alle de som er pliktige til å flytte dit de blir beordret. Han spår at mange kommer til å velge pendling.

– I slike situasjoner vil nok flere velge pendlerstatus, enn om familien kan bo samlet i en rimelig forsvarsbolig. Derfor tror jeg Forsvaret risikerer at pendlerkostnadene øker betydelig. Da risikerer man at besparelsene man har fått antydet, om flere kjøper egen privat bolig, og behovet for husleiekompensasjon og forsvarsboliger synker, vil forsvinne i økte pendlerkostnader, sier han til aldrimer.no.

Han og kollegaene følger spent med på forhandlingene mellom organisasjonene og Forsvaret. Håpet hans er at forsvarsledelsen, departementet eller Stortinget stopper planene.

– Jeg håper Stortingets politikere vil sette seg godt inn i saken og hva personellets plikter medfører, og revurdere den nye husleieordningen. For konsekvensene kan bli svært uheldige for Forsvaret, og innsparingene små. Samtidig slår dette svært negativt ut for personellet. Her kan Stortinget samtidig sende et viktig signal til Forsvarets ansatte, sier Wake til aldrimer.no.

Forhandlinger pågår

Forsvaret og ansattes organisasjoner er i forhandlinger om saken. Orlogskaptein Per-Thomas Bøe i Forsvaret sier til FriFagbevegelse at det er mange elementer som kan inkluderes i kompensasjonen, og som arbeidstakerorganisasjonene har mulighet til å påvirke i forhandlingene, eksempelvis hvor lenge den enkelte får kompensasjon, tilsettingsvilkår og livsfase. Les mer i denne saken.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse