Majorene Christina Stokkeland og Dag Ola Lien ved Luftkrigsskolen er to av de 424 offiserene som har kjørt saken om skoletilleggene til Høyesterett, og vunnet.
Forsvaret
Lønn
Offiserer vant over Forsvaret: Noen får tilbake rundt 250.000 kroner
Forsvaret må etterbetale 424 ansatte et tillegg verdt mange tusen kroner, som de fjernet i 2017.
anders@lomedia.no
– Viktig for den norske modellen, sier major Dag Ola Lien.
1. august 2017 fjernet Forsvaret et tillegg som ansatte med undervisningsplikt hadde, kalt «skoletillegget».
Dette kunne utgjøre opp mot 3600 kroner i måneden, og var kompensasjon for forberedelser og ekstra oppgaver for de som underviste på Forsvarets utdanninger.
Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) og Befalets Fellesorganisasjon (BFO) aksepterte ikke dette, og krevde at de som jobbet i undervisningsstilling da tillegget ble fjernet skulle beholde dette så lenge de hadde en slik stilling.
Etter å ha fullført runden i hele rettsvesenet, ble dommen som gav offiserene støtte rettskraftig 10. mars, da Høyesterett avviste statens anke.
Majorene Christina Stokkeland og Dag Ola Lien ved Luftkrigsskolen er to av de 424 offiserene som har vært med på kampen for å beholde tillegget. De er fornøyde med å ha seiret, etter over fem år.
– Dårlig gjort
De to forteller at da tillegget ble fjernet, kjente de at dette ikke var riktig.
– Å jobbe i Forsvaret har noen gode sider og noen dårlige sider, som i alle jobber. Så når dette tillegget ble fjernet, kjente jeg det ble helt feil. Det er et tillegg for ekstra oppgaver, og når fagforeninga trengte at noen gikk til sak, meldte jeg meg, sier Dag Ola Lien.
Christina Stokkeland reagerte også på at Forsvaret ensidig fjernet tillegget, uten at det var noen ordninger for de som hadde tillegget allerede.
– Opplevelsen ble at arbeidsgiver fjerner et tillegg uten å gå i dialog med arbeidstakerne i forkant for å diskutere fordeler og ulemper ved tillegget, samt konsekvensene det ville kunne få om det ble fjernet. At man ikke etablerte dialogen, var en særdeles dårlig start, sier hun.
De to kollegaene mener tillegget har hatt klare fordeler for driften ved skolene, vært enkelt å administrere og skapt fleksibilitet for både arbeidstakere og arbeidsgiver.
Opp mot 250.000 kroner
De ansatte tapte første runde i tingretten, men vant fram i lagmannsretten. Det er denne dommen som nå blir stående.
De som hadde tillegget i 2017 skal få etterbetalt for tiden de har hatt en slik stilling. De som fortsatt er i en slik stilling får etterbetalt fram til i dag. De som får mest, har rundt 250.000 kroner til gode.
Nyansatte i slike stillinger får ikke dette tillegget lenger.
Majorene forteller om uheldige utslag på arbeidsplassene etter at tillegget ble fjernet. I lokale lønnsforhandlinger var det tidligere argumentert for at siden de militært ansatte hadde undervisningstillegg, fikk sivilt ansatte lønnstillegg på A-tabellen tilsvarende undervisningstillegget gitt at de det gjaldt hadde de samme oppgavene, ansvarsområde og utdanningsnivå.
Men da de militært ansatte plutselig mistet inntil 3600 av månedslønna oppstod det utilsiktede lønnsforskjeller.
– Vi gjorde samme jobben og ingen oppgaver forsvant, men fikk bare redusert inntekten. Vi har vært lojale, og tror ikke arbeidsgiver har merket noen mindre arbeidsinnsats. Vi brenner for jobben, og når du skal møte elever møter du forberedt, sier Stokkeland.
De minner også om at Forsvaret understreker i nesten alle sammenhenger at personellet er den viktigste ressursen i etaten.
Mye delt: Ellen mistet jobben etter 23 år: – Lei meg for at min arbeidsplass har blitt et sånt drittsted
Håper på rask opprydning
Nå som saken er avklart i retten, er de spente på hvor lang tid Forsvaret vil bruke på å betale ut pengene.
– Om arbeidsgiver mener noe med at personellet er det viktigste, så tenker jeg at de rydder skapet og får dette unna sømløst. Men jeg har dessverre ikke tro på at det kommer til å gå veldig fort, sier Lien.
Han peker også på spørsmålet om renter for de årene som har gått, og at utbetalingen ikke skal føre til en skattesmell for de berørte når det blir utbetalt.
Stokkeland forventer at den videre saksgang skjer så raskt som mulig, uten unødvendige forsinkelser i prosessen for å utbetale de midlene som arbeidstakerne rettmessig skal ha.
– Det må ryddes opp, og de faktorene som må avklares må i alle fall ikke gå i arbeidstakernes disfavør. Det vil ikke være å ta en rettskraftig dom på alvor, sier hun.
Lien legger til at denne seieren var viktig for arbeidstakersiden.
– I den tida vi er inne i med et hardere arbeidsliv og mye midlertidighet, er det et viktig signal for den nordiske modellen at arbeidstakerne vinner fram i en slik sak. Det er viktig at folk ser at det lønner seg å være fagorganisert, sier Lien.
Mye lest: Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
– Veiledning for fremtidige saker
Advokat Oddvar Lindbekk har ført saken for NOF og BFO hele veien, og er ikke overrasket over at Høyesterett avviste å ta saken opp til behandling.
– Lagmannsrettens dom er i tråd med rettsregelen om individuell ettervirkning, som igjen henger nøye sammen med ufravikelighetsreglene som det organiserte arbeidsliv er helt avhengig av. Uten ufravikelighetsreglene virker ikke tariffavtalesystemet, og da må vi ta på alvor at disse fyller arbeidsavtalene med innhold, sier han.
Han mener også at Høyesteretts vurdering av lagmannsrettens dom i forbindelse med ankenektelsen i Skoletillegg-saken bekrefter avklaringene som kom i Grefsenhjemmet-saken.
– Det er nå to sentrale dommer om individuell ettervirkning. Dette gir viktig veiledning for fremtidige saker.
Advokat Lindbekk understreker at det er viktig å skille mellom de kollektive og individuelle virkningene av en særavtales opphør.
– Det er normalt at tariffpartene møter til forhandlingsbordet og forhandler frem nye eller endrede vilkår for medlemmene. Gjør man ikke det må arbeidsgiver forholde seg til at arbeidsavtalene fortsetter å gjelde med det innholdet og de vilkår den har fått fra tariffavtalene. Arbeidsavtaler tømmes ikke automatisk for innhold på grunn av opphør av en særavtale, sier Lindbekk.
Denne skaper debatt: Da Isabelle skulle få lønna si, fikk hun beskjed om at hun skyldte arbeidsgiveren penger
Oddvar Lindbekk, advokat Norman & Co.
Norman & Co
– Prinsipielt viktig
Fra forbundenes side er det forhandlingslederne Staale I. Reiten (NOF) og Lars Omberg (BFO) som har jobbet med denne saken.
De har fått antydet at pengene ikke blir utbetalt før etter sommeren, siden de må gjennomgås manuelt, men er fornøyd med at saken nå kan avsluttes.
– Dette har vært en lang prosess på nesten sju år. Det er synd for våre medlemmer at Forsvarsdepartementet valgte å ikke løse denne saken i samarbeid oss i 2016/2017, sier de.
De mener saken er prinsipielt viktig for hele det organiserte arbeidslivet, siden det er den første saken som går inn på individuell ettervirkning av tariffavtaler som er endelig sluttført i rettssystemet.
– Våre medlemmer får nå sin rettmessige lønn etterbetalt tilbake til 1. august 2017, konstaterer de.
Staale I. Reiten, forhandlingsleder NOF.
Kristian Brustad
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin
Lønna spises opp av prisveksten
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Butikkmedarbeider var det største yrket i 2022, men de siste ti årene har det blitt 8000 færre av dem.
Erlend Angelo, Martin Slørdal Guttormsen, Colourbox
Her er de vanligste jobbene i Norge
NTL gikk med underskudd i 2022 og forventer det samme i 2023. Hovedkasserer Elisabeth Steen sier de må passe på utgiftssiden, og øke inntektene.
Ole Palmstrøm