JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ostehøvelkutt fører til oppsigelser i Norsk filminstitutt. Kritisk for driften, sier ansatte

Norsk filminstitutt må ­redusere kostnader, og det fører til oppsigelser. NTL står klare til å ta kampen mot nedbemanninger.
OPPSIGELSER: Det ligger an til oppsigelser hos Norsk Filminstitutt, noe NTL-styret ved Jakob Berg (t.v.) Elisabeth Aalmo og David Løite kommer til å kjempe i mot.

OPPSIGELSER: Det ligger an til oppsigelser hos Norsk Filminstitutt, noe NTL-styret ved Jakob Berg (t.v.) Elisabeth Aalmo og David Løite kommer til å kjempe i mot.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Ostehøvelkutt, regjeringens flate kutt gjennom avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen), fem år på rad ble til slutt for mye for Norsk filminstitutt (NFI). En lang prosess for nedbemanning skal avsluttes midt i oktober. Det ligger an til at sju ansatte må sies opp.

Styremedlemmene ved NTL-foreningen på NFI forteller om usikkerhet blant de ansatte og bekymring for kvaliteten på tjenestene NFI kommer til å levere framover.

p

Dårlig økonomi

Nedbemanninga på NFI begrunnes med økonomi. Kuttene har blitt fordelt på «nedtrekksområder» i hele organisasjonen, der stillinger og innhold i disse har blitt lagt i en bemanningsplan. Så har ansatte blitt plassert inn i de ulike stillingene, bortsett fra de som ikke har fått noen plass enda.

– Noen er innplassert og noen er ikke. Og så er det noen stillinger der ingen er innplassert. Disse skal fylles, og så er det de som er igjen som mister jobben. Dette er ikke avklart ennå, sier hovedtillitsvalgt Jakob Berg for NTL ved NFI.

Flere av de som ikke er innplassert, har funnet «sine» oppgaver i nye stillinger. Bergs mål er helt klart: at færrest mulig blir sagt opp. Pakkene som tilbys, vurderer Berg heller ikke som spesielt attraktive: seks måneder med lønn.

– Det er en minnimumsløsning, begrunnet med stram økonomi. Men det oppmuntrer ikke folk til å søke sluttpakker heller, sier han.

Med budsjettforslaget fra regjeringen mandag, vil det bli ytterligere ostehøvelkutt ved NFI neste år.

– Enda et ostehøvelkutt gjør at det virkelig blir kritisk for driften av NFI – også etter at vi har gjennomgått den omstillingen vi er inne i nå. Norsk filminstitutt har påtatt seg mange store oppgaver de siste årene, uten å få tilført ekstra driftsmidler, og skal nå altså spare ytterligere fra et allerede svært smalt driftsbudsjett. Jeg legger også merke til, i disse dager med lønnsforhandlinger, at Norsk filminstitutt ligger godt under lønnsnivået ellers i staten, så her er det ikke mer å ta av, sier Jakob Berg.

Ansatte preges av situasjonen

De NTL-tillitsvalgte forteller at dette er en ny situasjon både for de ansatte og ledelsen. NTL har rundt 50 medlemmer av totalt 87 ansatte på NFI. Blant de som ikke er satt inn i det nye organisasjonskartet, er det mange NTL-medlemmer.

– Stemninga preges merkbart av situasjonen. Det skaper veldig mye uro og usikkerhet. Folk er veldig glad i arbeidsplassen sin, sier Elisabeth Aalmo.

Noen av de som er i faresonen, har 30-40 års ansiennitet.

– Det er skikkelig tungt for noen av dem. De er skikkelig fortvila, sier David Løite.

Berg forteller at det er ganske mange av de som ikke er innplassert, som er i alderen 60 til 67.

– For noen av dem er det kritisk, med bare et par år igjen til full pensjonsopptjening, sier Berg.

– Har dette blitt tatt hensyn til i prosessen?

– Det er det definitivt ikke tatt hensyn til. Jeg har heller ikke inntrykk av at man bevisst prøver å få ut de «gamle og syke», men det er uansett det som skjer dessverre, sier han.

Bekymret for svekket tilbud

De tillitsvalgte er samstemte i at prosessen vil gå ut over tjenestene NFI leverer, og dermed norsk filmpublikum, filmbransjen og formidlingsjobben NFI gjør.

– De siste årene har vi blitt tilført nye oppgaver, uten å bli flere folk. Det er mye mer å gjøre, og nå skal det bli enda færre til å utføre disse oppgavene, konstaterer Aalmo.

De er uenige med ledelsen i at det ikke er mulig å unngå nedbemanning.

– Om ledelsen hadde spurt oss, mener vi de kunne funnet en god del kutt før de gikk til oppsigelser. Vi har et styre som vi strengt tatt ikke trenger, ettersom vi er direkte underlagt Kulturdepartementet. Det koster opp i mot en million kroner i året, påpeker Berg.

p

Klare for å kjempe i mot oppsigelser

NTL-erne ved NFI opplever at de har fått god støtte fra forbundet sentralt. De som har fått beskjed om at de ikke er innplassert, har vært i møte med NTL og fått vite hvilken hjelp og støtte de kan få der.

– Det virker som at NTL er klare for å ta dette til retten om det skulle være nødvendig og sakene er prosederbare. Vi kommer til å ta hele runden for de som mister jobben, forsikrer Berg.

Han minner om at situasjonen i NFI nesten kvalifiserer til å være en masseoppsigelse, og mener det ikke er en tid for å gå stille i dørene.

– Kampen er ikke over. Den har så vidt begynt. Det er bra NTL kjemper imot dette, og kanskje ser på NFI-tilfellet som en mulighet for å trekke en linje i sanden. Å si «hit, men ikke lenger, staten». Det skal være et bedre stillingsvern og staten skal ta bedre vare på medarbeiderne sine, sier Berg.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse