Kulturansatte streiker for hybridpensjon:
Plutselig er Ibsens «Et dukkehjem» brennaktuell: – Dette er en kamp for kvinners pensjon, sier streikevakta i Bergen
De streikende utenfor Den Nationale Scene i Bergen mener det er en viktig likestillingskamp de står i.
STREIK: De streikende utenfor Den Nationale Scene i Bergen var fredag ettermiddag (fra venstre): Arne Kambestad (Fagforbundet), Erlend Wiig Hauge (Fagforbundet), Ingunn R. Jacobsen (Fagforbundet), Nina Seim (Fagforbundet), Rune Kjelby (Fagforbundet), Sebastian Kaurel (NTL), Christian Eskildsen (Fagforbundet), Lena Andersen (NTL), Mette Eriksen (NTL), Anne Bergendahl (Fagforbundet) og Kristian Strømme (Fagforbundet)
Eivind Senneset
anders@lomedia.no
Da kulturstreiken ble en realitet natt til fredag, gikk 28 medlemmer i NTL, Fagforbundet og Creo ut i streik ved Den Nationale Scene i Bergen.
Nå står de streikevakt utenfor det klassiske landemerket i Bergen sentrum.
NTL-tillitsvalgt Thomas Sævig sier de er i full gang.
– Vi var jo forberedt på at det kunne bli streik, ettersom vi forsto at partene sto langt fra hverandre. Så da stiller vi solidarisk opp, fastslår han.
Her er det streik:
• Bergen Filharmoniske Orkester (92)
• Den Nationale Scene (28)
• Den Norske Opera Ballett (54)
• Det Norske Teatret (25)
• Nationaltheatret (2)
• Rogaland Teater (19)
Kulturansatte i streik: – Bare et tidsspørsmål før arbeidsgiver må gi seg
Saken fortsetter under bildet.
Eivind Senneset
Likestillingsspørsmål
Han er ikke i tvil om at det er riktig å ta kampen om pensjonsordningene i kultursektoren – for å få kjønnsnøytrale og livsvarige pensjoner.
– Dette er veldig viktig. I dag har vi snakket om hvordan teateret legger vekt på rettferdig fordeling mellom kvinner og menn og likhetsprinsippet, som kommer til uttrykk gjennom hvilke stykker vi setter opp her, som «Et dukkehjem» av Ibsen. Vi synes vi burde vært en foregangsbedrift, sier han.
– Føles «Et dukkehjem» plutselig mer aktuelt i dag?
– Ja, du kan si det blir mer aktuelt, for dette er en kamp for kvinners pensjon, sier Sævig.
Nå er han spent på hvordan konflikten utvikler seg, og den varslede opptrappingen 8. september. Da går ytterligere 18 medlemmer ut i streik.
Bakgrunn: 220 ansatte ved opera, teatre, scener og orkestre er i streik – får ikke pensjonen de krever
Saken fortsetter under bildet.
STREIKEVAKT: LO-medlemmer på streikevakt. Fra venstre Mette Eriksen (NTL), Lena Andersen (NTL) og Sebastian Kaurel (NTL).
Eivind Senneset
Rammer teateret
Sævig forteller at streikevaktene bli spurt av forbipasserende hva streiken handler om, og opplever å få sympati fra dem.
Blant de streikende ved teateret nå er det ansatte innen salg og marked, inspisienter og scenearbeidere. Det vil få konsekvenser for teateret.
– Det er ikke helt avklart, men jeg er ganske sikker på at det er forestillinger som vil bli avlyst. Et teater er komplekst og det kreves mange aktører for å sette opp en forestilling, minner han om.
Saken fortsetter under bildet.
SOLIDARITET: Streiken i kultursektoren oppleves som veldig viktig for NTLs varatillitsvalgt Ole Friele (t.v.) og tillitsvalgt Thomas Sævig for NTL i Den Nationale Scene.
Privat
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.