JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Politikere, elever, lærere og fagforeningsfolk i demo mot kutt i støtten til landets folkehøgskoler

Politikere, elever, lærere og fagforeningsfolk møtte opp foran Stortinget tirsdag for å protestere mot regjeringens forslag til kutt i støtten for landets folkehøgskoler.
DEMONSTRERTE: Lærere og elever fra Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole (AFR) kom fra Ringsaker for å demonstrere foran Stortinget mot kuttene i støtten til landets folkehøyskoler.

DEMONSTRERTE: Lærere og elever fra Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole (AFR) kom fra Ringsaker for å demonstrere foran Stortinget mot kuttene i støtten til landets folkehøyskoler.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Regjeringen foreslår å kutte 25 millioner i støtten til folkehøgskolene. I tillegg foreslår de å kutte studiestøtten til elevene med 11 millioner.

Dette til tross for at det aldri tidligere år har vært flere elever enn i årets folkehøgskolekull. Denne høsten startet over 7700 elever på folkehøgskole.

– Ungdomsfiendtlig budsjettforslag

Men det var ikke bare dagens folkehøgskoleelever som sto foran Løvebakken. Også mange tidligere elever viste sin misnøye med dette forslaget.

Ifølge arrangørene, er budsjettforslagene dramatiske, både for skolene og elevene.

Politikere glødet

Politikerne Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF), Audun Lysbakken (SV), Marie Sneve Martinussen (Rødt), Rasmus Hansson (MDG), Marit Arnstad (SP) og Martin Henriksen (Ap) holdt glødende appeller og snakket varmt om folkehøgskolene.

En av dem som protesterte, var LO-sekretær Kristin Sæther, som selv hadde vært folkehøgskoleelev.

– Vi i LO ønsker å gi klar beskjed til politikerne om at dette kuttforslaget, som undergraver folkehøgskolene, må rettes opp i høstens budsjettbehandling. Noe annet er helt uakseptabelt. Denne kampen skal vi vinne, sa en engasjert Sæther.

Arbeidsledige får 700 millioner kroner mindre i dagpenger

REKTOR: LO-sekretær Kristin Sæther (til høyre), sammen med folkehøgskolerektor Ola Bergum og spesialrådgiver  Kjetil Staalesen i LO

REKTOR: LO-sekretær Kristin Sæther (til høyre), sammen med folkehøgskolerektor Ola Bergum og spesialrådgiver Kjetil Staalesen i LO

Nina Hanssen

Hun var glad for at rektor ved LO-eide Arbeiderbevegelsens folkehøgskole på Ringsaker, Ola Bergum, hadde tatt turen til Oslo sammen med lærere og elever for å protestere. De understreket begge hvor viktig folkehøgskolene er for svært mange unge folk.

– LO er også en folkehøgskoleeier. Det er vi stolte over. Derfor står vi også sammen med dere mot alle som vil spenne beina under folkehøgskolene, sa hun.

Sæther lover Bergum og de andre rektorene at LO skal fortsette å jobbe for at folkehøgskolene skal få bedre vilkår. Det er Bergum glad for å høre.

Han sier at de ikke har et overskudd som kan dekke det reduserte tilskuddet. For AFR betyr kuttforslaget at de kanskje må kutte en stilling, eller dekke inn tapet med økte priser.

Det betyr at studieåret vil koste mer enn elevene får fra Statens lånekasse.

– Vi frykter at dette kan gi oss færre søkere og at en eventuell reduksjon av staben vil gå utover vårt tilbud, sier han.

SL er skuffet: Ingen fullfinansiering av etter- og videreutdanning

Skuffede elever

Også elevene frykter at det blir dyrere å velge folkehøgskole framover. To av de som var med i demonstrasjonen, var Fredrik Arstad Ognedal (19) fra Hedmark og Seline Rønningen fra Stavern.

– Vi sier nei til kutt fordi vi er redd for at elever må betale inntil 5000 kroner mer fra egen lomme. Dette vil ramme de som har minst fra før, sier Ognedal.

DEMONSTRERTE: To av de som hadde møtt opp var Fredrik Arstad Ognedal (19) fra Hedmark og Seline Rønningen fra Stavern.

DEMONSTRERTE: To av de som hadde møtt opp var Fredrik Arstad Ognedal (19) fra Hedmark og Seline Rønningen fra Stavern.

Nina Hanssen

Elevene Karine Holmen Rostrup og Arthur E. Ademai som går nå på IT-linjen ved AFR på Ringsaker er også svært engasjerte i denne saken.

– Vi er her i dag for å si klart nei til kuttet i støtten til mange skoler som gir en ny mulighet til mange unge og kanskje mange legges ned. Det er veldig dumt å ødelegge denne muligheten for mange, sier hun.

For henne selv har skoleåret ved AFR betydd enormt mye.

– For meg personlig har det det gitt meg et helt nytt syn på livet. Her møter jeg mange spennende mennesker, lærer nye ting og det er en helt annen skolegang. Jeg kjenner ikke presset lenger. Det er ikke karakterer, det er lettere å fullføre og det er nok det beste valget jeg har tatt noen gang. Jeg har aldri angret, sier hun.

Se flere saker om statsbudsjettet 2018

Medelev Ademai er også engasjert i å protestere.

– Jeg er her for å protestere mot nedskjæringene. Folkehøgskolene sliter jo allerede, så det er synd hvis mange skoler må legges ned, sier han.

DEMONSTRERTE: Elevene Karine Holmen Rostrup og Arthur E. Ademai går på IT-linjen ved Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole (AFR)

DEMONSTRERTE: Elevene Karine Holmen Rostrup og Arthur E. Ademai går på IT-linjen ved Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole (AFR)

Nina Hanssen

NTL håper på flertall

Bare LO-forbundet NTL hadde møtt opp med egen fane foran Stortinget. En av dem som stilte opp for forbundet, var Kjersti Barsok, 1 nestleder i NTL.

– Vi synes ikke noe om dette kuttet. De er jo ikke akkurat overfinansiert fra før. Vi er glad for at det kan se ut nå som at det er en bred politisk enighet om at man er imot et slikt kutt, sier hun.

Barsok organiserer blant de ansatte i folkehøgskolene.

– Vi har en regjering som ikke vil innse at folkehøgskolene er et viktig utdanningstilbud, sier hun.

Hun lover at NTL vil pushe på for at flertallet skal stemme imot dette kuttet.

Barsok minner om at både KrF, Venstre, SV og Senterpartiet lovte i valgkampen å jobbe for økte midler til folkehøgskolene.

FORBUNDSFOLK: NTL'ere med Kjersti Barsok i front.

FORBUNDSFOLK: NTL'ere med Kjersti Barsok i front.

Nina Hanssen

POLITIKER: Her er en engasjert Rasmus Hansson (MDG)

POLITIKER: Her er en engasjert Rasmus Hansson (MDG)

Nina Hanssen

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse