JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik avsløres trygdesvindlerne

Tipset fra en forsmådd elskerinne kan være det som setter Nav Kontroll på sporet av en stor trygdesvindelsak.
På jakt: Hilde Myren leter i arkivet som er fylt til randen.

På jakt: Hilde Myren leter i arkivet som er fylt til randen.

Anette Karlsen

anne.siri.rena@lomedia.no

Den sentrale tipsgruppa i Nav Kontroll mottar 4000 telefonhenvendelser i løpet av ett år, fra folk som mistenker noen for å begå trygdesvindel. Brev og e-post kommer i tillegg.

Frøet av mistenksomhet sås av alt fra forsmådde elskerinner til nysgjerrige naboer. Ren hevn er noen ganger motivet bak, får vi vite, men som regel tas kontakten av personer som rett og slett er provosert over at skattepengene finansierer trygdesvindel.

Absolutt alle tips sjekkes opp, og mange blir det saker av.

Sju identiteter

Midt i kjernen av dette arbeidet finner vi Lasse Lund og Line Bøler.

Bøler tilhører den såkalte id-gruppa, og var blant annet med på å avsløre og anmelde snekkeren med sju ulike identiteter for noen år tilbake.

Mannen gikk systematisk til verks; misbrukte en annens navn og mottok stønad, sykepenger og dagpenger, på to av navnene. Han svindlet Nav for over en halv million kroner, og fikk en tilståelsesdom på et drøyt år i fengsel. Saken ble fulgt av media.

Der det avdekkes at en person har mottatt stønad med falsk identitet, vurderes politianmeldelse.

Styrker innsatsen

Arbeidet med systematisk avdekking av trygdesvindel startet i 1999. Fortsatt er det delvis for enkelt å utnytte systemet, kontrollfunksjonene er for dårlige, mener Lasse Lund. Mørketallene er store.

– Taushetsplikten gjør det vanskelig for oss å utveksle opplysninger med politiet, forteller Lund.

Nye, utvidede hjemler for registersamkjøring med Skatteetaten har likevel gjort arbeidet enklere. Nav Kontroll samarbeider også med offentlige etater som Mattilsynet, Arbeidstilsynet og tollvesenet.

Flere saker enn før avdekkes, og beløpet i hver sak vokser. Samtidig er det flere store saker nå.

– Vi prioriterer bedre, forteller Jon Sigurd Kvello, som jobber opp mot gruppa av enslige forsørgere.

Regjeringa satser også. Styrket og mer systematisk samarbeid mellom politiet og Nav, Arbeidstilsynet og Skatteetaten, står det i den relativt ferske strategien for å øke innsatsen mot arbeidslivskriminalitet. Trygdesvindel, mottak av trygd parallelt med svart arbeid, skal slås hardere ned på. Alvorlige saker skal opp for domstolene så raskt som mulig, er blant ambisjonene.

Alle slags folk

Hvem er så disse menneskene som stuper ut i felleskassa og stjeler til seg penger som kunne blitt brukt til andre, viktige ting? På lista står folk fra alle samfunnssjikt og yrkesgrupper, ung og gammel.

Noen har høy gjeld, og jakter sårt tiltrengte kroner, ifølge Lasse Lund. Svært ulønnsomt på sikt, for når sviket oppdages, må beløpet betales tilbake. Fengselsstraff kan komme på toppen.

– En del gjentakende tilfeller finnes, men ikke fordi folk ikke kjenner reglene, sier Hilde Myren, som jobber med strafferettslig vurdering.

Når svindel skal avdekkes, om tipset så kommer utenfra eller fra Nav-ansatte, kan Nav Kontroll ved mistanke innhente informasjon. Fra bank og arbeidsgiver, så vel som fra forsikringsselskap, helsepersonell, utdanningsinstitusjoner og postoperatører.

Nekter seg blå

Til forskjell fra de øvrige Nav-instansene, ønsker brukerne minst mulig kontakt med kontrollørene. Lokalene til Nav Kontroll øst i Oslo sentrum har lange korridorer med enkeltkontorer, og er da også vanskelig å finne fra gatenivå. Innimellom, når det finnes mistanke, hender det at brukere blir kalt inn til samtale her.

– Hva spør dere om da?

– Vi vil vite detaljer. Vi har møtt malere som ikke kan male, og flisleggere som ikke vet hvordan de legger flis. Noen klarer heller ikke å fortelle hvor den påståtte arbeidsplassen ligger, forteller Hilde Myren.

Enkelte legger kortene på bordet i møtet med Nav Kontroll, andre nekter til de blir blå i ansiktet. Atter andre ser ikke alvoret i saken. Noen gråter.

– Og noen ganger viser det seg ikke å være en sak likevel, sier Myren.

Selv om de stort sett sitter bak lukkede dører, er det viktig for Nav Kontroll å være synlig. Å snylte på fellesskapet skal oppleves som risikofylt.

Uventet besøk

Arbeidsplassbesøk, om det så er en frisørsalong eller anleggsplass, betyr luft under vingene, en fin avveksling fra detektivarbeid foran dataskjermen. Systematisk gjennomgang av kontoutskrifter kan være en kjedsommelig affære, innrømmer Lasse Lund. Til gjengjeld blir de racere på å tolke mistenkelig informasjon.

De er alltid to som drar sammen ut på oppdrag, og da ofte med ansatte fra andre etater, som Mattilsynet, Skatteetaten og politiet.

Mange blir overrasket over å treffe Nav ute på veiene, det er nokså sjeldent.

– Hvordan reagerer folk på uventet besøk?

– Noen ganger ser vi bare bakbeina på dem, og da flyr politiet etter. Kanskje nekter de oss adgang. Men det hender stadig vi blir tatt godt imot, forteller Lund.

Sikkerhet er viktig for Nav Kontroll øst; stikksikre vester og vernesko er med ut i felt. Vestene er fortsatt uten skrammer. Visstnok ubehagelige å ha på, men like fullt viktige – om noe skulle skje.

– Vi må holde oss våkne og lese enhver situasjon, sånn at vi ikke setter oss selv i fare. Samtidig skal vi behandle folk vi treffer med respekt, supplerer Jon Sigurd Kvello.

Nære relasjoner

– De større svindelsakene skjer ofte i nære relasjoner, som i familier, men svindlerne er like gjerne norske som utenlandske, forteller Hilde Myren.

Et potensielt uredelig arbeidsforhold kan være når en kvinne i svangerskapets sjette måned starter i jobben som maler, og ektemannen i tillegg oppgis som sjef. Da er det grunn til å fatte mistanke og sjekke nærmere.

Videre får Nav Kontroll tips fra norske utlandsstasjoner om svindeltilfeller. Hovedregelen er at trygdemottakere skal bo i Norge for å ha rett til de fleste stønader fra Nav.

– Med mer bruk av utenlandsk arbeidskraft i Norge, blir det naturlig nok også flere utenlandssaker, sier Lasse Lund i kontrollgruppa.

I fjor anmeldte Nav 106 personer for å ha oppholdt seg i utlandet i strid med regelverket. Nav mener de tilsammen har svindlet staten for 28,5 millioner kroner, meldte NRK nylig.

Flest redelige

– En del føler skam fordi de i perioder behøver hjelp av Nav?

– Isåfall er det synd. I velferdsstaten skal det være enkelt å sikre tapt inntekt på grunn av sykdom, sier Hilde Myren, plasstillitsvalgt for NTL.

– Systemet er basert på tillit, og det for at en skal slippe å stå med lua i hånda, fortsetter hovedtillitsvalgt Jon Sigurd Kvello.

Noe som ofte går igjen i tipsene Nav Kontroll mottar, er at «svindleren» høylytt har fortalt om «hvor lett det er å lure Nav».

Men folk flest er redelige, sier de to. Selv ikke i Nav Kontroll mister de helt troen på mennesket.

Mang slags sykdom

Tilbake til start, til forsmådde elskerinner og nysgjerrige naboer, altså dem som tipser om fusk.

– Folk ute i gata har ulikt syn på hva sykdom er. Det er lov å være ufør, men likevel riste tepper fra verandaen eller reise med danskebåten. De som tar kontakt er ikke alltid kjent med Nav-saken de vil varsle oss om, forteller Hilde Myren.

Det er ikke hold i alle tipsene, men Myren sier det er viktig at folk melder fra hvis de har en mistanke. Det kan også gjøres anonymt.

Å sitte stille og se på at folk bedrar velferdsstaten er i alle fall ingen god idé.

Nav Kontroll øst

Har ansvar for Oslo, Akershus, Østfold, Hedmark og Oppland og alle stønadsmottakere bosatt i utlandet.

Har også nasjonalt ansvar for mottak av alle tips om trygdesvindel, alle
id-saker og organisert kriminalitet,
blant annet.

Forebygger, avdekker, utreder og anmelder trygdesvindel.

Bortimot 50 medarbeidere fordelt på tre avdelinger.

Er en av fem regionale kontrollenheter, de øvrige er vest, sør, Midt-Norge og nord.

Nav Kontroll består i alt av ti enheter og har 270 ansatte spredt rundt på åtte ulike steder i landet.

Trygdesvindel

Nav anmeldte trygdesvindel for 271 millioner kroner i 2014, det største beløpet til nå.

Drøyt 1200 personer ble anmeldt, et noe lavere tall enn året før.

Sakene som anmeldes er større enn tidligere, en bevisst prioritering.

De fleste er anmeldt for svindel av arbeidsavklaringspenger og dagpenger. Mange har vært i arbeid uten å melde fra til Nav, flere har oppholdt seg i utlandet med stønadene.

Også sykepenger, enslig forsørger-stønad og uførepensjon er høyt oppe på Navs svindelliste.

Kilde: nav.no

Vi har møtt malere som ikke kan male, og flisleggere som ikke vet hvordan de legger flis.

Hilde Myren, Nav Kontroll øst

Med mer bruk av utenlandsk arbeidskraft i Norge, blir det naturlig nok også flere utenlandssaker.

Lasse Lund i kontrollgruppa.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Nav Kontroll øst

Har ansvar for Oslo, Akershus, Østfold, Hedmark og Oppland og alle stønadsmottakere bosatt i utlandet.

Har også nasjonalt ansvar for mottak av alle tips om trygdesvindel, alle
id-saker og organisert kriminalitet,
blant annet.

Forebygger, avdekker, utreder og anmelder trygdesvindel.

Bortimot 50 medarbeidere fordelt på tre avdelinger.

Er en av fem regionale kontrollenheter, de øvrige er vest, sør, Midt-Norge og nord.

Nav Kontroll består i alt av ti enheter og har 270 ansatte spredt rundt på åtte ulike steder i landet.

Trygdesvindel

Nav anmeldte trygdesvindel for 271 millioner kroner i 2014, det største beløpet til nå.

Drøyt 1200 personer ble anmeldt, et noe lavere tall enn året før.

Sakene som anmeldes er større enn tidligere, en bevisst prioritering.

De fleste er anmeldt for svindel av arbeidsavklaringspenger og dagpenger. Mange har vært i arbeid uten å melde fra til Nav, flere har oppholdt seg i utlandet med stønadene.

Også sykepenger, enslig forsørger-stønad og uførepensjon er høyt oppe på Navs svindelliste.

Kilde: nav.no