Reiseavtalen i staten:
Staten øker satsene for ansatte på reise. Se hele lista her
Staten er enige med fagbevegelsen om nye satser i reiseavtalen.
KJØRING I JOBB: Statens sats for kilometergodtgjørelse ved bruk av egen bil er uforandret i de nye reiseavtalene.
colourbox.com
anders@lomedia.no
Avtalen gjelder de statsansatte på reise i innland og utland, men også for mange i privat sektor, som bruker statens satser på sine reiser.
De nye avtalene gjelder fram til utgangen av 2024.
Uendret kilometersats
Sekretær Vibecke Solhaug i LO Stat har deltatt i forhandlingene, og forteller at kilometergodtgjørelsen blir uforandret på 4,03 kroner.
– Vi er fornøyd med at vi klarte å beholde kilometersatsen som tidligere. Utgangspunktet for forhandlingene var – som vanlig – at staten ville ha ned godtgjørelsen. Dette har vært statens utgangspunkt i mange år allerede, og det er et vedvarende press på dette, sier Solhaug.
Se også: Dette er snittlønna i over 350 yrker
Det er også en endring i kompensasjonen for å ha med passasjerer i bilen. Nå gis det 1 kroner per kilometer per passasjer. Det spesifiseres også at muligheten for samkjøring med kollegaer skal undersøkes.
Partene ser også et behov for en større gjennomgang av hvordan staten kompenserer ansatte når de bruker egen bil. Dermed settes det i gang et arbeid som skal være ferdig til avtalens utløpsdato, der de skal se på «alternative modeller for beregning av kilometer for ulike typer kjøretøy». Klima og miljø skal også være en del av denne vurderingen.
Hva er en vanlig lønn i Norge? Dette sier statistikken
Klimaføringer inn i avtalen
Solhaug sier seg også fornøyd med at det har kommet inn klare klimaføringer i avtalen.
– Et annet element som bør trekkes fram at vi oppnådde et solid miljø-gjennomslag i reiseavtalene. For det første skal det i staten alltid vurderes om det er nødvendig å reise. Dette er jo spesielt aktuelt nå som vi har vært gjennom en pandemi og kanskje har «oppdaget» nye måter å kommunisere på, sier hun.
Det skal også gjøres en samlet vurdering av hvordan reisen kan gjennomføres hurtig, for å redusere klimaavtrykket.
– Digitale møter kan ofte erstatte fysiske møter, for eksempel når det lang reise for kort møte. Det understrekes også i avtalen at selve reisen skal foretas på den for staten hurtigste, rimeligste og mest miljøvennlige måte – så langt det går, legger hun til.
Mye lest: Kriminelle selskaper har kjørt ut TV-er og kjøleskap til Elkjøps kunder
Bedret forsikring
En annen endring i innenlandsavtalen er at den utvidede forsikringen for skader som følge av krig, terror, naturkatastrofer eller kriminalitet også gjelder innenlandsavtalen. Det at både utenlandsavtalen og innenlandsavtalen nå har like bestemmelser for forsikring dersom en skade skyldes terror eller væpnet konflikt er også tatt inn. Dette har ikke vært tilfellet inntil nå.
– Det skal ikke være forskjell på dekning for en statsansatt ut fra hvor man er i verden når man rammes av terror eller væpnet konflikt, sier Solhaug.
Dessuten har man endret beregningen av reisetid på utenlandsreiser. Tidligere fikk man en halvtime fri (eller utbetalt etter avtale) for hver time man var på utenlandsreise, som var dårligere enn for innenlandsreiser. Nå gis det fri time for time.
– Det har vært helt uforståelig for meg at reisetid i utlandet skal telle mindre enn reisetid i Norge. Jeg er derfor veldig fornøyd med at dette nå er rettet opp i, avslutter Solhaug.
Diettsatser
De nye satsene for kost på reise blir slik (tidligere sats i parentes):
For reiser over 12 timer med overnatting: kr 825 (kr 801)
For reiser på mellom 6 og 12 timer: kr 324 (kr 315)
For reiser over 12 timer uten overnatting: kr 603 (kr 585)
For utenlandsreiser er satsene listet opp her:
Satser utenlandsreiser 2021 - staten
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.