JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2025

Statlige virksomheter må oppbemannes for å kunne levere det de skal, krever NTL

Flere ressurser må til for å sikre velferdsstaten og tryggheten for folk, påpeker NTL i sin kommentar til regjeringens budsjettforslag.
Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL påpeker at statlige etater trenger nok ressurser for å makte å utføre alle oppgavene sine.

Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL påpeker at statlige etater trenger nok ressurser for å makte å utføre alle oppgavene sine.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

– Flere statlige etater sliter fortsatt med kuttene fra Solberg-regjeringen og har samtidig stått i skvis mellom digitaliseringssatsinger som ikke har gitt ønskede resultater, flere oppgaver og redusert bemanning på kjerneområder, sier Kjersti Barsok, forbundsleder i NTL.

De organiserer ansatte i staten 

Statsbudsjettet 2025: Dette betyr budsjettet for arbeidslivet

Skatteetaten er en av etatene LO-forbundet er bekymret for.

Barsok viser til at etaten selv mener kontrollnivået er for lavt og at mer kontroll vil gi større skatteinntekter.

– Skatteetaten må få betydelig mer ressurser til kontroll i flere år framover for å sikre at vi kan finansiere den felles velferden vår. Etaten trenger minst 200 millioner kroner i neste års statsbudsjett for å starte denne opptrappingen, sier Barsok. 

NTL mener også Arbeidstilsynet trenger en skikkelig styrking, og at den må starte neste år.

– Det er bra at regjeringen styrker innsatsen mot et useriøst arbeidsliv og sosial dumping, men styrkingen må ikke gå på bekostning av det generelle kontrollnivået, som har blitt redusert i takt med dreiningen av innsatsen mot a-krim. Antallet inspektører må opp på minst 2015-nivå fra og med neste år, sier Barsok. 

– Nav trenger mer

Navs driftsbudsjett økes med 100 millioner kroner for å få ned saksbehandlingstiden, og gi nødvendig oppfølging og veiledning. NTL mener ambisjonene om å få flere i jobb henger nøye sammen med Navs evne til å følge opp.

Derfor mener Barsok 100 millioner kroner ikke er nok.

– Skal flere i arbeid, sykefraværet ned, flere unge i aktivitet, flere få veiledning og oppfølging fra Nav, må Nav styrkes på alle nivåer, sier Barsok. 

Forsvaret og veinettet

NTL organiserer også mange Forsvarsansatte, og sier seg enig i styrkingen som skjer her. Samtidig er NTL bekymret for totalberedskapen i samfunnet generelt.

Det krever ifølge Barsok gode rammebetingelser i hele bredden av etater som bidrar til denne beredskapen.

– Det er bra at regjeringen tar på alvor at totalberedskapen må styrkes parallelt med at Forsvar prioriteres. Vi er veldig spente på totalberedskapsmeldinga, som vil gi oss hele bildet. 

Veinettets betydning for beredskap er viktig, og NTL støtter en solid satsing på vedlikehold av veiene.

Høyere utdanning og klima

NTL er bekymret for at budsjettforslaget vil forsterke problemene ved mange universiteter og høyskoler, som allerede kutter i studietilbud og forskning, og står foran nedbemanninger.

– Samfunnet står overfor store omstillinger og vi trenger de kloke hodene som kan sikre kunnskapsutvikling for framtida. I stedet opplever vi nedbemanning og svekking av forskning og undervisning. Vi håper Stortinget retter opp dette i behandlingen sin, sier Barsok. 

Klimaprofilen på budsjettet imponerer heller ikke: 

– Vi hadde derfor forventet at regjeringens klimapolitikk skulle handle om mer enn å kjøpe dyre og lite effektive klimakvoter.

I tillegg reagerer forbundet sterkt på at tallet på kvoteflyktninger skal reduseres fra 1000 til 200.

– Om det er én ting vi har fått høre mange ganger, er det at vi er inne i en urolig tid. Da er det sjokkerende at regjeringen ønsker å kutte antallet kvoteflyktninger. Regjeringen kan ikke peke på urolige tider bare når det gjelder den nasjonale sikkerheten vår, sier Barsok. 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse