Lønn i staten
Statsansatte tapte kjøpekraft i fjor. FHI-ansatt Hanne-Merete vil at lønnsgapet skal tettes
Ansatte i staten ble hengende etter både prisveksten og frontfaget i fjor. FHI-ansatt Hanne-Merete Eriksen-Volle advarer mot å ta ansatte for gitt.
LØNN: Seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle i Folkehelseinstituttet mener statsansatte må føle at jobben deres verdsettes, og at lønn er en viktig del av dette.
Ole Palmstrøm
merete.jansen@lomedia.no, anders@lomedia.no
Seksjonsleder Hanne-Merete Eriksen-Volle i Folkehelseinstituttet (FHI) konstaterer at de statsansatte tapte kjøpekraft i fjor, og at enkelte grupper dro godt ifra.
Hun mener det er en utvikling som må stoppe.
– Lønnsgapet mellom statsansatte og private øker og jeg mener statsansatte burde tilgodeses mer, for å redusere dette lønnsgapet. Pandemien har vist viktigheten av statsansatte i helse- og skolesektoren. Dette bør også gjenspeiles i lønnsnivået, sier hun.
Aktuelt: Ansatte i bank og butikk ble lønnsvinnere i fjor. Sjekk din bransje
Motiveres av samfunnsoppdraget
NTL-medlemmet som leder seksjonen for resistens- og infeksjonsforebygging understreker at det ikke er lønnsnivået som er det viktigste for henne:
– Jeg tror jeg snakker for mange innen helsesektoren og på FHI at vi hovedsakelig motiveres av samfunnsansvaret vi har og ikke av lønn.
Men hun advarer mot å ta dette for gitt.
– Det er likevel viktig å sikre ordninger som gjør at vi beholder dyktige medarbeidere og som gjør at statsansatte opplever at jobben de gjør verdsettes. Der er lønn et viktig virkemiddel. Det at lønn eventuelt ikke er hovedmotivasjonsfaktor, bør ikke brukes mot statsansatte, sier Eriksen-Volle.
Stor arbeidsbyrde under pandemien
Som FHI-ansatt er det ingen tvil om at de siste årene har vært preget av veldig mye jobbing.
– De siste årene har vært veldig ressurskrevende. Ansatte i helsetjenesten, og også på FHI, har stått skikkelig på og gjort en fantastisk jobb, sier Eriksen-Volle.
Hun mener at nettopp det at de ansatte opplever at de har en meningsfull og viktig jobb har gjort det lettere å mestre arbeidsbyrden.
– Men det er helt klart at arbeidsbyrden har vært en stor belastning for mange. Mange av oss har jobbet mye overtid og hatt færre ferie- og fridager enn normalt, slik det er kommet fram i media, fastslår hun.
Det er først nå at de FHI-ansatte kan begynne å jobbe med å normalisere arbeidsmengden.
– Vi jobber nå for å ta ned arbeidsbyrden på den enkelte medarbeider og håper med det at flere kan oppleve mer normale arbeidsdager framover, sier Eriksen-Volle.
Les også: Statsansatte jobber gratis i mange tusen timer under pandemien
Frykter å miste kompetanse
Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar ved NTL Folkehelseinstituttet mener det er på tide med et lønnsløft for de statsansatte.
– Dersom statsansatte ikke verdsettes mer, vil mange kompetente folk gå over til det private. Hvis regjeringen mener det de sier om at staten skal styrkes, bør de ta grep før staten lekker, sier han.
NEDGANG: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i NTL Folkehelseinstituttet konstaterer at medlemmene hans har opplevd reallønnsnedgang, noe han spår kan føre til at staten mister dyktige medarbeidere til privat sektor.
Ole Palmstrøm
Han har sett på gjennomsnittslønnen til de ansatte (utenom ledere) ved FHI fra januar 2020 til i dag, og ser at den har steget med 6,7 prosent. Prisstigningen har vært 6,8 prosent i samme periode.
– Det betyr at de har blitt fattigere under pandemien. Det er ikke greit, sier han.
Det er ingen tvil om at mange har jobbet veldig mye hos FHI de siste to årene, og Gayorfar sier overtidstallene fortsatt er høye for nøkkelpersonell, spesielt på avdelingen for smittevern.
– Status per desember var at det fortsatt var mange som hadde overtidstall langt over 300 timer, og at den totale overtidsbruken var like høy i 2021 som i 2020.
Gayorfar er enig i at det er samfunnsoppdraget som driver de ansatte, men mener de fortjener et ekstra løft.
– Mange tenker selvsagt at lønna ikke er i samsvar med anstrengelsene de legger ned, men samtidig er deres motivasjon akkurat nå å levere på samfunnsoppdragene når det har vært en nasjonal krise. Pandemien har vist hvor viktig FHI vært, og hvor sentral rolle våre folk har hatt under pandemien, sier han.
Sjekk oversikten: Dette er snittlønna i over 360 yrker
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.