JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgte gjennomførte spesiell mastergrad

Ti ferske mastergrader for medlemmer og tillitsvalgte i LO Stat-forbund ble feiret denne uka.
FEIRING: Studenter og undervisere fra Universitetet i Bergen feiret de fullførte mastergradene som tilbys gjennom LO Stats skoleringsopplegg.

FEIRING: Studenter og undervisere fra Universitetet i Bergen feiret de fullførte mastergradene som tilbys gjennom LO Stats skoleringsopplegg.

Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

LO Stat og Universitetet i Bergen inviterte til staselig skoleavslutning med champagne og femretters middag på Youngstorget for sine første mastergradsstudenter denne uka.

I vår har de ti første studentene på LO Stats erfaringsbaserte masterprogram fullført graden sin. Dette er et tilbud til medlemmer eller tillitsvalgte som vil fordype seg i statsvitenskapelige temaer. Det er basert på samlinger, og alle kostnader dekkes bortsett fra studieavgift og pensumlitteratur.

Stolte ledere

Instituttleder Lise Hellebø Rykkja fra Institutt fra forvaltning og politikk og LO Stat-leder Egil André Aas smiler fra øre til øre.

Rykkja sier det er en milepæl for både instituttet og studentene. Samarbeidet har vært vellykket og inn kommer de 10 studentene festkledde og med sentrale representanter fra de fire forbundene FO, NTL, Fagforbundet og Norges offisers- og spesialistforbund (NOF).

De har hatt mange samlinger underveis, men onsdag toppet de med en spesiell markering for å feire at de har gjennomført LO Stats første masterprogram.

Kjersti Simonsen (41) fra FO er sosialfaglig utdanna sosionom og jobber vanligvis i kriminalomsorgen i Agder fengsel. Nå har hun pynta seg for å feire masteren sin.

– Jeg kjente jeg trengte faglig påfyll, men det har vært ganske trangt i kriminalomsorgen de siste årene og begrenset med kurs og seminarer for oss ansatte. Så jeg så meg om etter andre tilbud. Da jeg fant dette i 2019 ble jeg glad og startet opp med kurs via LO Stat, forteller hun.

Det mest morsomme for henne har vært å mestre en helt annen fagsjanger, og så har det vært veldig gøy å møte så mange kompetente mennesker fra alle sektorer fra hele landet gjennom kurset, sier Simonsen.

Arbeidskapasitet

Jon Gromstad (51) er organisert i NOF og jobber vanligvis i Luftforsvaret på redningshelikopter på Sola.

– Jeg har alltid pleid å skryte av at jeg har god arbeidskapasitet, så med dette masterstudiet ved siden av jobb fikk jeg kjørt meg. Det har vært krevende, men veldig lærerikt, sier Gromstad.

For han starta det med et ut-av-kontoret prosjekt under koronaperioden. Han hadde først tenkt å ta 15 studiepoeng, men så fikk jeg tilbud om å ta mer studier og kastet seg på.

– Da jeg så annonsen for masterprogram var jeg litt hekta. Og her står jeg med et 3,5 års utdanningsløp og min andre master, sier han og smiler.

Han mener dette har vært unikt.

– Det beste har vært måten LO Stat har ivaretatt oss på fra ende til annen. Det har nesten blitt sydd puter under ermene våre. Det har vært veldig fantastisk, sier han begeistret.

Gromstad oppfordrer alle tillitsvalgte til å hive seg på når LO Stat annonserer plasser til neste kull.

– Dette er så unikt og fantastisk tilbud. Her har du en gyllen mulighet å få tilbake fra fagforeningskontingenten og mer enn det, sier han.

Selv er han tilhenger av livslang læring og mener at LO Stats masterprogram gir veldig mye nyttig faglig påfyll – og mer til.  

Jon Gromstad, NOF.

Jon Gromstad, NOF.

Jan-Erik Østlie

Ved siden av jobben

Det er Elisabeth Kirkholm (49) fra Fagforbundet enig i. Hun sier at studiene har vært spennende og krevende.

– Særlig var det utfordrende å ta dette ved siden av en full jobb, innrømmer hun.

Kirkholm er til vanlig hovedtillitsvalgt for Ålesund og Volda sykehus, og miljøterapeut i voksenpsykiatrien.

– Det var litt tilfeldig at jeg havnet på masterstudiene. Jeg fulgte det vanlige kurstilbudet og da mastertilbudet slo jeg til og slengte inn en søknad. Da jeg forsto jeg var en av de heldige som kom inn, hoppa jeg på. Det har vært utrolig bra, sier hun.

Hun synes det beste er å få mulighet å få en gratis mastergrad via Universitetet i Bergen.

– Dette papiret veier tungt og vil også gjøre det lettere å være tillitsvalgt og kan gi oss mer styrke når vi forhandler, sier hun.

Kirkholm sier dette gir en unik kunnskap om organisasjonsteori og forvaltning, og hun synes det var ekstra spennende å studere med mange forskjellige folk og ståsted. Hun samarbeidet mye særlig med Anne Engerbråten (46) som er leder i NTL Politiet.

– Det var godt å ha en å samarbeide og sparre med underveis. Kollokviegrupper og samarbeid er viktig, forteller hun.

Elisabeth Kirkholm, Fagforbundet.

Elisabeth Kirkholm, Fagforbundet.

Jan-Erik Østlie

Unik mulighet

Det er Anne Engerbråten enig i. Før hun ble tillitsvalgt på heltid jobbet hun i Oslo politidistrikt. Hun synes også dette er et unikt tilbud.

– Det begynte litt tilfeldig fordi jeg hadde hørt mange rykter om at Forsvaltningskurset til LO Stat var veldig bra i mange år. Så startet på det og hørte rykter om masteropplegget under koronaen. Så kastet jeg meg på og kom med. Det er et veldig bra opplegg, sier hun.

Engerbråten sier at studiene her var annerledes.

– Her fikk vi en helt annen oppfølging av lærerne og forelesere som er veldig dedikerte til dette. Vi hadde hele veien veldig god tilgang på gode ressurser, sier hun.

Engerbråten skryter av at LO Stat lar tillitsvalgte få denne muligheten og håper det blir enda flere plasser i neste kull.

Anne Engerbråten, NTL.

Anne Engerbråten, NTL.

Jan-Erik Østlie

Dobler kapasiteten

Det kan lærer Dag Runar Jacobsen fra universitetet bekrefte.

– Dette er så stas, og viktige studier, at vi kommer nok til å ta inn rundt 20 studenter neste gang, sier han.

For Jacobsen så er det ekstra givende å være lærer til LO Stat-studentene.

– Det er interessant er at du opplever akademiske talenter som ikke er utdannet fra før. Det å få talentene gjennom kurs og gjennom en master er helt fantastisk, innrømmer han og løfter glasset for sine studenter og kolleger som har fulgt opp studentene tett.  

Han sier det er ordinært studentopptak og at studentene må ha prestert litt før de kommer inn.

– Det viktigste er at du er motivert, at du trives, vokser og lærer underveis. Vi kan i alle fall tilby et unikt miljø og studie, sier han og nikker til sine kolleger som har reist fra Bergen til Oslo for å gjøre stas på studentene.

 Dag Runar Jacobsen, Universitetet i Bergen.

Dag Runar Jacobsen, Universitetet i Bergen.

Jan-Erik Østlie

LO Stat-initiativ

LO Stat-sekretær Mona Fagerheim er stolt over at de feirer denne festdagen i Oslo kongressenter, og er glad for tilbakemeldingene fra de ansatte og studentene. Hun sier dette er en videreutvikling av kursopplegget med toppskolering de har hatt i 20 år i forvaltning og organisasjonskunnskap, men at masterstudiene er unikt.

– Jeg er stolt og håper mange flere vil søke på dette framover også, sier hun.

Det håper også LO Stats leder Egil André Aas.

– Nå skal vi ta med oss erfaringene fra dette kullet videre, sier han, som personlig er interessert og stolt av at de fikk dette til.

Aas som tidligere var forbundsleder i NOF har selv gått en del av kursene til LO Stat.

– Det er skikkelig kvalitet på undervisningen og opplegget, og det er gratis, understreker han. 

MARKERING: Studentene ble feiret med festmiddag i Oslo kongressenter denne uka.

MARKERING: Studentene ble feiret med festmiddag i Oslo kongressenter denne uka.

Jan-Erik Østlie

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse