Lønnsoppgjøret
Tommy skal forhandle lønn, men nektes innsyn i hva de ansatte tjener
Når bedriften argumenterer med at lavlønnstillegg er for dyrt, kan ikke Tommy Hjortsberg ettergå det.
Som tillitsvalgt ved Norsk Medisinaldepot ønsker Tommy Hjortsberg innsyn i lønnsnivået for alle ansatte i bedriften.
Ole Palmstrøm
anders@lomedia.no
ole@lomedia.no
Foran årets lokale forhandlinger i Norsk Medisinaldepot (NMD), gjør NTL-tillitsvalgt Tommy Hjortsberg seg klar til å ta en kamp han har tatt mange ganger før.
Han vil ha innsyn i lønnsstatistikken til alle ansatte på området han forhandler om, men har så langt bare fått statistikken for egne medlemmer.
Dermed har han bare oversikt over de rundt 100 medlemmene i NTL, og ikke de omtrent like mange uorganiserte som får de samme tilleggene.
– Det gjør oppgjøret unødvendig komplisert, og det gjør forhandlingene ubalansert når én part vet mer, sier Hjortsberg.
Forsyner apoteker
På lageret til Norsk Medisinaldepot i Groruddalen lagres, pakkes og sendes medisiner og varer til apoteker over hele landet. NMD eier to apotekkjeder og leverer alt de trenger.
Her jobber rundt 350 mennesker med plukking, sortering og pakking. Det er både kosmetiske varer og medisiner som er så potente at de ligger bak en låst dør der ikke engang direktøren har tilgang.
En egen avdeling pakker medisiner i porsjonspakker til enkeltpersoner, etter mal fra de kjente doseringsbrettene.
Her har tillitsvalgt Tommy Hjortsberg jobbet siden han var 19 år. Bedriften er medlem i Spekter, men tidligere var dette en statseid virksomhet som hadde monopol i legemiddelbransjen.
– Vi har fått til lavlønnstillegg her de siste to årene. Men når bedriften argumenterer med at dette blir for dyrt, kan jeg ikke ettergå det, siden jeg ikke får se statistikken for alle, sier han.
I Spekters hovedavtale og i overenskomsten er det formuleringer om hvilke lønnsdata som skal gis, men Hjortsberg mener de er for vage.
– Vi får et absolutt minimum fra bedriften, sier han.
Bedre forhandlinger
Den tillitsvalgte mener likevel det hadde vært i begge parters interesse å dele mer. Det skjer ofte at forhandlingene blir løftet til sentrale parter fordi man ikke blir enige lokalt.
– Når vi ikke får se tallene, blir forhandlingene mer utfordrende enn de trenger å være. Og når arbeidsgiver sitter med mer materiale på sin side, er det vanskelig å imøtegå dem, sier han.
De han ikke får innsyn i, er stort sett uorganiserte. De får det samme resultatet som NTLs organiserte, fra samme pott, og Hjortsberg mener NTL kunne truffet bedre med kravene om de visste hele bildet av hva forslagene deres innebærer.
– Jeg ber om det samme innsynet hvert år, men får det ikke selv om det hadde vært fullt mulig, sier han.
Han er likevel klar for en ny runde i år:
– Det er tøffe tak, men det skremmer meg ikke. Vi prøver alltid å få et resultat over ramma, selv om det er nesten umulig å få bedriften med på det. Regnskapstallene for det siste året ser gode ut, så pengene ligger der, fastslår han.
Aktuelt: LO vant i Arbeidsretten: Tillitsvalgte kan få vite lønna til alle ansatte
Likelønn
NTL-nestleder Pål Kjærstad kjenner igjen problemstillingen fra andre virksomheter.
Han minner om at likestillings- og diskrimineringsloven slår fast at menn og kvinner i samme virksomhet skal ha samme lønn for arbeid av lik verdi. Dette ser han i sammenheng med statistikk.
– For at vi skal kunne følge opp at det er lik lønn for arbeid av lik verdi, må vi vite hva lønnsnivået er for alle ansatte i virksomheten, sier han.
Kjærstad legger til at de ansatte kan anonymiseres og at taushetserklæringer også kan brukes for lønnsforhandlinger.
– Alle arbeidsgivere har aktivitets- og redegjørelsesplikt til å jobbe aktivt, målrettet og planmessig for å skape mer likestilling og hindre diskriminering på arbeidsplassen, fastslår han.
Dette svarer arbeidsgiver
HR-direktør Kristin Bryntesen Watndal i NMD svarer at NTLs overenskomst hos dem, gjelder for NTLs medlemmer.
Hun viser til omfangsbestemmelsen i avtalen.
– Derfor gir vi innsyn i lønnsopplysninger for fagforeningens egne medlemmer, som er de det skal forhandles for, sier hun.
Deres erfaring er at lønnsstatistikken er tilstrekkelig for gode og konstruktive forhandlinger.
– Måten vi gjør det på, er i tråd med Spekters forhandlingsmodell. Vi opplever disse rammene som tydelige, og vi erfarer at de har vært til god hjelp for oss ved tidligere forhandlinger, sier Watndal.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.