NEDBEMANNING: Trygderetten har planer om å nedbemanne, og NTL er bekymret for at ledelsen ikke gjør nok for å hjelpe de berørte over i ny jobb.
Leif Martin Kirknes
Omstilling
Trygderetten følger ikke opp ansatte som står i fare for å miste jobben, mener NTL
Departementet har pålagt Trygderetten å gjøre en aktiv innsats for at de som står i fare for å miste jobben finner ny jobb. Så langt har ikke NTL sett spor av dette.
anders@lomedia.no
Trygderetten er i sluttfasen av en omstillingsprosess, som ser ut til å ende med at 4,3 årsverk skal bort. NTLs forbundssekretær Joachim Frivold kaller det i realiteten en nedbemanningsprosess, og er svært bekymret for konsekvensene for de som ser ut til å miste jobben.
I en bekymringsmelding sendt til Arbeids- og inkluderingsdepartementet skriver Frivold at forbundet er «svært bekymret for deres (de berørte, red.anm.) fremtidige jobbmuligheter».
Frivold påpeker at de som er i faresonen i all hovedsak er kvinner rundt og rett under 60 år, som har jobbet mange år i etaten og har en høy grad av realkompetanse.
Han tror det blir vanskelig for disse å finne seg nye jobber i staten eller i andre sektorer. Dermed står de også i fare for å miste AFP-opptjeninga si.
Bakgrunn: Trygderetten skal kutte og flere kan miste AFP: – Ligner på diskriminering
NTL ser ingen aktiv innsats
I bekymringsmeldinga peker Frivold på et brev fra departementet sendt i februar i år, der de får en klar føring om å følge opp de berørte ansatte: «viktig at Trygderetten gjør en aktiv innsats for å skaffe de ansatte dette gjelder, andre, passende stillinger, enten internt i virksomheten eller andre steder i staten».
– Så langt i prosessen kan ikke NTL se spor av slik aktiv innsats, skriver Frivold.
Joachim Frivold, forbundssekretær i NTL.
Ole Palmstrøm
I omstillingsarbeidet har Trygderetten omtalt denne innsatsen slik: «tilbud om bistand til å søke andre ledige passende stillinger utenfor Trygderetten (i staten og andre sektorer)».
Frivold synes ikke det er i nærheten av godt nok.
– NTL tolker dette som et rent jobbsøkertilbud på linje med det som tilbys av NAV, og at virksomheten på egenhånd har utvidet søkeområdet til å gjelde andre sektorer enn staten. Arbeidsgivers tiltak er passivt og pålegger den enkelte berørte ansatte en urimelig byrde under nedbemanning, skriver Frivold.
Departementet understreker også at Trygderetten gjør en «hensiktsmessighetsvurdering av ulempene for den enkelte sett opp mot målene for virksomheten». Altså vurdere om ulempene av å miste jobben er uhensiktsmessig store sammenlignet med målet om å redusere antall årsverk.
– NTL kan ikke se at dette er vektlagt så langt i prosessen. (...) NTL er opptatt av at omstilling i staten skal skje under trygghet, ha som særskilt mål å forhindre at ansatte skyves ut på passive trygdeordninger og ta i bruk alle virkemidler for å sikre fortsatt arbeid for berørte ansatte. Vår oppfatning er at denne tryggheten ikke er til stede i den pågående nedbemanningsprosessen i Trygderetten, konkluderer Frivold i sin bekymringsmelding.
Slik svarer Trygderetten
Avdelingsdirektør Bent Syver Halden i Trygderetten kommenterer Frivolds kritikk slik:
– For Trygderetten er det avgjørende å først identifisere hvem som kan bli definert som overtallige, for deretter å vurdere hva som vil være hensiktsmessige målrettede tiltak, skriver han i en epost.
Halden poengterer at Trygderetten er opptatt av at ulike tiltak for å finne andre passende stillinger må skje i samarbeid med den enkelte medarbeider.
– Trygderetten har allerede forberedt en slik innsats ved å engasjere en erfaren profesjonell coach/karriereveileder som vil kunne bistå i dette arbeidet dersom den enkelte medarbeider ønsker det. Tillitsvalgte og medarbeidere er informert om dette tilbudet. Slik bistand til å finne en annen passende stilling vil kunne være ett av flere tiltak, avhengig av hvilke ønsker og behov den enkelte medarbeider har, skriver Halden.
Departementet svarte på Frivolds bekymringsmelding med to setninger:
– Arbeids- og inkluderingsdepartementet presiserer at ansvaret for omstillingsprosessen ligger hos Trygderetten, jf. vårt brev til Trygderetten av 14. februar 2022. Departementet legger til grunn at omstillingen gjennomføres i tråd med gjeldende lov- og avtaleverk.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm