JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav-granskningen:

Trygdeskandalen kan settes i sammenheng med kuttene i Nav, mener NTL-tillitsvalgt

Et regjeringsoppnevnt granskingsutvalg felte tirsdag en knusende dom over hvordan EØS-reglene har blitt praktisert av Nav. NTLs tillitsvalgte i etaten håper rapporten vil føre til endringer og økte ressurser.
PÅ HØRING I STORTINGET: Elisabeth Steen, leder i NTL NAV (til venstre), deltok sammen med NTL-leder Kjersti Barsok under høringene i forbindelse med Nav-skandalen

PÅ HØRING I STORTINGET: Elisabeth Steen, leder i NTL NAV (til venstre), deltok sammen med NTL-leder Kjersti Barsok under høringene i forbindelse med Nav-skandalen

Ole Palmstrøm

merete.jansen@lomedia.no

– Utvalgets rapport gir støtte til vårt syn om at hele skandalen er en stor systemsvikt og at enkeltansatte ikke kan lastes, sier leder i NTL NAV, Elisabeth Steen.

Tirsdag la utvalgsleder Finn Arnesen fram rapporten Blindsonen, der man har undersøkt hvordan det som er blitt omtalt som trygdeskandalen, kunne få et så stort omfang. Blant annet er 75 uskyldige dømt for trygdesvindel, og over 4000 er trolig rammet av at Norges tolkning av EØS-regelverket har vært feil. Alle relevante forvaltningsorganer får sterk kritikk, både Stortinget, regjeringen, Nav, påtalemyndigheten og rettsvesenet.

Granskerne gir Nav og departementet flengende kritikk for trygdeskandalen

Bekymret for effektivisering

Norsk Tjenestemannslag (NTL) har flere ganger gitt uttrykk for at effektiviseringen av Nav har gått for langt, og at dette blant annet kan føre til dårligere saksbehandling. Regjeringens såkalte ostehøvel har vært like flittig brukt der som i andre offentlige etater, i forbindelse med avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE).

Utvalget skriver dette i rapporten sin:

«Utvalget tar ikke stilling til om det har vært hensiktsmessig å «slanke» direktoratet, men konstaterer at de effektiviseringstiltak som er truffet, har medført at direktoratet synes å mangle faglige og ressursmessige forutsetninger for å ivareta det fagansvaret det er tillagt på en god måte. Direktoratet har ikke klart å koordinere de ulike resultatområdene i Nav. Det er bekymringsverdig.»

Elisabeth Steen leser dette som en kritikk av ostehøvelkuttene.

– Selv om utvalget ikke tar stilling til om dette har vært hensiktsmessig, oppfatter NTL NAV at funnene støtter vår kritikk. Årlige kutt i driftsbudsjettene er vedtatt av politikerne og har svekket Navs evne til å levere på samfunnsoppdraget, herunder å ivareta rettssikkerheten til innbyggerne, sier hun til FriFagbevegelse.

Over 3300 personer som mener de er rammet av trygdeskandalen venter på svar fra Nav

– Må bli lettere for ansatte å si ifra

Steen håper det ikke bare skal bli slutt på budsjettkuttene framover, men at det også skal skje en kulturendring i etaten:

– Det må bli lettere å si fra og ta opp faglige spørsmål. Kommunikasjonen internt og eksternt må bedres. Faget – både trygdefaget og det EØS – faglige som en del av dette – må gis høyere prioritet.

Utvalget som har gått Nav nærmere etter sømmene, bemerker for sin det at «Faglige problemstillinger har havnet i skyggen av krav til effektivisering, digitalisering og produksjon»

Det er ikke bare den interne praktiseringen av regelverket som møter kraftig kritikk i rapporten, men også måten departementet har forholdt seg til Nav sin praksis på i denne saken:

«Departementet hevder at de hadde reagert dersom de hadde kjent til hvordan trygdeforordningen ble praktisert. Utvalget konstaterer at departementet ved flere anledninger kunne forstått hvordan forordningen ble praktisert. Utvalget konstaterer videre at den politiske oppmerksomheten har vært rettet mot effektivisering av etaten og hindring av trygdemisbruk, og ikke mot å klargjøre de rettighetene medlemmer av folketrygden har etter EØS-avtalen.»

Trygdeskandalen: Rita betaler ennå på gjeld hun fikk etter at Nav stanset arbeidsavklaringspengene

Konsekvenser for enkeltmennesker

En ting er de politiske sidene av saken, Elisabeth Steen ønsker også å framheve enkeltmenneskene som er rammet av systemsvikten:

– Det er sterkt beklagelig og ikke akseptabelt at feiltolkningen av regelverket har fått store konsekvenser for enkeltmennesker som er fratatt inntekt og/eller dømt til fengselsstraff.

For å stå bedre rustet i framtiden, har hun denne bønnen til politikerne:

– Gi etaten de ressursene som skal til for å fylle samfunnsoppdraget.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse