REGJERINGSKVARTAL: NTL Utenriksdepartementet og Ellen Aabø, Merete Kristin Wilhelmsen (leder), Heidi Johansen og Ole Bjørn Røeggen vil ikke ha kontorlandskap som hovedregel i det nye regjeringskvartalet.
Anders Hauge-Eltvik
UD-ansatte sier nei til kontorlandskap
NTLerne i Utenriksdepartementet sier unisont nei til kontorlandskap som hovedregel i det nye regjeringskvartalet. Nå vil de ha medbestemmelse etter Hovedavtalen.
anders@lomedia.no
De ansatte i departementene venter at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) skal bestemme seg om det nye regjeringskvartalet før sommeren. Signalene så langt antyder at 75 prosent av de ansatte skal sitte i kontorlandskap, og med krav om å rydde pulten for hver arbeidsdag.
85 prosent av NTLerne i UD avviser i en spørreundersøkelse landskap.
Engasjerer
Nesten 300 av over 600 yrkesaktive medlemmene i NTL UD svarte på undersøkelsen, som i tillegg ga 40 tettskrevne sider med kommentarer fra medlemmene.
Styret, med Merete K. Wilhelmsen (leder), Ellen Aabø, Heidi Johansen og Ole Bjørn Røeggen forteller om et voldsomt engasjement, og entydige svar:
• De spurte synes det er veldig viktig at arbeidsplassene er tilrettelagt for konsentrert arbeid.
• De synes det er viktig å ha en dør de kan lukke.
• De vil ha vinduer og lys på arbeidsplassene sine.
• De vil ha nærhet til kollegene sine.
I tillegg til den klare avvisningen av kontorlandskap, sier 82 prosent nei til at det skal planlegges med 10 prosent færre kontorplasser enn ansatte og at ingen skal ha faste plasser.
Av de spurte, hadde to tredjedeler erfaring med kontorlandskap tidligere.
– I vårt departement finnes det åpne landskap i dag, og det er ikke sånn at det alltid er negativt. Men det er arbeidsoppgavene som må definere arbeidsplassene, sier Wilhelmsen.
– Vi må starte i riktig ende. Det er fint å hente inspirasjon fra banker, teleselskap og andre, men å ikke spørre oss engang er rart. Grunnen til at dette engasjerer, er at folk ønsker å gjøre en god jobb, og at de selv vet hva som skal til for å klare det, sier Aabø.
Involvering
Hele ideen til undersøkelsen kom etter at de tillitsvalgte merket at prosessen mot å velge konsept var godt i gang, uten at de har hatt noen reell medbestemmelse.
– At staten skal utforme et nytt, stort departementskompleks, er en fryktelig spennende oppgave. Det skal bli et flott kompleks som Norge skal være stolte over å vise fram. Men staten som arbeidsgiver bør passe på at komplekset også imponerer som en god og funksjonell arbeidsplass for de ansatte, og ikke bare som et bygg som skal vinne arkitekturpriser, sier Wilhelmsen.
De har vært invitert til et møte og to workshops, men de anser ikke det som medbestemmelse, slik Hovedavtalen sier, i det hele tatt.
– Det har vært mangelfull involvering så langt, men vi håper den blir bedre framover, sier Aabø.
– Og kontorlandskap er et spørsmål fagforeningene har medbestemmelse på, poengterer Johansen.
De tillitsvalgte har også lest mye forskning som påviser negative effekter av åpne landskap. Men når de påpeker dette overfor arbeidsgiver, har de fått beskjed om at dette ikke er relevant forskning for det som jobbes med for det nye regjeringskvartalet. Det heter nemlig «aktivitetsbaserte arbeidsplasser». NTL mener dette fremdeles er kontorlandskap:
– Ved å si at forskninga visstnok ikke er relevant for det de planlegger, slipper de unna kritikken. Men da blir jo det nye departementskomplekset et eneste stort eksperiment, konstaterer hun.
Etter at Sanner har valgt konsept før sommeren, skal det planlegges enda et par år. Det de tillitsvalgte er opptatt av nå, er at den politiske beslutningen ikke blir så detaljert at den ikke etterlater noe rom for justeringer og forhandlingsløsninger i tida som kommer.
– Areal per arbeidstaker er et eksempel. Vi er ikke eksperter på det, men om det skal bestemmes en arealnorm hals over hode, uten at vi får framlagt konsekvensene, er vi bekymra for at de reelle valgene blir tatt allerede nå. Om arealet fastsettes som for lite nå, blir det ingen god prosess de neste årene, sier Aabø.
Følger opp
Inspirert av NTL UD, gjennomfører nå NTL Sentralforvaltningen en lignende undersøkelse i de andre departementene og DSS. Leder Bjørn Halvorsen berømmer initiativet, og er klar på hva de ønsker nå:
– Vi ønsker en minst mulig detaljert politisk beslutning, slik at det blir mest mulig spillerom for hovedavtalen. Det ser ut som det legges opp til en politisk beslutning på areal, men det har vi sagt klart i fra at vi ikke ønsker, sier Halvorsen.
Han har sittet i en gruppe som har fått informasjon om jobben med nytt regjeringskvartal, der alle hovedsammenslutningene har vært representert. Nå har de sammen skrevet et brev og hatt møte med statsråd Sanner hvor de kritiserte prosessen så langt, og krever reell medbestemmelse i den videre prosessen.
– Det er veldig bra at alle fire hovedsammenslutningene klarte å gå sammen om et slikt brev, sier Halvorsen.
– Hva tror du er motivasjonen for å velge landskap og ingen faste plasser?
– Det er nok for å prøve å spare penger. Også kan jeg jo spekulere i at det ligger noe symbolsk i det, siden det står klart i regjeringsplattformen at de ønsker å slanke byråkratiet, og da vil et for stort areal være et motsatt signal, undrer Halvorsen, og legger til at regjeringen ikke kan la sjansen gå fra seg til å bygge det nye regjeringskvartalet som miljøvennlige signalbygg.
LES OGSÅ:
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre