JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Det er ingenting som tyder på bedring i bemanningsbransjen

Lederne for to byggfagavdelinger i Fellesforbundet reagerer på nestleder Steinar Krogstads optimistiske syn på bedring i bemanningsansattes forhold.
Joachim Espe, leder i Rørleggernes fagforening i Oslo, er ikke beroliget av at Fellesforbundet og NHO Service og Handel har kommet til enighet om en anbefalt kontrakt for bemanningsbransjen.

Joachim Espe, leder i Rørleggernes fagforening i Oslo, er ikke beroliget av at Fellesforbundet og NHO Service og Handel har kommet til enighet om en anbefalt kontrakt for bemanningsbransjen.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

Nylig gikk Fellesforbundet-nestleder Steinar Krogstad ut og sa at han mente det var grunn til optimisme når det gjaldt bemanningsansattes vilkår. Bakgrunnen er en ny enighet mellom Fellesforbundet og NHO Service og Handel om en kontrakt som de anbefaler bemanningsbyråer å bruke ved ansettelser. Denne enigheten ble presentert i juni.

– Det gir de ansatte en langt mer forutsigbar og trygg arbeidssituasjon. Nå har de oversikt over hvor mye de skal jobbe og når friperiodene kommer. De trenger ikke lenger sitte og vente på sms fra sjefen om det blir jobb i morgen eller ikke, sier nestleder i forbundet Steinar Krogstad.

Les saken her: Tida da bemanningsansatte ventet på jobb med mobilen i handa går mot slutten

Ingen opprydning å se

Men lederne for Oslo bygningsarbeiderforening og Rørleggernes fagforening rister på hodet over denne virkelighetsbeskrivelsen.

– Vi kan ikke se at det er noe grunnlag for å si at det er bedre å være bemanningsansatt nå enn før sommeren, eller for å mene at det ser ut til at det er i ferd med å bli rydda opp, sier Petter Vellesen og Joachim Espe.

De to stusser over at de ikke er blitt spurt før forbundet sentralt ser ut til å konkludere om en positiv utvikling, all den tid de sitter nær på en virkelighet der mange i byggebransjen tilbys ugreie vilkår gjennom bemanningsbyråer.

– Steinar Krogstad trakk fram et par eksempler på at rettstvister er løst etter at forbundet og NHO Service og Handel ble enige om standardkontrakt. Men det finnes utall eksempler på det motsatte, sier de to.

De viser til et eksempel fra Adecco, en kontrakt inngått med en betongarbeider i juli. I denne kontrakten slås det fast at ansettelsen er midlertidig, at arbeideren ikke har lov å jobbe for andre, at arbeidstida er etter kundens behov og at lønna ligger under allmenngjort minstelønn.

p

– Nokså langt unna det NHO Service og Handel visstnok anbefaler sine medlemmer å kontraktsfeste. Vi kjenner ikke til en eneste person som har fått kontrakt med en reell arbeidsplan. For oss virker det nærliggende å anta at det ryddes opp i kontraktene der det blir sjekket. Resten går sin gang, som før.

Ser lysning

Steinar Krogstad påpeker at det er nå den nye kontrakten for alvor rulles ut, og at tilbakemeldingene forbundet har fått er at det er en vesensforskjell i måten uenigheter håndteres på. Nå ligger kontrakten til grunn, og det er enighet mellom oss og NHO Service og Handel om at vi ønsker at den skal danne normen.

– Mens vi ser en lysning i enden av tunellen kan det virke som Espe og Vellesen kun ser lykta på et møtende tog, sier Krogstad.

Rigger seg for omgåelse

Vellesen og Espe er opptatt at det de mener er en strategi fra NHO Service og Handel, nemlig å søke muligheter for å omgå den innstrammingen i muligheten til å leie inn fra bemanningsbyråer som kom i arbeidsmiljøloven i januar.

– Det virker som de går inn for å framstille paragrafen som krever avtale med tillitsvalgt for å kunne leie inn som en unntaksregel (paragraf 14-12 pkt 2). I stedet ønsker de nå å leie inn etter paragraf 14-12 pkt 1, ved å hevde at man har et midlertidig behov for arbeidskraft dersom produksjonsbedriftene har tatt på seg mer jobb enn de har ansatte til. Vi er tilbake til den «gode» gamle diskusjonen der det hevdes at alt som skjer innen bygg er midlertidig, og at det dermed er fritt fram for innleie, sier Espe og Vellesen.

p

Bransjedirektøren i NHO Service og Handel Even Hagelien skriver nettopp dette på nettsiden deres i juli i år. «Har man et midlertidig behov for arbeidskraft kan det fortsatt leies inn uten hensyn til om det er inngått tariffavtaler», skriver Hagelien.

Også forbundet og Krogstad er bekymret over forsøkene på å omgå innleiereglene ved å benytte seg av arbeidsmiljølovens paragraf om midlertidige behov.

– Vi har økt fokus på det både sentralt og lokalt. Forbundet ser positivt på at Arbeidstilsynet nå kan få i oppgave å sjekke at et innleiebehov faktisk er midlertidig. Alternativet til at dette håndheves riktig er å kreve at den paragrafen (14-12-1a) fjernes. Hele diskusjonen om midlertidige behov er en gråsone, sier Krogstad.

Går fortsatt for forbud

Både Oslo bygningsarbeiderforening og Rørleggernes fagforening har sendt inn forslag til høstens landsmøte om at Fellesforbundet skal kreve forbud mot bemanningsbransjen.

De to avdelingslederne er på ingen måte beroliget av Steinar Krogstads optimisme, og varsler fortsatt kamp mot det de kaller bemanningsuvesenet.

– Forbudskravet lever videre, det trengs sterkere lut for å stagge løsarbeidersamfunnet, sier de to.

Til det er svaret fra Krogstad at det ligger i innstillingene til landsmøtet å holde åpent både for bransjevise og geografiske forbud mot innleie når situasjonen tilsier det.

– Så er det også viktig å huske at i vårt arbeid mot innleie så er det viktig å motivere tillitsvalgte til å ta grep. Det gjør vi kanskje bedre ved å fokusere på de gode eksemplene enn ved å svartmale.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse