- Norge må bruke reservasjonsretten dersom EU vedtar en liberalisering av kabotasjereglene, men regjeringen sier ikke om de vil bruke denne retten i sin erklæring, sier Lars Morten Johnsen, leder i Transportarbeiderforbundet.
Roy Ervin Solstad
Transport-lederen om ny regjeringsplattform:
– Dette må være den første regjeringserklæringen noensinne som fremhever retten til å være uorganisert
Regjeringseklæringen til Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre gir noen gode samferdselspolitiske signaler, men er samtidig et angrep på det organiserte arbeidslivet.
res@lomedia.no
Det sier leder i Norsk Transportarbeiderforbund, Lars Morten Johnsen, etter å ha gått igjennom dokumentet de tre regjeringspartiene la fram på søndag.
• Den nye regjeringen åpner for lengre arbeidsdager og at færre ansatte skal få betalt for overtid
Første noensinne
Johnsen mener at hele erklæringa bærer preg av kompromisser og at regjeringa på svært mange områder ikke strekker seg lenger enn å si at de vil vurdere tiltak.
– Dokumentet er fullt av selvsagte ting, og det er lite konkret. Ifølge LO står det "vurdere" 92 ganger i den 84 sider lange teksten, sier han.
NTF-lederen mener regjeringsplattformen angriper trepartssamarbeidet mellom partene i arbeidslivet og staten.
– Regjeringen vil ta fra partene i arbeidslivet muligheter til innflytelse blant annet gjennom å lovfeste drøftingsplikten. Det har partene vist at de kan gjøre bedre enn når det legges til Stortinget gjennom lover og forskrifter. Samtidig vil fagforeningsfradraget på skatten bli redusert siden nivået skal videreføres på 2017-nivå, men det verste er at dette må være den første regjeringserklæringen noensinne som fremhever retten til å være uorganisert. Å styrke det organiserte arbeidslivet tones veldig ned når de fremhever sånne ting, sier Johnsen.
Han er heller ikke videre glad for det han leser som et mål om å øke privatiseringen i omsorgssektoren, og at regjeringen vil jobbe aktivt for frihandel og "sikre EØS-avtalen som en bærebjelke for norske arbeidsplasser og verdiskapning."
– Dette er tydelig høyrepolitikk, påpeker han.
• Få ukentlig nyhetsbrev fra Transportarbeideren
– Ubegripelig
Likevel er det ikke alt han er misfornøyd med. Særlig i kapittelet om samferdsel finner han signaler han liker.
– Det er bra at regjeringen vil jobbe aktivt mot liberalisering av kabotasjeregelverket. Det tror jeg det er stor støtte for på Stortinget, men utfordringen kommer dersom EU vedtar det som ligger i forslaget nå. Da må vi jobbe for at Norge bruker reservasjonsretten. Om regjeringen vil bruke reservasjonsretten framkommer jo ikke av erklæringen. Der står det bare at man skal "jobbe aktivt mot", ikke at de skal avvise en liberalisering, poengterer han.
Johnsen mener både dette og flere andre punkter vitner om uenighet mellom de tre partiene i hvor tøft de skal utfordre EØS-avtalen.
– Det er ingen av dem som er mot EØS-avtalen, men når de bare skal vurdere tiltak, så leser jeg det som uenighet om hvor harde tiltak de mener bør iverksettes, sier han.
Ifølge Johnsen gjelder det både tiltak for å hindre at førere av kjøretøy unnlater å stoppe for kontroll av Statens Vegvesen og at regjeringen vil sikre at utenlandske vogntog forplikter seg til å betale bompenger og andre avgifter.
– Det er nesten ubegripelig for meg at de ikke klarer å få til dette. Det er en selvfølge at de skal betale på lik linje med norske selskaper.
Det må kunne gå an å lage en ordning som sikrer at det blir betalt, og at selskap som ikke gjør opp for seg blir utestengt, sier NTF-lederen.
Han legger til at han er glad for at regjeringen vil styrke samarbeidet mellom de ulike statlige organene som kontrollerer transportnæringa.
– Vi er glad for dette signalet, men helst skulle vi hatt fellesorgan som transportpolitiet de har i Tyskland. Vi har derimot sett at samarbeidet har blitt mye tettere mellom de ulike organene i Norge de siste årene, og kompetansen er hevet betraktelig, sier han.
Misliker Uber-åpning
Alt er likevel ikke bare fryd og gammen i samferdselskapittelet i erklæringen heller. En av de tingene Johnsen savner, er vilje til å satse på rassikring av veier.
– Det er bare flaks at det ikke har omkommet flere på norske veier på grunn av ras. Klimaendringene gjør rasfaren enda større, så her må det gjøres mye, poengterer han.
Han er også svært lite glad for at regjeringen åpner for mer liberalisering av ekspressbusspolitikken og bruk av delingsøkonomi innen persontransport.
– Når det gjelder delingsøkonomi i persontransporten er det nærliggende å tenke på Uber. Det er vi veldig lite begeistret for. Dessuten mener vi at å liberalisere ekspressbussene er feil vei å gå. I erklæringen virker det som det viktigste er at de ikke får støtte, men for mange i distriktene er ekspressbusser et svært viktig kollektivtilbud som burde fått mer støtte, ikke mindre, sier Johnsen.
Han er derimot mer åpen for forslaget om å legge til rette for pilotprosjekter med selvkjørende kjøretøy i kollektivtrafikken.
– Det tror jeg kommer, men når man ser ut på været i dag, så er jeg ikke sikker på om teknologien er kommet langt nok ennå, smiler han.
Han liker også at regjeringen vil bruke penger på en mer effektiv kollektivtransport i byområdene.
– Det viser at det ligger penger der, så den kampen skal vi ta hver gang statsbudsjettet skal behandles, lover Lars Morten Johnsen, leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
• Eggum: – I år skal du få bedre råd
• LO-lederen mener regjeringens erklæring er lite konkret
• Streiken som varte i 1134 dager
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.
Guro Gulstuen Nordhagen
Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB
Både polakker og spanjoler slipper å betale matskatten regjeringa ikke vil fjerne
Kommentar
Lønna økte i snitt med 4,6 prosent i fjor.
Colourbox