JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Lederen for pilotene i Norwegian, Halvor Vatnar, sitter nå i en krevende mekling med Norwegian. Lørdag morgen kan det være streik.

Lederen for pilotene i Norwegian, Halvor Vatnar, sitter nå i en krevende mekling med Norwegian. Lørdag morgen kan det være streik.

Sissel M. Rasmussen

Norwegian-pilotene:

– Generalangrep på fagbevegelsen

Norwegian vil ha pilotene som løsarbeidere på kontrakt, ikke som fagorganiserte i et forbund.26.02.2015
12:00
26.02.2015 21:00

stig@lomedia.no

Streikefaren er overhengende når meklingen løper mot fristen natt til lørdag. Parat har meldt at det første streikeuttaket vil omfatte 70 piloter fra lørdag morgen, hvis da ikke partene klarer å komme fram til en løsning. Den løsningen er det få som ser i dag. Pilotenes krav er klare:

* Tariffavtale med reell arbeidsgiver

* Likeverdige avtaler for alle Norwegian-piloter i Skandinavia

* Felles karrieremuligheter for alle piloter i konsernet

Høyt konfliktnivå

Konfliktnivået ved inngangen til meklingen hos riksmekleren i dag var svært høyt. Pilotene beskylder Norwegian-sjef Bjørn Kjos for fagforeningsknusing, at han vil få flest mulig piloter over på kontrakter som løsarbeidere, uten noe fagforbund i ryggen. Det er da også tre år siden Bjørn Kjos sa at han ikke ville forholde seg til noen fagforening.

Bemanningsselskap

Og pilotforeningen i Parat mener at alt styres ut fra denne grunnholdningen. Tariffavtalen skal raseres. Vatnar peker på at Norwegian har overført de skandinaviske pilotene fra moderselskapet Norwegian Air Shuffle (NAS) til et bemanningsselskap, Norwegian Air Norway (NAN). Flyene er lagt i et annet selskap og NAN må lease dem tilbake til en svært høy pris. Gjennom en slik internfakturering mener pilotene at bemanningsselskapet på kort tid ble ulønnsomt. Halvor Vatnar frykter at Kjos denne gangen vil «ta krigen» og slå datterselskapet konkurs. Det samme gjør leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud:

– Jeg frykter at Norwegian vil vurdere å la pilotenes formelle arbeidsgiver, Norwegian Air Norway (NAN), gå konkurs ved en eventuell streik, sier han.

Parats jurister vurderer nå hvilke muligheter Norwegian har for å undergrave forhandlingsretten og stillingsvernet på denne måten. Skjæggerud hevder at den reelle arbeidsgiver er det børsnoterte selskapet Norwegian Air Shuttle.

Ingen sosialist

Halvor Vatnar er ingen sosialist, men har gjennom konflikten med sin arbeidsgiver erfart hvor viktige arbeidsfolks opparbeidete rettigheter er.

– Norwegians linje har skremmende konsekvenser. I sin kjerne angriper Kjus hele det organiserte arbeidslivet, mener Vatnar.

Han har vært i selskapet i over 20 år, 16 av dem som fagforeningsleder.

Nå opplever foreningen at flere og flere at de rutene skandinaviske flygere har fløyet under ordnede forhold overtas av andre lands flygere på kontrakter med langt dårligere vilkår.

– Våre spanske kolleger er fagorganisert, men har ikke engang fått svar av Norwegian når de har krevd tariffavtale, forteller Vatnar. Han opplever at selskapet betrakter de faste fagorganiserte pilotene med tariffavtale som for dyre. De vil redusere og etter hvert kvitte seg med den store kjernen piloter som har vært med lenge, og i størst mulig grad erstatte dem med folk på individuelle kontrakter.

– Selskapet ekspanderer med folk fra bemanningsbyråer, sier pilot Anders Storm Kopstad. Foreningen mener at kostandene ikke er så forskjellige, men at det store poenget for Norwegian er å bli blitt fagforeningene.

Ønsker ikke streik

Foreningsleder Halvor Vatnar ønsker ikke å gå til streik og håper man finner en løsning i meklingen.

– Men må vi, så må vi, selv om streik er som å fyre av en atombombe mot egen by, sier han.

Og pilotene i Norwegian har ikke vært vanskelige å ha med å gjøre. I 2002 gikk de med på å øke pensjonsalderen fra 60 til 62 år. I 2003 gikk de frivillig ned i lønn.

– Tariffavtalen i dag er bærekraftig, sier han og åpner for å se på pensjonsrettigheter i et lengre perspektiv. Han viser til at selskapet ekspanderer og er drivverdig. Kostnadene per setekilomter er svært lave i Norwegian, lavere enn selskaper det er naturlig å sammenlikne seg med, ifølge foreningslederen.

Da selskapet ble virksomhetsoverdratt for et drøyt år siden, fjernet Norwegian ytelsespensjonene, selv om pilotene hadde det i tariffavtalen. Pilotene seiret på alle punkter i Arbeidsretten.

Krav til politikerne

Pilotforeningen i Parat har hatt møter med politikerne i Transportkomiteen på Stortinget. Foreløpig har det ikke vært mye å hente fra partiene i posisjon. Vatnar har mer tro på opposisjonen, men det begynner å haste:

– Politikerne må sette opp noen skranker, sier pilotlederen.

Han trekker fram Frankrike, som i hvert fall har prøvd å definere hvor «fabrikken» ligger, det vil si at basen skal defineres til der flybesetningen har sin hovedhvil. Kravet er at norske myndigheter på samme måte må ta stilling til hvor basen ligger. Pilotene ønsker en tilhørighet til Norge og Skandinavia, følge norsk arbeidsmiljølov, betale norske skatter og være en del av det norske velferdsstaten med rettigheter og plikter.

Totalt virvar

For mange piloter på kontrakt er det nå et virvar av regler og lover man må forholde seg til. Det er 2. land og 3. land, ulike skatteregimer. Noen betaler ingen skatt, andre skatter dobbelt. Trygdeavgifter varierer, og det tradisjonelle forholdet mellom arbeidstakere og arbeidsgivere forvitres, ifølge Storm Kopstad.

– Det vi frykter er at Bjørn Kjos vil kvitte seg med oss skandinaviske piloter. Han vil gjerne bruke oss, men ikke som fagorganiserte piloter med rettigheter og fagforeningsmakt, men som løsarbeidere på kontrakter, mener styremedlem i pilotforeningen, Anders Storm Kopstad.

– Det innebærer at den norske arbeidsmiljøloven ikke gjelder, at vi mister rettigheter, pensjon og forsikringer, samt at lønna blir svekket. Skrekkscenariet er et globalt Ryan Air, mener Storm Kopstad.

Går det sånn med Norwegian, frykter han at SAS og Widerøe blir med i fallet.

Full støtte fra LO-forbund

Fungerende leder Rune Sundland i Norsk Cockpit Forbund, som er tilsluttet LO, støtter fullt ut sine kolleger i Norwegian. Han varsler en støtteerklæring med det aller første.

– Jeg skulle akkurat til å ringe til Halvor Vatnar i Norwegian nå. Vi snakker sammen hele tiden, sier Sundland.

Det er ingen tvil om hvor SAS-flygerne står, og beskrivelsen av situasjonen er veldig lik fra begge forbunds side.

– Det er den samme utviklingen i begge selskaper, med fundamentale trusler mot det organiserte arbeidslivet, sier SAS-flygeren.

Kreative røverkapitalister

– Nå jukser man på arbeidskraft og arbeidsvilkår. Man bytter ut arbeidstakere på kollektivavtaler med arbeidstakere på individuelle avtaler med få eller ingen rettigheter, mener Sundland.

Han legger til at kreative røverkapitalister benytter seg av smutthull i regelverket.

– Når man konkurrerer på flysikkerhet, da konkurrerer man på helt feil premisser.

Rune Sundland understreker at det er skapt en fryktkultur, der ansatte er redd for jobben hver dag, og at tilsyn er satt til side. Et hovedkrav fra begge forbund er at pilotene må ha ansettelse i flyselskapet, eller «reell arbeidsgiver» som Norwegian-pilotene uttrykker det. Sundland viser til at Bjørn Kjos har plassert pilotene i et innleieselskap (NAN), som han kan slå konkurs.

Svekket sikkerhet

– Vi må nøste opp i reguleringsbestemmelsene, sier Sundland. Det er ingen tvil om at begge forbund mener utviklingen innen luftfarten går ut over sikkerheten, og at politikerne må hurtig og tungt inn for å hindre en farlig utvikling for norsk og internasjonal flysikkerhet.

– Må omstille

Det lyktes ikke frifagbevegelse.no å få tak i informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen eller Anne Sissel Skånvik i Norwegian torsdag. Til VG har Sandaker-Nielsen på mail svart at Norwegian går med stort underskudd og at selskapet må omstille for å kunne overleve.

– Pilotene i Skandinavia har svært gode betingelser og kostnadene må ned slik vi også har sett hos våre konkurrenter, skrever han. Pressetalsmannen avviser påstandene om at Norwegian vil kvitte seg med fast ansatte norske piloter.

– Tvert imot. Norwegian ønsker å beholde erfarne og kompetente piloter i Skandinavia. Dersom du er tilsatt ved Oslo-basen og starter din arbeidsperiode der, får du naturligvis norsk lønn. Er du tilsatt ved London-basen og starter arbeidsperioden din der, får du naturlig nok britisk lønn. Det kan jo ikke være slik at norske piloters vilkår skal eksporteres til baser i andre land, skriver Lasse Sandaker-Nielsen til VG. Ifølge informasjonssjefen var overflyttingen til NAN en del av en helt ordinær virksomhetsoverdragelse. Sandaker-Nielsen sier Norwegian går inn i meklingen med en positiv innstilling og ønske om å bli enige. Lørdag morgen vil det være klart om partene har lyktes med det.

Norwegian og Norwegian Pilot Union er til mekling hos riksmekleren med frist natt til lørdag.

Kreative røverkapitalister benytter seg av smutthull i regelverket

Rune Sundland, Norsk Cockpit Forbund

26.02.2015
12:00
26.02.2015 21:00Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

Jan-Erik Østlie

SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.

Håvard Sæbø

Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken: – Jeg har ikke noe annet valg

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

Jan-Erik Østlie

LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.

Håvard Sæbø

Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.

Helge Rønning Birkelund

Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Hvordan grave en sikker grøft? De regionale verneombudene for bygg og anlegg har laget revidert veileder om dette.

Illustrasjon: Lina Raknes

Fire store endringer i det nye lovverket for grøftearbeid

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Debatt

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Dessverre opplever jeg at ytelser blandes sammen og ønsket om tabloide overskrifter overskygger debatten. Dette er uheldig, skriver Sigrid Ofstad.

Hanna Skotheim

«Debatten om fattigdom er viktig. Så viktig at den må være faktabasert», skriver Nav-veileder

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Christopher Beckham  vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Lene Svenning

HK-lederen ser seg ekstra over skulderen etter masseskytingen

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NTB

Millionar av britar ramma av jernbanestreik. Leiaren har blitt ei superstjerne


Flere saker