Lederen for pilotene i Norwegian, Halvor Vatnar, sitter nå i en krevende mekling med Norwegian. Lørdag morgen kan det være streik.
Sissel M. Rasmussen
Norwegian-pilotene:
– Generalangrep på fagbevegelsen
Norwegian vil ha pilotene som løsarbeidere på kontrakt, ikke som fagorganiserte i et forbund.
stig@lomedia.no
Streikefaren er overhengende når meklingen løper mot fristen natt til lørdag. Parat har meldt at det første streikeuttaket vil omfatte 70 piloter fra lørdag morgen, hvis da ikke partene klarer å komme fram til en løsning. Den løsningen er det få som ser i dag. Pilotenes krav er klare:
* Tariffavtale med reell arbeidsgiver
* Likeverdige avtaler for alle Norwegian-piloter i Skandinavia
* Felles karrieremuligheter for alle piloter i konsernet
Høyt konfliktnivå
Konfliktnivået ved inngangen til meklingen hos riksmekleren i dag var svært høyt. Pilotene beskylder Norwegian-sjef Bjørn Kjos for fagforeningsknusing, at han vil få flest mulig piloter over på kontrakter som løsarbeidere, uten noe fagforbund i ryggen. Det er da også tre år siden Bjørn Kjos sa at han ikke ville forholde seg til noen fagforening.
Bemanningsselskap
Og pilotforeningen i Parat mener at alt styres ut fra denne grunnholdningen. Tariffavtalen skal raseres. Vatnar peker på at Norwegian har overført de skandinaviske pilotene fra moderselskapet Norwegian Air Shuffle (NAS) til et bemanningsselskap, Norwegian Air Norway (NAN). Flyene er lagt i et annet selskap og NAN må lease dem tilbake til en svært høy pris. Gjennom en slik internfakturering mener pilotene at bemanningsselskapet på kort tid ble ulønnsomt. Halvor Vatnar frykter at Kjos denne gangen vil «ta krigen» og slå datterselskapet konkurs. Det samme gjør leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud:
– Jeg frykter at Norwegian vil vurdere å la pilotenes formelle arbeidsgiver, Norwegian Air Norway (NAN), gå konkurs ved en eventuell streik, sier han.
Parats jurister vurderer nå hvilke muligheter Norwegian har for å undergrave forhandlingsretten og stillingsvernet på denne måten. Skjæggerud hevder at den reelle arbeidsgiver er det børsnoterte selskapet Norwegian Air Shuttle.
Ingen sosialist
Halvor Vatnar er ingen sosialist, men har gjennom konflikten med sin arbeidsgiver erfart hvor viktige arbeidsfolks opparbeidete rettigheter er.
– Norwegians linje har skremmende konsekvenser. I sin kjerne angriper Kjus hele det organiserte arbeidslivet, mener Vatnar.
Han har vært i selskapet i over 20 år, 16 av dem som fagforeningsleder.
Nå opplever foreningen at flere og flere at de rutene skandinaviske flygere har fløyet under ordnede forhold overtas av andre lands flygere på kontrakter med langt dårligere vilkår.
– Våre spanske kolleger er fagorganisert, men har ikke engang fått svar av Norwegian når de har krevd tariffavtale, forteller Vatnar. Han opplever at selskapet betrakter de faste fagorganiserte pilotene med tariffavtale som for dyre. De vil redusere og etter hvert kvitte seg med den store kjernen piloter som har vært med lenge, og i størst mulig grad erstatte dem med folk på individuelle kontrakter.
– Selskapet ekspanderer med folk fra bemanningsbyråer, sier pilot Anders Storm Kopstad. Foreningen mener at kostandene ikke er så forskjellige, men at det store poenget for Norwegian er å bli blitt fagforeningene.
Ønsker ikke streik
Foreningsleder Halvor Vatnar ønsker ikke å gå til streik og håper man finner en løsning i meklingen.
– Men må vi, så må vi, selv om streik er som å fyre av en atombombe mot egen by, sier han.
Og pilotene i Norwegian har ikke vært vanskelige å ha med å gjøre. I 2002 gikk de med på å øke pensjonsalderen fra 60 til 62 år. I 2003 gikk de frivillig ned i lønn.
– Tariffavtalen i dag er bærekraftig, sier han og åpner for å se på pensjonsrettigheter i et lengre perspektiv. Han viser til at selskapet ekspanderer og er drivverdig. Kostnadene per setekilomter er svært lave i Norwegian, lavere enn selskaper det er naturlig å sammenlikne seg med, ifølge foreningslederen.
Da selskapet ble virksomhetsoverdratt for et drøyt år siden, fjernet Norwegian ytelsespensjonene, selv om pilotene hadde det i tariffavtalen. Pilotene seiret på alle punkter i Arbeidsretten.
Krav til politikerne
Pilotforeningen i Parat har hatt møter med politikerne i Transportkomiteen på Stortinget. Foreløpig har det ikke vært mye å hente fra partiene i posisjon. Vatnar har mer tro på opposisjonen, men det begynner å haste:
– Politikerne må sette opp noen skranker, sier pilotlederen.
Han trekker fram Frankrike, som i hvert fall har prøvd å definere hvor «fabrikken» ligger, det vil si at basen skal defineres til der flybesetningen har sin hovedhvil. Kravet er at norske myndigheter på samme måte må ta stilling til hvor basen ligger. Pilotene ønsker en tilhørighet til Norge og Skandinavia, følge norsk arbeidsmiljølov, betale norske skatter og være en del av det norske velferdsstaten med rettigheter og plikter.
Totalt virvar
For mange piloter på kontrakt er det nå et virvar av regler og lover man må forholde seg til. Det er 2. land og 3. land, ulike skatteregimer. Noen betaler ingen skatt, andre skatter dobbelt. Trygdeavgifter varierer, og det tradisjonelle forholdet mellom arbeidstakere og arbeidsgivere forvitres, ifølge Storm Kopstad.
– Det vi frykter er at Bjørn Kjos vil kvitte seg med oss skandinaviske piloter. Han vil gjerne bruke oss, men ikke som fagorganiserte piloter med rettigheter og fagforeningsmakt, men som løsarbeidere på kontrakter, mener styremedlem i pilotforeningen, Anders Storm Kopstad.
– Det innebærer at den norske arbeidsmiljøloven ikke gjelder, at vi mister rettigheter, pensjon og forsikringer, samt at lønna blir svekket. Skrekkscenariet er et globalt Ryan Air, mener Storm Kopstad.
Går det sånn med Norwegian, frykter han at SAS og Widerøe blir med i fallet.
Full støtte fra LO-forbund
Fungerende leder Rune Sundland i Norsk Cockpit Forbund, som er tilsluttet LO, støtter fullt ut sine kolleger i Norwegian. Han varsler en støtteerklæring med det aller første.
– Jeg skulle akkurat til å ringe til Halvor Vatnar i Norwegian nå. Vi snakker sammen hele tiden, sier Sundland.
Det er ingen tvil om hvor SAS-flygerne står, og beskrivelsen av situasjonen er veldig lik fra begge forbunds side.
– Det er den samme utviklingen i begge selskaper, med fundamentale trusler mot det organiserte arbeidslivet, sier SAS-flygeren.
Kreative røverkapitalister
– Nå jukser man på arbeidskraft og arbeidsvilkår. Man bytter ut arbeidstakere på kollektivavtaler med arbeidstakere på individuelle avtaler med få eller ingen rettigheter, mener Sundland.
Han legger til at kreative røverkapitalister benytter seg av smutthull i regelverket.
– Når man konkurrerer på flysikkerhet, da konkurrerer man på helt feil premisser.
Rune Sundland understreker at det er skapt en fryktkultur, der ansatte er redd for jobben hver dag, og at tilsyn er satt til side. Et hovedkrav fra begge forbund er at pilotene må ha ansettelse i flyselskapet, eller «reell arbeidsgiver» som Norwegian-pilotene uttrykker det. Sundland viser til at Bjørn Kjos har plassert pilotene i et innleieselskap (NAN), som han kan slå konkurs.
Svekket sikkerhet
– Vi må nøste opp i reguleringsbestemmelsene, sier Sundland. Det er ingen tvil om at begge forbund mener utviklingen innen luftfarten går ut over sikkerheten, og at politikerne må hurtig og tungt inn for å hindre en farlig utvikling for norsk og internasjonal flysikkerhet.
– Må omstille
Det lyktes ikke frifagbevegelse.no å få tak i informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen eller Anne Sissel Skånvik i Norwegian torsdag. Til VG har Sandaker-Nielsen på mail svart at Norwegian går med stort underskudd og at selskapet må omstille for å kunne overleve.
– Pilotene i Skandinavia har svært gode betingelser og kostnadene må ned slik vi også har sett hos våre konkurrenter, skrever han. Pressetalsmannen avviser påstandene om at Norwegian vil kvitte seg med fast ansatte norske piloter.
– Tvert imot. Norwegian ønsker å beholde erfarne og kompetente piloter i Skandinavia. Dersom du er tilsatt ved Oslo-basen og starter din arbeidsperiode der, får du naturligvis norsk lønn. Er du tilsatt ved London-basen og starter arbeidsperioden din der, får du naturlig nok britisk lønn. Det kan jo ikke være slik at norske piloters vilkår skal eksporteres til baser i andre land, skriver Lasse Sandaker-Nielsen til VG. Ifølge informasjonssjefen var overflyttingen til NAN en del av en helt ordinær virksomhetsoverdragelse. Sandaker-Nielsen sier Norwegian går inn i meklingen med en positiv innstilling og ønske om å bli enige. Lørdag morgen vil det være klart om partene har lyktes med det.
Norwegian og Norwegian Pilot Union er til mekling hos riksmekleren med frist natt til lørdag.
Kreative røverkapitalister benytter seg av smutthull i regelverket
Rune Sundland, Norsk Cockpit Forbund
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox