Ole Martin Wold
Koronakrise i helsevesenet:
– Helsefagarbeidere, helsesekretærer og ambulansearbeidere kan hjelpe intensivsykepleierne, mener forbundstopp
Sykefraværet er rekordhøyt og vaktplanene ligner gammeldagse hullkort. Situasjonen er til å grine av. Etter snart to år med pandemi gjør helsearbeidere nettopp det: De griner på jobb.
ronnaug.jarlsbo@fagbladet.no
– Her og nå, som en quick fix, er det lønn som gjelder. Det er det eneste som kan få noen av de tusenvis av helsepersonell som har slutta i yrket, til å komme tilbake, sier Lill Sverresdatter Larsen som er leder i Norsk Sykepleierforbund.
Iren Luther, leder for yrkesseksjon helse og sosial i Fagforbundet, mener at ei lønn å leve av er viktig. Men ikke nødvendigvis viktigst når målet er å komme gjennom krisa:
– Punkt én nå er å få opp bemanninga. Tilstrekkelig grunnbemanning handler om å klare å stå i jobben.
Gi sykepleierne 100 000
Lederen i Sykepleierforbundet minner om at landet, ifølge Nav og SSB, mangler 7000 sykepleiere. 700 intensivsykepleiere jobber, ifølge Sverresdatter Larsen, som noe helt annet enn intensivsykepleier.
Lill Sverresdatter Larsen
Norsk sykepleierforbund
– Lønn gjør deg ikke mindre sliten, men klarer vi å hente tilbake noen av dem som har slutta, reduseres totalbelastningen.
Sverresdatter Larsen mener at sykepleiernes lønn må opp 100.000 kroner.
– På lengre sikt trenger vi en plan for å rekruttere og beholde fagfolk, sier Larsen.
– Det fins garantert mange helsefagarbeidere som heller ikke lenger jobber i yrket, men som kunne tenkt seg å komme tilbake hvis lønna tilsvarte ansvar og belastning, legger hun til.
Les også: Største nedgang i reallønna på 75 år: Prisene stiger dobbelt så raskt som lønningene
Bemanning og oppgavefordeling
Flere folk på jobb, i fulle stillinger, er aller viktigst nå, mener Iren Luther i Fagforbundet.
– Selvfølgelig skal vi ha en anstendig lønn, men å jobbe i et lappeteppe av ulike stillingsprosenter er forferdelig slitsomt.
Iren Luther
Birgit Dannenberg
Luther mener at man også må se på oppgavefordelinga i sykehusene, hvis man skal komme helskinnet ut av krisa.
– I helsetjenesten snakkes det ofte om «sykepleieroppgaver» og «ikke-sykepleier-oppgaver». Det blir veldig feil. Vi må snakke om oppgavefordeling.
Akkurat på det punktet er de to fagforeningskollegene enige, men så stopper det.
Kampen om sykepleieroppgavene
– Vi må løfte kompetansen på assistenter, helsefagarbeiderne og sykepleierne ute i kommunene, men også på sykehusene, og sørge for at alle gjør riktige arbeidsoppgaver i forhold til kompetanse, sier Sverresdatter Larsen.
Luther mener dagens krise langt på vei er en varslet krise, og at flere utfordringer kunne vært unngått dersom Norsk Sykepleierforbund ikke hadde vært så redde for å slippe helsefagarbeiderne inn på «sitt» område.
– Jeg garanterer at en gjennomgang av oppgavene ved landets intensivavdelinger vil vise at ikke bare helsefagarbeidere, men også andre yrkesgrupper kan frigjøre kapasitet for spesialsykepleiere i intensivkapasiteten. Vi skal ikke tømme andre tjenester, men for å avhjelpe situasjonen her og nå må vi se på det brede bildet. Det er viktig at intensivsykepleierne brukes der de er absolutt nødvendig. De har en viktig spesialkompetanse, men mange oppgaver rundt en alvorlig syk intensivpasient kan gjøres av helsefagarbeidere, helsesekretærer eller ambulansearbeidere.
– Hva er det da som gjør at man heller etterlyser pensjonerte sykepleiere enn for eksempel helsefagarbeidere?
– Ja, si det, begynner Luther.
– Det er ingen juridiske hindringer i veien for at helsefagarbeidere kan sette veneflon, kateter eller subkutane injeksjoner, det vil si sprøyter rett under huden. En helsefagarbeider kan også gi ulike typer medikamenter. Før jeg ble sykepleier, var jeg selv hjelpepleier og gjorde disse tingene hele tida. Det viktige er at den enkelte, uansett profesjon, er tydelig på hva de kan og ikke kan, så de får riktig opplæring. Aller viktigst er pasientsikkerhet, og at pasientene får den behandlingen de skal ha.
Alle til pumpene
Lederen i sykepleierforbundet er ikke enig i at helsefagarbeideren er oversett eller glemt til fordel for pensjonerte sykepleiere i diskusjonen om den pågående bemanningskrisa.
– Jeg bruker omtrent hver eneste anledning jeg har med et mikrofonstativ foran meg – også her – til å si ordet helsefagarbeider. I tillegg bruker jeg begrepet helsepersonell. Dette er ikke ei krise bare for sykepleiere. Vi må ha alt helsepersonell til pumpene for å redusere belastninga. På sikt trenger vi et nasjonalt løft for å gjøre alle yrker innenfor helsetjenestene attraktive, sånn at vi rekrutterer, men ikke minst beholder det helsepersonellet vi har, sier Sverresdatter Larsen.
Fått med deg denne? Sykepleier Liv skrev om koronahverdagen i helsevesenet: – Virkelig bekymra for ansatte i eldreomsorgen
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
STREIKEKLARE: Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland utenfor hotell Terminus onsdag 11. mai. De forbereder seg på mulig elektriker-streik. Leder Atle Rasmussen i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland. Påmeldte deltakere på klubbledersamlingen i Bergen var Kjartan Sletten, Bjørn Fidjeland, Magnus Tveit Hamre, Stian Risøy, Lewinsen Ignesias, Kristoffer Ask, Remi Unnvik, Øyvind Landsvik, Åge Blummenfelt, Ann Olene Boge, Christer Erstad, Raymond Svardal, Rune Nilsen Kvalheim, Raymond Straume, Krister Thomassen, Thomas Stien, Roger Nese, Knut Tore Veivg, Oddbjørn Halvorsen Kaland, Lars Inge Horvei, Vipakaran Kanthasamy, Nirokanth Lothe, Erik Breistrand, Daniel Helle, Øyvind Myklebust Huus, Øyvind Bessesen, Camilla Høgøy, John Arne Handeland, Ole-Johnny Hopsdal, Hans Eldevik, Martin Bøyum, Roger Johansen, Tom K. Turøy, Tom Erik Iversen, Henriette Thorsen, Rune Myntevik, Magnus Rødseth, Vidar Straume, Thomas Engen, Karsten Eriksen.
Paul S. Amundsen
I 1974 var det kaos. Nå er elektrikerne forberedt på streik
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm
«Svar til Unio om lønn i staten»
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet vil ha Sissel Skoghaug som LO-nestleder
Landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) (i midten), leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag (t.h.) og leder Kjersti Hoff i Norsk Bonde- og Småbrukarlag (t.v.) er blitt enige om årets jordbruksoppgjør.
Håkon Mosvold Larsen / NTB
Enighet i jordbruksoppgjøret: – Vi har fått et nødvendig inntektsløft
VIL GJENNOMGÅ: Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen mener offentlig ansatte har en stor fordel som ansatte i privat sektor ikke har, vet at de kan få 20-40 prosent uføreytelse fra pensjonskassen. «I lys av dette mener jeg at utslagene for personer med en tjenestepensjon som gir en bedre sikring ved uførhet ikke åpenbart er urimelige» skriver hun i sin vurdering til Stortinget.
Jan-Erik Østlie
Arbeidsministeren vet ikke om hun vil stenge uførefella: – Ikke åpenbart urimelig
Sissel M. Rasmussen