LO om statsbudsjettet
– Ingen grunn til å utsette rentekuttene
Flere økonomer mener regjeringens pengebruk gjør at rentenedgangen blir utsatt. LOs sjeføkonom er sterkt uenig.
– Renten er frikoblet fra statsbudsjettet. Inflasjonen vi har i Norge kommer utenfra, sier Roger Bjørnstad.
Kasper Holgersen
helge@lomedia.no
Mange profilerte økonomer mener regjeringen bruker for mye penger i statsbudsjettet. De påstår at dette vil utsette de ventede rentekuttene.
Økonomiprofessor Ola Honningdal Grytten mener forslaget til statsbudsjett kan bety at rentekuttene lar vente på seg.
NHOs sjeføkonom, Øystein Dørum, mener også regjeringens budsjettforlag ikke gir noe bidrag til å få ned renten.
Rollen til Norges Bank
LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad mener de tar feil.
– Dette statsbudsjettet gir ikke Norges Bank grunnlag for å utsette rentekuttene.
Slik forklarer han hvorfor:
– Renten er frikoblet fra statsbudsjettet. Inflasjonen vi har i Norge kommer utenfra. Det kan verken Norges Bank eller statsbudsjettet gjøre noe med.
Bjørnstad mener det er feil å koble dette statsbudsjettet til Norges Banks rentesetting.
– For meg ser det mer ut som et politisk angrep på statsbudsjettet.
Aktuelt: Uføre pensjonister får mer penger fra 2025
Inflasjonen skal ned
– Vi må forholde oss til at inflasjoner er importert. Den kommer ned i alle andre land. Den kommer ned også i Norge. Helt uavhengig av dette statsbudsjettet, mener Bjørnstad.
Han har lenge ment at renten virker på inflasjonen innenlands gjennom å øke ledigheten her hjemme.
– Når den kommer fra utlandet gjør det bare verre for folk. Inflasjonen og prisveksten fra utlandet rammer husholdningenes økonomi og inntekter dramatisk. De må bære en kraftig renteøkning på toppen og bare forsterker problemene som inflasjonen forårsaker.
– Når bør det første rentekuttet komme?
– I går, svarer Roger Bjørnstad. Men legger til:
– Renten bør reduseres på lik linje med alle andre land. Begrunnelsen Norges Bank kommer med er knyttet til at Norge har en høy lønnsvekst og en svak kronekurs. Men disse tingene er heller ikke koblet til norsk økonomi. Lønnsveksten er koblet til bedriftenes eksportinntekter, som skal fordeles. Ikke bare til bedriftseierne, men også til folket, poengterer han.
– Kronekursen er gjenstand for internasjonal spekulasjon og finansiell aktivitet. Det er lite Norges Bank kan gjøre med dette.
Aktuelt: Slik påvirker statsbudsjettet din lommebok
Dyrtid
Bjørnstad mener for øvrig at regjeringen har lagt fram et balansert budsjett. Bruken av oljepenger mener han er riktig i dagens situasjon.
– Folk må tåle en kraftig dyrtid med renteøkninger. For å verne om folks inntekter, jobber og velferden er dette budsjettet godt egnet til.
Også LOs nestleder Steinar Krogstad mener påstanden om at statsbudsjettet ikke vil bidra til tidligere rentekutt, er feil.
– Vi har bidratt gjennom gode lønnsoppgjør, nå leverer regjeringen gjennom statsbudsjettet. Blant annet gjennom å trygge økonomien og jobbene til folk. Og med skattelettelser som lavtlønte drar nytte av, sier Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.
Økt ulikhet
En ny rapport fra SSB viser urovekkende økt ulikhet i befolkningen.
– Det er viktig at de aller rikeste i likhet med vanlige folk bidrar til velferdsstaten. Derfor er det viktig at man nå får på plass en utflyttingskatt, for å hindre skatteflukt, sier Krogstad.
- For oss i LO er det en god nyhet at Regjeringens jobber for at enda større del av befolkningen skal komme i arbeid. Mange som står utenfor arbeidslivet har behov for en drahjelp for å få en fot innenfor, sier Krogstad.
Han legger til at spesielt for unge og studenter er det positivt at inntektsskatten senkes på lave og middels inntekter.
- I tillegg økes frikortgrensen kraftig, som kan stimulere unge til å få en tilknytning til arbeidslivet. Og dette er også positivt for studenter, sier Krogstad.