Pensjon fra første krone:
– KrF må sikre at en ny regjering gir én million nordmenn høyere pensjon
Hans-Christian Gabrielsen kommer med en siste formaning til regjeringsforhandlerne: – Sørg for at pensjon fra første krone blir del av en ny regjeringsplattform.
PENSJON FRA FØRSTE KRONE: – Jeg håper at KrF får igjennom dette viktige kravet i regjeringsforhandlingene, slik at ikke de som tjener minst også straffes videre inn i pensjonisttilværelsen, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Ole Palmstrøm
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har klare forventninger til hva KrF skal få til i regjeringsforhandlingene med Høyre, Frp og Venstre som nå går mot slutten. Den nåværende regjeringen vil ikke endre tjenestepensjonen i privat sektor til opptjening fra første krone, og KrF sier de offisielt ikke har landet på et standpunkt.
Arbeiderpartiet hadde håpet på en løsning med KrF om dette i Stortinget, men etter at KrF valgte å forhandle om blå regjeringsdeltakelse, frykter venstresiden at saken kan være tapt.
Gabrielsen har likevel klare forventninger til KrF.
– Jeg håper at KrF får igjennom dette viktige kravet i regjeringsforhandlingene, slik at ikke de som tjener minst også straffes videre inn i pensjonisttilværelsen, sier LO-lederen.
– Hvis ikke regjeringen går inn for dette, lar den med åpne øyne denne urettferdigheten få fortsette. At en million nordmenn i privat sektor fortsatt ikke vil få pensjonsopptjening fra første krone, må da landets arbeidstakere merke seg, slik at man til stortingsvalget i 2021 sørger for å få en regjering og et stortingsflertall som faktisk får dette på plass. Da vil dette bli en sentral del av valgkampen.
– Blir bare en utsettelse
– Er det egentlig håp om å få igjennom pensjon fra første krone når regjeringspartiene er negative og KrF ikke har flagget noe tydelig standpunkt?
– Jeg forventer at de bringer dette inn, at det er håp om at dette kan bli en del av regjeringsplattformen. Dette er et rettferdighetskrav, et viktig krav for store grupper. Det er viktig at man nå følger opp, slik at dette blir gjennomført.
– Hvis ikke, betyr det bare at det blir en unødvendig utsettelse, men en utsettelse som vil føre med seg at det vil være enda to år der disse arbeidstakerne ikke vil få opptjening av nesten 100.000 kroner, som er Folketrygdens grunnbeløp.
Gabrielsen er på telefon fra et hotell på Gardermoen der han har møtt tillitsvalgte og andre ansatte.
– Her er det mange lavtlønte, mange kvinner. Det er en typisk illustrasjon av den millionen arbeidstakere som ikke har pensjon fra første krone. Det paradoksale er at når vi spør gjennom undersøkelser hva folk tror om sin pensjon, er det flere enn halvparten som oppgir at arbeidsgiver betaler pensjon basert på hele inntekten. Mens faktum er at bare én av tre får opptjening av hele inntekten. Det er mange som vil få seg en overraskelse når de blir pensjonister, sier LO-lederen.
– Ikke de store kostnadene
– Regjeringspartiene og næringslivet har advart sterkt mot forslaget, som de sier vil koste bedriftene rundt 3,5 milliarder kroner og kan true norske arbeidsplasser. Et annet argument som brukes er at fordelingsprofilen på folketrygden og obligatorisk tjenestepensjon samlet ikke er sosialt skjev, fordi folketrygden virker inntektsutjevnende. Er dette argumenter du ser helt bort fra?
– Å innføre pensjon fra første dag og første krone vil sørge for likhet for loven. Det vil ikke ramme noen bransje hardere enn andre, fordi alle har samme innbetaling. Vi snakker om i underkant av 2.000 kroner per person per år, så det er ikke de store kostnadene. Men for den enkelte arbeidstaker vil det ha mye å si. Regnestykkene som arbeidsgiversiden opererer med her, har vi vært ute mot tidligere. De opererer med helt andre summer enn vi gjør, påpeker Gabrielsen.
Han legger til:
– Når det gjelder at enkelte snakker om at dette kompenseres ved at Folketrygden er omfordelende: Folk lever av penger, ikke av kompensasjonsgrad. De som har lav lønn, får en mye lavere del av lønna si spart til pensjon enn dem som har høy lønn. Det forsterker ulikheter helt inn i pensjonisttilværelsen.
Få flere til å organisere seg
I tillegg til pensjon fra første krone, har Gabrielsen også en annen forventning til regjeringsforhandlerne: At de blir enige om tiltak for å få opp organisasjonsgraden, i tråd med det Stortinget har bedt om.
– Regjeringsplattformen vil være en god anledning til å synliggjøre hvor viktig det er for den norske modellen at vi har høy organisasjonsgrad. Myndighetene har flere måter de kan bidra på, for eksempel å øke fagforeningsfradraget.
Saken om pensjon fra første krone skal opp i Stortinget 28. januar