JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kvikksølvskadde bør løftes ut av trygdesystemet

Arbeidsministeren lover fortgang i erstatningssakene til kvikksølvassistentene. Assistentenes advokat i Fagforbundet mener det bør opprettes en egen erstatningsordning på linje med den for nordsjødykkerne.
MELD DERE: Forbundsadvokat Anne-Gry Rønning-Aaby i Fagforbundet oppfordrer dem som ikke har meldt sakene sine inn til Nav, om å gjøre det umiddelbart. I tillegg bør de gå til arbeidsgiverens forsikringsselskap og til Fagforbundet for å få hjelp.

MELD DERE: Forbundsadvokat Anne-Gry Rønning-Aaby i Fagforbundet oppfordrer dem som ikke har meldt sakene sine inn til Nav, om å gjøre det umiddelbart. I tillegg bør de gå til arbeidsgiverens forsikringsselskap og til Fagforbundet for å få hjelp.

Kari-Sofie Jenssen

vegard.velle@fagforbundet.no

– Når vi vet hvor farlig kvikksølvet var, er det helt unødvendig at tannlegeassistentene skal gjennom måneder og år med saksbehandling før de får en erstatning. De bør registrere seg og deretter løftes ut av det ordinære trygdesystemet. Sakene deres bør behandles fortløpende i en egen erstatningsordning, mener Anne-Gry Rønning-Aaby, advokaten som vant kvikksølvassistentenes sak i Høyesterett for Fagforbundet.

– Høyeste prioritet

I morges lovet arbeidsminister Robert Eriksson at det skal settes punktum for sakene til kvinnene som smelta og knadde kvikksølv uten verneutstyr. I første omgang får dommen i Høyesterett konsekvenser for 17 andre tidligere tannlegeassistenter, mener han.

– Jeg har forsikret meg om at Arbeids- og velferdsetaten (Nav) er i gang med å gå gjennom sakene som er berørt av dommen. De har forsikret meg om at dette har høyeste prioritet, og da snakker vi om måneder, sier Eriksson til NRK.no.

Ifølge Eriksson har rundt 150 tidligere tannlegeassistenter rett til erstatning. Frp-statsråden ber dem som tidligere har fått avslag om å søke på nytt.

Nytt håp

Rønning-Aaby syns utspillet til arbeidsministeren er gledelig og i tråd med det Eriksson uttalte før han ble statsråd. Det er utrolig viktig for de kvikksølvskadde å bli trodd.

– Kun et par timer etter utspillet, troppet en kvinne opp i resepsjonen hos Fagforbundet og fortalte om sine plager. Hun hadde ikke meldt seg for Nav, fordi hun ikke hadde orket belastningen fra saksbehandlingen, men de nye signalene fra arbeidsministeren ga henne fornyet håp.

Ekstra tøft på grunn av hjerneskade

På grunn av seieren i Høyesterett og utspillene fra arbeidsministeren, kommer det nå nye saker inn til Nav.

Sannsynligvis er det en god del flere som aldri har meldt inn saken sin til Nav. Siden kvikksølvet ga assistentene hjerneskade, har det vært ekstra tøft og slitsomt for disse å gå gjennom den ordinære saksbehandlingen, forteller Rønning-Aaby.

Hun tror derfor at tallene Eriksson nevner er for lave, og at det dreier seg om minst 200–300 tannlegeassistenter som har krav på erstatning.

Også tallet 17 stiller Rønning-Aaby seg undrende til. Hun mener det er rundt dobbelt så mange som har godt forberedte saker, og som dommen i Høyesterett umiddelbart bør få konsekvenser for.

Annonse
Annonse