JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Revidert nasjonalbudsjett:

– Regjeringa bruker billige triks til å late som de løser grunnleggende utfordringer, mener Rødt

SV og Rødt rister på hodet over regjeringas nye budsjett. De advarer mot at vanlige folk kan rammes av både rentehopp og velferdskutt ute i kommunene.
Marie Sneve  Martinussen mener Siv Jensen bruker leppestift på grisen.

Marie Sneve Martinussen mener Siv Jensen bruker leppestift på grisen.

Øystein Windstad

helge@lomedia.no

Den nylig gjenvalgte nestlederen i Rødt mener revidert nasjonalbudsjett viser «fire upopulære og stressa regjeringspartier».

– De siste dagene har lekkasjene sittet løst og regjeringa bruker billige triks til å late som de løser grunnleggende utfordringer. Siv Jensen smører leppestift på grisen, sier nestleder Marie Sneve Martinussen i Rødt.

– I møte med økologisk kollaps og økende ulikhet deler regjeringa ut småpenger. Noen millioner til klimatiltak og fritidstiltak for barn, ingenting til naturmangfold eller sliterne i arbeidslivet som har falt ut av støtteordninger, legger hun til.

Selv om det pågår et folkeopprør landet rundt, legger ikke regjeringen på bordet penger for å styrke fødselsomsorgen eller sikre lokalsykehus.

p

– Tvert imot sparer de nesten 700 millioner kroner på færre fødsler enn forventa i år. Dette budsjettet er bensin på bålet for bunadsgeriljaen, mener Sneve Martinussen.

Kritikk fra SV også

Regjeringens budsjettrevisjon er uansvarlig – og det er de unge som blir sittende med regningen, mener finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i SV.

– Jeg frykter at dette vil presse renten opp tidligere enn nødvendig. Det vil øke utgiftene for folk flest, og sparepengene til kommende generasjoner brukes opp, sier Kaski til NTB.

Finansminister Siv Jensen (Frp) legger fram regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett tirsdag. Av tallene framgår det blant annet at oljepengebruken økes med 7 milliarder kroner og at vekstimpulsen er så kraftig at det kan føre til at Norges Bank framskynder ikke bare én, men to renteøkninger i år.

p

– Like viktig er det at regjeringen ikke bruker pengene på noe viktig. De strammer inn for de sykeste, de svakeste og de fattige og tar ikke klimakrisen på alvor, sier Kaski.

Strammere i kommunene

I revidert budsjett og Kommuneproposisjonen for ett år siden varslet regjeringa en økning i kommuneøkonomien på mellom 1 og 2 milliarder for det kommende året.

I år er det tilsvarende tallet nede på mellom 0,2 og 1,5 milliarder.

p

– I budsjettet skriver regjeringa at «med noe effektivisering vil den foreslåtte inntektsveksten legge til rette for styrking av det kommunale tjenestetilbudet» og snakker om effektiviseringskrav i kommunesektoren, påpeker hun.

– Rødt advarer mot at regjeringas ostehøvelkutt i velferden også overføres til Kommune-Norge. I tillegg strammer Siv Jensen skrustikka rundt kommuneøkonomien. Det vil gå ut over det lokale velferdstilbudet. Kommunene må kutte i velferden for å styrke den. I bakvendtland kan alt gå an. Regjeringa viderefører forskjellspolitikken med skattekutt til de rikeste, framfor velferdssatsninger for folk flest, mener Rødts nestleder.

(FriFagbevegelse/NTB)

Annonse
Annonse