LOs toppjurist, Atle Sønstelid Johansen, er lite imponert over reglene regjeringen mener skal hindre misbruk av midlertidige ansettelser.
Sissel M. Rasmussen
– Regjeringa sukrer og sminker forslaget
Reglene som skal begrense bruk av midlertidige ansettelser er så skjønnsmessige at de er omtrent umulig å bruke, mener Atle Sønsteli Johansen, leder i LOs juridiske avdeling.
anne.siri.rena@lomedia.no
– Advokatforeninga klapper muligens i hendene nå, men det gjør ikke vi. Vi har mer enn nok å gjøre allerede, sier Atle Sønsteli Johansen, som mener regjeringas begrensninger mot misbruk ikke i det hele tatt vil være et effektivt vern av ansatte.
At det vil bli mange omgåelser av regelverket fra arbeidsgiversiden dersom forslaget går gjennom, er han sikker på.
Ikke tid til å hyre advokat
Med Robert Erikssons forslag skal det altså bli fritt fram for arbeidsgiver å ansette midlertidig i inntil et år. Dagens lov sier at du må være vikar for noen eller utføre sesongarbeid hvis du skal ansettes midlertidig.
Tre begrensninger har arbeidsministeren likevel lagt inn (se faktaboks). Spørsmålet er: hvem skal kontrollere at disse overholdes?
– Ifølge arbeidsmiljøloven kan arbeidstaker kreve fast ansettelse og erstatning fra arbeidsgiver ved brudd på reglene om midlertidig ansettelse. Brudd på reglene vil fortsatt sanksjoneres på denne måten, skriver presseavdelingen i Arbeids- og sosialdepartementet til FriFagbevegelse, på vegne av statssekretær Kristian Dahlberg Hauge.
Johansen i LO tviler ikke på at flere vil kunne trenge advokatbistand – og erstatning – i tida framover. Men så enkelt er det ikke.
– Rettsprosesser tar gjerne flere år og koster flere hundre tusen kroner. Midlertidig ansatte har som kjent ikke mye tid på seg, og ofte heller ikke stabil økonomi, fortsetter Johansen.
Ringe Arbeidstilsynet. Er det nok?
I e-posten fra departementet heter det videre:
– Arbeidstilsynet gir veiledning om reglene, og hvis arbeidstakeren er fagorganisert kan organisasjonene ofte gi bistand.
Sønsteli er ikke imponert:
– Veiledning, hva hjelper vel det når reglene er så skjønnsmessige og uklare som de er, og så lenge instansen ikke har myndighet til å gjøre noe? fortsetter han.
Arbeidstilsynet stilte seg for øvrig negativ til regjeringas endringsforslag da det var ute til høring.
– Arbeidsgivers styringsrett – uansett
Arbeids- og sosialdepartementet fortsetter i e-posten:
– Arbeidsgiver har plikt til å drøfte bruken av midlertidig ansettelse med de tillitsvalgte i dag. Vi foreslår å presisere i loven at grunnlaget for og omfanget av midlertidige ansettelser skal inngå i drøftingsplikten. Dette vil kunne sikre at man har en økt bevissthet og gjennomsiktighet rundt omfanget av eventuelle karantener på arbeidsoppgaver, og hva som er gjeldende kvote i virksomheten. Vi foreslår i tillegg å innføre et krav om at grunnlaget for den midlertidige ansettelsen må angis i arbeidsavtalen. Slik gjør vi det lettere for arbeidstakerne å kontrollere på hvilket grunnlag ansettelsen er gjort, sier Dahlberg Hauge.
– Klinger ikke dette bra i LO-ører?
– Drøftingsrett har i dag selvstendig verdi fordi midlertidig ansettelse kun kan skje på bestemte vilkår. Når regjeringa fjerner lovens vilkår blir det ikke mye å drøfte. Om partene ikke blir enige har arbeidsgiver uansett styringsrett. Dette er derfor bare politisk skuebrød uten reell effekt, mener jurist Johansen.
Liberaliserer privat sektor
Atle Sønsteli Johansen sier han heller ikke har mye til overs for det partiet Venstre har sagt – at de vil støtte regjeringas forslag fordi dette vil gi like regler for privat og statlig sektor.
– Regjeringas lovforslag går mye lenger i å liberalisere reglene for privat sektor enn det som nå gjelder for statlig sektor. Jeg mener dette er politisk retorikk uten innhold, fortsetter Sønsteli.
For byråkratisk for Spekter
Statsråd Eriksson argumenterer for at sjansen for fast jobb er enklere om en allerede er "innafor" som midlertidig.
De store arbeidsgiverforeningene er positive til forslaget om økt midlertidighet, men ikke Spekter.
Regjeringas forslag vil gi merarbeid og økt byråkrati, hevder administrerende direktør Anne-Kari Bratten.
Blant annet fordi Erikssons forslag innebærer karantene for oppgaver som har vært utført av midlertidig ansatt, og begrensninger i bedriftenes adgang til å flytte oppgaver mellom personer, ifølge Dagens Næringsliv.
– Regjeringa har i sitt høringsforslag lagt opp til en hel masse prosedyreregler for å sukre pillen for fagbevegelsen. De er så omstendelige at jeg tror at hver gang en midlertidig ikke får fortsette, vil det være så mye rettssaker og prosesser at gevinsten regjeringen ser for seg, vil bli spist opp. Forslaget vil gi mer byråkrati og prosessrisiko, og det vil belaste rettssystemet, uttalte Bratten til avisa i begynnelsen av oktober.
Les også:
FORSLAGET
Flere vil få fast jobb (05.12.2014)
Arbeidsminister Robert Eriksson overbevist: Flere vil ende opp i faste jobber hvis det blir lettere å ansette folk midlertidig
BAKGRUNN:
Dette er Eriksson-pakken (05.12.2014)
REAKSJONENE:
Også Unio forbereder proteststreik (10.12.2014)
Både LO og YS vil streike mot regjeringen (08.12.2014)
NRK-ansatte kjøper ikke Erikssons argumenter (08.12.20104)
Eriksson måtte gjøre retrett for andre gang (06.12.2014)
YS lammer flytrafikken (05.12.2014)
LO-lederen i Oslo krever kraftfull markering (08.12.2014)
Hjelper ikke funksjonshemmede (08.12.2014)
Fagforbundet åpner for generalstreik (05.12.2014)
YS: Gjør arbeidslivet mer utrygt (06.12.2014)
Unio: Historisk tilbakeslag (06.12.2014)
– Arbeidsgiverne erstatter allerede fast ansatte med midlertidige (06.12.2014)
Lite konstruktivt med arbeidsplikt (05.12.2014)
Ap: Skaper usikkerhet (05.12.2014)
LO vil samle fagbevegelsen til kamp (05.12.2014)
KrF skeptisk, Venstre positiv (06.12.2014)
Tre begrensninger til midlertidige ansettelser:
• Virksomhetene skal ikke kunne ansette mer enn 15 prosent av arbeidsstokken på slike korte kontrakter uten vilkår. Dette kommer i tillegg til andre midlertidig ansatte i bedriften.
• Virksomheten skal ikke kunne ansette samme person eller en annen person til akkurat det samme arbeidet i en ny 12-måneders periode. Dette blir en karanteneordning.
• Det er ikke adgang til individuelle avtaler om ekstra lange arbeidsdager og lange arbeidsuker med ansatte som går på slike korte kontrakter.
– Rettsprosesser tar gjerne flere år og koster flere hundre tusen kroner. Midlertidig ansatte har som kjent ikke mye tid på seg, og ofte heller ikke stabil økonomi.
Atle Sønsteli Johansen, leder i LOs juridiske avdeling
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.
Katharina Dale Håkonsen
Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse
Framtidsscenario: – Vi har fått dublert utstyret vårt. Jeg har mistanke om at normalsituasjonen vil være mer hjemmekontor etter pandemien også, sier Ingvild Vaggen Malvik.
Ole Palmstrøm
450 ansatte i Riksrevisjonen fikk en egen norm for hjemmekontor
Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)
Ola Tømmerås
LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
Debatt
Å gå fra straff til hjelp er faglig, etisk og samfunnsøkonomisk riktig, skriver Hanne Glemmestad og Mimmi Kvisvik.
Jan-Erik Østlie
«Lytt til fakta og forskning, ikke følelser og fordommer», skriver FO-toppene om rusreformen
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal