JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærlinger:

6000 lærlinger står uten jobb. Arbeiderpartiet ber regjeringen ta grep

Torstein Tvedt Solberg (Ap) mener ferske tall fra Nav viser en nedslående statistikk. Han advarer regjeringen mot å ta for lett på lærlingene.
Torstein Tvedt Solberg (Ap)

Torstein Tvedt Solberg (Ap)

Arkivfoto: Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Mer enn 6000 lærlinger er arbeidssøkende per utgangen av april. Bygg- og anlegg, industrien, reiseliv, transport og serviceyrker har brorparten av disse lærlingene.

Hele 4200 av disse er permittert, eller svarer at de kommer til å bli permittert. Snaue 500 lærlinger har akkurat fullført utdannelse eller har dimittert fra Forsvaret. Og mer enn 700 svarer at de har mistet eller kommet til å miste jobben.

Lest denne? Dina, Lukas og Mathias hadde lærlingeplass. Så kom korona

Nedgangen er kun på om lag 300 personer fra mars til utgangen av april, til tross for at stadig flere yrkesgrupper har gjenopptatt arbeidet og landet i større og større grad åpnes igjen etter nedstengningen 12. mars.

Bygg- og anlegg

Aller flest permitterte finner vi innenfor bygg, anlegg og industri.

– Nå er det alvor: Regjeringen må sørge for at bygge- og næringsprosjekter ikke stopper opp, og må kreve at lærlinger - uansett yrkesretning - ikke er de som blir utsatt for permitteringer, sier Torstein Tvedt Solberg, utdanningspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet til FriFagbevegelse.

Les også: Antall permitterte lærlinger går nedover

Han mener regjeringen må ta et særlig ansvar for å sørge for at lærlinger som skulle tatt fagprøve i år faktisk får tatt den, noe regjeringen også har lovet.

– Det er utrolig viktig når landet nå skal gjenreises etter koronakrisen, mener Solberg.

– Hvis ikke det skjer, står vi i fare for å miste et helt kull av fagarbeidere. Da kan vi risikere å få en dominoeffekt hvor det blir færre plasser til neste års kull fordi mange i år må forlenge læretiden, mener han.

For å holde hjulene i gang, og sørge for at permitterte lærlinger kommer tilbake i jobb, mener Solberg at fylkeskommunene må få penger til å holde i gang prosjekter.

— Regjeringen må drive med aktiv motkonjunkturpolitikk, slik at landet kommer ut av krisen med flest mulig bein å stå på, sier han.

Han mener også det samme gjelder for kommunene.

Les også: Slik er korona-situasjonen for lærlinger

– Jeg frykter kommunene må kutte i helsebudsjett for å holde prosjekter i gang om det ikke kommer mer penger. Kommunene har aldri hatt trangere budsjett enn under høyreregjeringen. Skal de nå få i gang og holde i gang næringslivet, og samtidig ikke kutte i antall sykepleiere, må det komme mer penger, sier Solberg.

Utføres av lærlinger

Prosjektene må utføres av bedrifter med lærlinger, mener Arbeiderpartiet, som denne uken fremmet et lovforslag som ber regjeringen sørge for skjerpede krav til offentlig anbud hvor et av kravene er at bedrifter som legger inn anbud må ha lærlinger i bedriften.

Videre i forslaget bes regjeringen åpne for at kommunene kan tildele opplæringsbedrifter, som står i fare for å måtte permittere lærlinger og fagarbeidere, vedlikeholdsoppgaver etter en på forhånd avtalt timepris. Tildelingen skal skje i samarbeid med partene i arbeidslivet, mener Arbeiderpartiet.

Warning
Annonse
Annonse