Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp
To forslag fra Rødt og Senterpartiet om å trekke Norge ut av EUs energibyrå Acer, behandles i Stortinget tirsdag.
Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, mener vi ikke trenger flere omkamper om Acer nå. Han viser til at Stortinget har vedtatt at det ikke skal byggges flere utenlandskabler i overskuelig framtid.
– Vi fikk Stortingsvedtak på det som var viktig for oss med stopp i flere utenlandskabler. Totalpakken har også klare forsikringer om at Acer ikke skal utvikles til noe vi ikke vil ha, sier Frode Alfheim til FriFagbevegelse.
– Fortsatte omkamper på dette bidrar ikke til noe annet enn unødvendig støy framfor samarbeid for å sikre nok kraft til industrien vår. Vi vet at Rødt og Sp er mot EØS, og det er hovedmotivasjonen for dette. Nå synes jeg de kan slå seg til ro med at kampen mot utenlandskabler er vunnet, mener Frode Alfheim.
Denne skaper debatt: Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker
KrF har snudd
I mars 2018 ble det vedtatt et kompromiss i Stortinget som sikret at Statnett skal ha monopol på eventuelle utenlandsforbindelser.
Det var de tre daværende regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre som sammen med Ap og MDG sørget for dette.
KrF sto den gang utenfor regjeringen og fulgte sin egen politikk. I regjering har KrF snudd, og støtter nå Acer.
Det var en viktig seier for Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson, Espen Barth Eide.
– Tiden etter har også vist at vedtaket var lurt. Vi har fått en god løsning og snudd energiloven tilbake slik at vi har fått det monopolet vi ville ha. Og vi fikk knesatt nye prinsipper for nye kabler, sier Barth Eide til FriFagbevegelse.
Det nye nå er at Fremskrittspartiet overraskende har snudd i saken, selv om det var deres statsråd som fremmet saken i 2018. Daværende oljeminister og nåværende Frp-nestleder Terje Søviknes, som la fram Acer-saken for Stortinget våren 2018, kalte den gangen kritikken av og motstanden mot Acer for «skremselspropaganda».
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
– Tiden etter har vist at vedtaket var lurt. Vi har fått en god løsning og snudd energiloven tilbake slik at vi har fått det monopolet vi ville ha, sier Aps Espen Barth Eide.
Leif Martin Kirknes
Mye lest: Erna Solberg mener at LOs bevilgning gjør at flere private gir penger til Høyre
Målet til Acer
Barth Eide mener fortsatt det var et riktig vedtak.
– Vi har fått en suveren norsk beslutning om eventuelt nye utenlandskabler. Ingen vederstyggeligheter har skjedd. Og prisene har ikke økt, hvis vi ser på det første hele året etter at vi sluttet oss til som helhet. Og vi har ikke gitt fra oss noen beslutningsmyndighet, sier Ap-politikeren.
Han påpeker at målet til Acer er et integrert kraftmarked i Europa, som vi allerede har i Norden, og raskest mulig overgang til ren energi. Han avviser påstandene om at målet til Acer er mest mulig lik pris i hele Europa.
Debatt: «Lederlønninger, USA-fiasko og press på leverandørindustrien – gjenreis Statoil nå!»
Stopp for utenlandskabler
Frode Alfheim mener energisamarbeid er bra når vannmagasinene er lave og vi har lite kraft i Norge. I tillegg er han glad for stortingsvedtaket om å ikke bygge flere utenlandskabler.
– Det har gjort at vi ikke trenger å frykte at kraften vi trenger til vår industri i stedet blir eksportert. For norske industriarbeidsplasser er EØS helt nødvendig for å sikre overlevelse og utvikling. Det er den som sikrer oss markedstilgang på like vilkår som våre konkurrenter, til vårt viktigste markedet, mener Frode Alfheim.
– Stortinget har vedtatt at det ikke skal bygges nye kraftkabler i overskuelig fremtid og at alle eventuelle fremtidige kabler skal eies og driftes av Statnett, poengterer han.
Mye delt: Anna risikerer å tape 14.730 kroner i måneden hvis hun jobber
Nekter å gi seg
Bjørnar Moxnes sier Rødt er mot Acer fordi partiet vil sikre norsk kraftforedlende industri som både er verdens reneste og som sikrer lokalsamfunn og arbeidsplasser over hele landet.
– Kombinasjonen av Acer og utenlandskabler som NorthConnect fører til en utjevning av strømprisene i Europa. Resultatet blir ikke bare dyrere strøm for folk flest, men at et av de viktigste konkurransefortrinnene forvitrer og med det setter hele den kraftintensive industrien i fare, sier han til FriFagbevegelse.
Han mener norsk tilslutning til Acer allerede har skapt frykt i industrimiljøer over hele landet.
Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum vil heller ikke gi seg med omkamper.
– Vi tar utgangspunkt i vedtaket fra kongressen til Fellesforbundet. Vi har et mål: Det er å sikre lave strømpriser til norsk industri og norske forbrukere, sier Sp-lederen til FriFagbevegelse.
– Vi vil at det gjøres investeringer i kraftkrevende industri i Norge. Et av de viktigste konkurransefortrinnene i så måte er tilgang til strøm og lave strømpriser. Målet til Acer er mest mulig lik strømpris. Hvis den målsettingen oppnås vil det gi høyere strømpriser i Norge, legger han til.
– Problemet er ikke hvert enkelt vedtak for seg selv, men summen over tid gjør at vi kan få dyrere strøm i Norge, mener Trygve Slagsvold Vedum.
– Vi tar utgangspunkt i vedtaket fra kongressen til Fellesforbundet. Vi har et mål: Det er å sikre lave strømpriser til norsk industri og norske forbrukere, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Jan-Erik Østlie