JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Støre og Følsvik

Advarer mot å rokke ved den norske modellen

Jonas Gahr Støre advarer mot amerikanske tendenser som strider mot den norske modellen. Det gjør også LO-lederen.
Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Det er omtrent 1000 dager siden Arbeiderpartiet vant valget som ga regjeringsmakt. Men det er også under ett år til stortingsvalget høsten 2025.

Polemikken spisser seg til. Under Arbeiderpartiets landsstyremøte tirsdag fikk vi en forsmak på hva som vil bli refrenget fram til 8. september.

Jonas Gahr Støre brukte nemlig sin tale til landsstyre i Arbeiderpartiet ikke mer enn å snakke om kriminalpolitikk og lovnaden om å bruke nærmere tre milliarder kroner neste år til å bekjempe kriminalitet.

USA-trippel

Landets statsminister tok forsamlingen med på en reise dit mange nordmenn i sin tid utvandret for å få et bedre liv. Til USA, hvor lønnsveksten i mange år ble spist opp av prisveksten, der skattepolitikken prioriterer de med mest fra før, og der velferden behovsprøves. Der kriminaliteten har er høy fordi folk har dårlig råd, slik Støre ser det.

Han slo fast at dette ikke er tiden for Høyre- og Frp-politikk.

– Dette er ikke tiden for en norsk variant av amerikansk fordelingspolitikk, der vanlige folk skal stille seg opp foran velferdsstaten med lua i hånda for å finansiere skattekutt til de som har mest fra før, sa Jonas Gahr Støre.

– Dette er ikke tiden for å reversere våre arbeidslivsreformer, for å svekke det organiserte arbeidslivet. Eller bygge ned velferdsstaten vi har bygget opp, la han til.

Fjerne skattefradrag

Spesielt reagerer Jonas Gahr Støre på det siste utspillet fra Frp om å fjerne hele skattefradraget for fagforeningskontingenten.

Et skattefradrag Støre-regjeringen har doblet.

– Det vil bety noe for økonomien til de som er fagorganisert. Det er et signal om at samfunnet ikke verdsetter at folk organiserer seg. Jeg har alltid heiet på bedrifter og arbeidsfolk som organiserer seg. Det er viktig for den norske modellen, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.

Han reagerer også på at høyresiden skal bringe såkalt fleksibilitet og midlertidighet inn i arbeidslivet.

– Da må de oppheve mye av det vi har gjennomført. Det er ikke norske tilstander, mener jeg. Det er ikke noe som vil gjøre Norge sterkt og det strider mot den norske modellen, mener Støre.

Borgerlig trippel

Både Støre – og senere LO-leder Peggy Hessen Følsvik i sitt innlegg til landsstyret – var nemlig opptatt av det de kaller høyresidens sanne ansikt på bakgrunn av forslagene til partiprogram.

De hevder det organiserte arbeidslivet vil bli svekket om Høyre og Frp vinner valget. At skattekuttene vil komme til de som allerede har mest fra før, ikke til det brede laget av befolkningen.

– I nyttårstalen var jeg tydelig på regjeringens mål framover: Folk skal få bedre råd, nettopp for at vi ikke skal havne i samme situasjon som i USA. Jeg er glad for å kunne si – til arbeidsfolk, familier, studenter og pensjonister – til hele Norge: Folk får bedre råd i år. Etter ti år nesten uten reallønnsvekst i Norge og tre år med kraftig prisvekst og renteoppganger, er vi ved et vendepunkt i økonomien. Folk vil begynne å få bedre råd. Både Norges Bank og Statistisk sentralbyrå forventer at folk får reallønnsvekst i år og i årene framover, sa Støre.

En historiebok

LO-lederen, på sin side, kaller det Støre snakket om en «historiebok med gammeldags høyre-politikk som resirkuleres nok en gang».

Her er punktene LO-lederen pekte på:

Venstre vil kutte i dagens sykelønnsordning.

• Fremskrittspartiet vil fjerne fagforeningsfradraget, ifølge nestleder Hans Andreas Limi og Frp-leder Sylvi Listhaug.

• Høyre vil på nytt åpne for en generell adgang til å ansette i midlertidige stillinger, og reversere innleie-regelverket.

– Det er høyrepolitikk vi har kjempet imot i 125 år, sier Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Det eneste nye er at de pakker det inn med fine honnørord. «Et trygt, inkluderende og fleksibelt arbeidsliv» kaller Høyre det, legger hun til.

Har sett det før

Følsvik trakk fram Høyres egne historiker, Francis Sejersted som et slags sannhetsvitne.

– Han har sagt det sånn: «Høyre har alltid fungert som et interesseparti for de bedrestilte i samfunnet». Det synes jeg er knakende godt sagt, sier Peggy Hessen Følsvik.

Asheim slår tilbake

Høyre-nestleder Henrik Asheim slår tilbake og mener det eneste som skaper amerikanske tilstander i velferden akkurat nå, er Støre-regjeringens politikk.

– Under Støre har noen av våre mest sårbare pasienter mistet retten til fritt behandlingsvalg og helsekøene har blitt lengre. Dermed har også stadig flere valgt å betale seg ut av køene med private helseforsikringer fordi Arbeiderpartiet nekter å ta alle gode krefter i bruk for å redusere ventetidene, sier han til FriFagbevegelse.

Han forstår at statsministeren og LO-lederen legger lista for Ap sin valgkamp. Men hevder på sin side at velgerne husker at Norge gikk ganske bra sist Høyre styrte. Og at det kanskje er grunnen til at borgerlig side nesten ble like stort som venstresiden blant LOs medlemmer ved siste valg.

 – Høyre har alltid stått på at vi trenger et sterkt trepartssamarbeid og et godt organisert arbeidsliv. Det slår vi også tydelig fast i vårt nye programforslag. Vi peker blant annet på at vi må se etter nye måter å øke organisasjonsgraden, en diskusjon jeg hadde håpet at både LO og Ap ville delta i. Dessverre ser det ut til at Støre og LO er mer opptatt av merkelapper og retorikk enn ny politikk for å gjøre Norge bedre, sier Henrik Asheim til FriFagbevegelse.

Warning
Annonse
Annonse