JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TØFFE UKER: Rune Frengstad fra Aleris Midt-Norge, Thomas Kleppe fra Aleris Oslo Øst, Arne Aarhus fra Aleris Nord-Norge og Veronica Nygaard fra Aleris Vest, har stått med 2500 ansatte i mediestorm.

TØFFE UKER: Rune Frengstad fra Aleris Midt-Norge, Thomas Kleppe fra Aleris Oslo Øst, Arne Aarhus fra Aleris Nord-Norge og Veronica Nygaard fra Aleris Vest, har stått med 2500 ansatte i mediestorm.

Per Flakstad

Aleris-tillitsvalgte tar arbeidsgiver i forsvar: – Det føles urettferdig at hele konsernet svartmales

Det har vært fem beinharde uker for Aleris - også for ansatte. Nå forteller tillitsvalgte om dagene de føler har vært fylt med ensidig svartmaling av deres arbeidsgiver. – Folk blir bekymra for arbeidsplassen sin, forteller de.17.09.2018
08:35
17.09.2018 09:22

ola.tommeras@fagbladet.no

Siden 11. august har det vært mange krisemøter i Aleris. Det var dagen Aleris-saken smalt i mediene. 26 konsulenter gikk til søksmål mot den private omsorgsgiganten ved hjelp av Fagforbundet.

Etter å ha hørt deres historier, anmeldte Fagforbundet Aleris til Økokrim og sendte varsel til Arbeidstilsynet, Skatteetaten og flere fylkesmenn.

Mediene ble fylt med historier om lovbrudd og råkjør på konsulenter. Historiene har opprørt og provosert. Det har kommet krav om sterkere kontroller og leder av Fagforbundet Oslo, Roger Dehlin, krever at kommunen avvikler kontraktene med Aleris.

Da Roger skulle tilbake til Aleris etter pappapermisjonen, var jobben borte: – Dette har blitt en skitten bransje

– Ensidig svartmaling

Fredag møtte Aleris-tillitsvalgte representanter fra Fagforbundet som jobber med saken for saksøkerne, i tillegg til to av saksøkerne.

De tillitsvalgte hørte på saksøkerne og deres historier, men har selv en historie som har vært lite fortalt:

– Det har vært en ensidig svartmaling av hele Aleris. Den føles urettferdig. Ansatte er bekymret for framtiden til arbeidsplassen sin, sier de fire Aleris-tillitsvalgte.

De fire tillitsvalgte er Thomas Kleppe, hovedtillitsvalgt i Oslo Øst, Veronica Nygaard som er plasstillitsvalgt ved en Aleris-institusjon utenfor Bergen, Rune Frengstad, tillitsvalgt i Aleris Midt-Norge og hovedtillitsvalgt i Aleris Nord, Arne Aarhus. De er en del av kontaktnettverket Fagforbundet har i konsernet, men er på ingen måte enige i den linja deres eget forbund har kjørt i Aleris-saken.

Aleris måtte betale 17 millioner til skatteetaten

95 prosent av de ansatte er fornøyde

– Vi støtter saksøkerne. Det skal det ikke være tvil om, sier de fire tillitsvalgte, men understreker:

– Dette dreier seg om en liten del av Aleris. Det er ikke overdreven bruk av konsulenter i hele konsernet. 95 prosent av de ansatte er fornøyd med arbeidsplassen sin, viser medarbeiderundersøkelser.

De er skuffet over at de som er fornøyd ikke blir hørt, og at både forbundsledere og politikere går sterkt ut uten å ha snakket med verken tillitsvalgte eller ansatte i andre deler av konsernet.

Kaster ut konsulenter som går til søksmål

Ikke slik i hele konsernet

Hovedtillitsvalgt Arne Aarhus gikk ut i Klassekampen med leserinnlegg mot forbundet sitt tidligere i uka, og legger ikke skjul på at han er svært misfornøyd med hvordan forbundet har gått fram.

– Det er vanskelig å kommentere forholdene til en rettssak som ikke engang har begynt (journ. anm: saken er berammet for retten i januar), men jeg kjenner meg ikke igjen i den beskrivelsen saksøkerne gir av forholdene i Aleris. Samtidig har jeg heller ikke grunnlag for å si at det er feil. Men det er ikke slik i alle deler av konsernet, sier han.

Han reagerer på hvordan politikere dømmer konsernet uten at saken en gang har startet.

– De går sterkt ut og snakker om Aleris uten engang å ha snakket med oss. Jeg inviterer gjerne politikerne til å komme og se selv at lover og regler følges.

Blir bekymra for arbeidsplassen

– Folk blir bekymra for arbeidsplassen sin og for å miste jobben. Den ensidige omtalen kan ødelegge for framtidige anbud, påpeker hovedtillitsvalgt i Oslo, Thomas Kleppe.

Hvordan han reagerer på utspillet fra Roger Dehlin, leder av Fagforbundet Oslo, som vil at kommunen avvikler kontraktene?

– Folk vil jo helst ha en jobb. Klart vi reagerer. Det er dårlig faktasjekk å gjøre et slikt utspill som påvirker mange hundre ansatte, uten å undersøke Aleris i Oslo nærmere.

Hovedtillitsvalgt Arne Aarhus er hoderystende til forslag om at kommunen skal drive tjenestene selv.

– Vi dekker et behov som kommune og stat ikke klarer selv. Kommunene har rett og slett ikke et tilbud som er i nærheten av det Aleris kan tilby.

Kommunene slipper billig unna

– En ting er at lov og regler kan være brutt i enkelte institusjoner, men kommunene selv slipper for lett unna, mener Veronica Nygaard fra Bergen.

– Når kommunene kjøper en tjeneste må kommunene kontrollere at den utføres korrekt og lovlig. De har ansvar for tilsyn og kontroll. Aleris får pepper, mens det holder for kommunene å si at de ikke visste noe om forholdene. De må også ta sin del av ansvaret, mener hun.

– Vi ønsker kontroll og tilsyn, skyter Arne Aarhus inn. – Det er en fordel for både ansatte og beboere, men både private og offentlige gjør feil. Forskjellen er at når det offentlige gjør en dårlig jobb, så feies det under teppet. Vi må være ærlige og innrømme at det gjøres feil på begge sider av bordet, sier han.

Ansatte tapte på Aleris-overtakelse

Står fast på avvikling av kontrakt

– Det rokker ikke ved mitt syn at andre Aleris-ansatte er fornøyde, sier Roger Dehlin, leder av Fagforbundet Oslo. Han fastholder at Oslo kommune bør starte arbeidet med å avvikle kontraktene med Aleris.

Fagbladet snakket med Dehlin like etter de Aleris-tillitsvalgtes utspill gjennom leserinnlegg i Klassekampen, dagen før møtet de hadde med Fagforbundet.

– Det er ikke slik at arbeidsplasser forsvinner om kommunen tar tilbake tjenesten og ansvaret for den. Aleris' kontrakter er tidsbegrenset, men de ansatte forsvinner ikke om en ny drifter kommer inn. Det vi ser i alle sektorer, er at med nye kontrakter og nye operatører, så er det de samme ansatte som fortsetter, men med stadig dårligere vilkår. Vi så det på sykehjemmene i Oslo, ikke minst med Adecco-skandalen. Når vi vil ta kontroll over tjenesten framfor å ha den på anbud, så er det for å forsvare et anstendig arbeidsliv. Det er noe som sikrer både brukere og ansatte, sier Dehlin.

Alerissaken

• 26 medlemmer av Fagforbundet har gått til søksmål mot omsorgsgiganten Aleris Ungplan & BOI.
• De krever hver mellom en halv og nær to millioner kroner for manglende godtgjørelser.

• De har alle jobbet som innleide konsulenter, men utført regulæt arbeid og skal anses som fast ansatte, mener Fagforbundet.
• Etter at søksmålet ble kjent, har flere tidligere konsulenter stått fram i media og fortalt om det de hevder er kritikkverdige forhold.

• Fagforbundet har anmeldt Aleris til Økokrim, varslet Arbeidstilsynet, Skatteetaten og Fylkesmannen i Oslo og Akershus.
• Konsulenter forteller om vakter på opptil 48 timer uten hvile. Fagbladet har vaktlister som viser 148 timers arbeidsuke.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
17.09.2018
08:35
17.09.2018 09:22Mest lest

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

DROPPER ORDNING: Etter evaluering av ordningen og dialog med tillitsvalgte velger Jysk-ledelsen å kutte ut personlig tilbakemelding på iPadene.

Jysk

Butikkarbeidere følte seg presset. Nå dropper Jysk omstridt ordning

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Innsyn i et dokument skal normalt ta tre dager. UDI og departementene brukte nesten et år på å gi innsyn i dokumentet til høyre. Da var både arbeidssted, arbeidsgivers og arbeidstakers navn sladdet. Da viste det seg at FriFagbevegelse hadde hatt dokumentet i usladdet versjon i to år.

Torgny Hasås

UDI hemmeligholder navn på useriøs arbeidsgiver

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

TRIST: Inger Kristin Byberg i SSP er skuffa over dommen i Arbeidsretten, og at tilsette som har jobba i bransjen i tjue år ikkje skal ha krav på meir enn minstelønn

Tormod Ytrehus

Hotell- og restaurant-arbeidarar tapte lønnskamp: – Klar beskjed om at vi ikkje er så mykje verd

Debatt

Trygge og gode arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. De kommer fra fagforeningene, skriver Knut-Johannes Berg.

Trygge og gode arbeidsplasser kommer ikke av seg selv. De kommer fra fagforeningene, skriver Knut-Johannes Berg.

Bjørn Grimstad

«Når anbud blir et samfunnsproblem»

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

FORUS: 68 ansatte vil miste jobben på skjærelinjene til Nortura i Stavanger.

Erlend Angelo

Nortura sier opp 147 ansatte: – Siste ord er ikke sagt

Sissel M. Rasmussen

SAS-ansatte leverte inn uniformene i protest: Nå har de Stortinget i ryggen

Jan-Erik Østlie

Henrik Asheim er redd LO skal få for stor makt

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

IKKE REPRESENTERT: Leder for Fellesforbundet i Nord-Rogaland, Steffen Høiland (til venstre) mener det er påfallende at det største forbundet i privat sektor, Fellesforbundet, ikke har noen i regjeringsapparatet. Han får støtte fra forbundskollegaene Svein Erik Veie og Tommy Rannov Nystad.

Erlend Angelo

Tillitsvalgte kritiserer Støre: – Henter inn for mange karrierepolitikere

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

Eirik Dahl Viggen

Ila-ansatte gikk flere tusen i minus da arbeidsplassen ble midlertidig flyttet: Dette ble løsninga

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

Hvor mye strøm kan vi lage ved å oppruste norske vann­kraft­verk?

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Fersk finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier at staten skal bidra til reduserte lønninger blant toppledere.

Tri Nguyen Dinh

Vedum vil fryse lederlønninger i staten

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

Stig-Audun Hansen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Slavemerket» som reiste arbeiderkampen på Norges nest største arbeidsplass

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre er et eksempel til etterfølgelse, skriver ANB-redaktør Kjell Werner.

Sissel M. Rasmussen

«Den norske modellen er truet»

Ir šiukšlių vežėjas, ir padavėjas, ir parduotuvės darbuotojas dirbdami alina kūną.

Ir šiukšlių vežėjas, ir padavėjas, ir parduotuvės darbuotojas dirbdami alina kūną.

Martin Guttormsen Slørdal og Sissel M. Rasmussen

Darbas alina kūną: Darbdavio prievolė pasirūpinti jūsų sveikata

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Jan Inge Haga

Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Steffen Høiland, regionrådet og LO i Nord- Rogaland.

Helge Rønning Birkelund

Innleieforbud i Oslo ikke nok: – Blir det forbud, flytter bare byråene ut

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Jan-Erik Østlie

Klimaministeren vil bygge ut mer vindkraft

OVERMODENT: Strakstiltak i Oslo-området er overmodent, eit løfte frå dei raudgrøne partia og behovet er godt dokumentert, meiner leiar Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening.

OVERMODENT: Strakstiltak i Oslo-området er overmodent, eit løfte frå dei raudgrøne partia og behovet er godt dokumentert, meiner leiar Joachim Espe i Bygningsarbeidernes Fagforening.

Håvard Sæbø

Fellesforbundet krev innleige-forbod straks

Kvinnen fikk fast jobb etter å ha arbeidet med ulike teaterforestillinger siden 2014. Illustrasjonsfoto.

Kvinnen fikk fast jobb etter å ha arbeidet med ulike teaterforestillinger siden 2014. Illustrasjonsfoto.

Erik M. Sundt

Fikk fast jobb etter sju år og 19 midlertidige kontrakter ved teater


Flere saker