JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidstrening

Alexandro (37) vil tilbake i jobb. På sykkelverkstedet «Red Bike» i Nettverk etter soning får han arbeidstrening

– Selv er jeg ufør nå, men målet er å komme inn i det ordinære arbeidslivet igjen, sier Alexandro. På et verksted i Oslo reparerer tidligere innsatte både sykler og sine egne framtidsutsikter.
SKRYTER: Teamleder Magali Hytten mener Red Bike-verkstedet gir best service i Oslo. Her med sykkelekspert Alexandro.

SKRYTER: Teamleder Magali Hytten mener Red Bike-verkstedet gir best service i Oslo. Her med sykkelekspert Alexandro.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Alexandro (37) mekker på et sykkelhjul i Red Bike-verkstedet, del av Nettverk etter soning sitt tilbakeføringstilbud til løslatte straffedømte. Arbeidstreningen gir håp for tidligere innsatte.

– For meg er det godt at det er lavterskeltilbud så det ikke blir så mye stress. Her kan vi kjenne på mestring og glede, sier han mens han fokuserer på å sette på et sykkelhjul.

Her inne kan folk komme inn og få reparert eller justert vanlige sykler og elsykler. De selger også elsykler fra 24.000- til 40.000-kronersklassen. 

Hver dag reiser Alexandro fra Jessheim for å jobbe i sykkelverkstedet. Etter tre måneder stortrives han med utfordringen arbeidet gir ham.

Ut av uføret

– Selv er jeg ufør nå, men målet er å komme inn i det ordinære arbeidslivet igjen, sier Alexandro. 

I et tidligere yrkesliv, jobbet han med salg for Telenor. Noe innen salg er det han kunne tenke seg også i framtida.

Det er like før stengetid fredag ettermiddag, og god stemning i lokalene på Sandaker i Oslo. Latter fra besøkende i Røverkafeen vegg i vegg høres godt her inne, hvor de har solgt flere sykler denne dagen.

Butikken åpnet 23. april, og har gått bra takket være alle som skulle ha klargjort sykkelen til sesongen. 

– Hele 23 sykler har blitt betalt, men langt flere er bestilt, så dette er moro, sier kriminolog og nå teamleder Magali Hytten. 

OPTIMISME: Teamleder Magali Hytten er glad for at Alexandro fra Jessheim trives i Red Bike-verkstedet. Den ordinære arbeidstreningen gir håp for tidligere innsatte.

OPTIMISME: Teamleder Magali Hytten er glad for at Alexandro fra Jessheim trives i Red Bike-verkstedet. Den ordinære arbeidstreningen gir håp for tidligere innsatte.

Nina Hanssen

Selv begynte Hytten som frivillig her, men nå jobber hun fulltid med å følge opp alle som på arbeidstrening.

Hytten har 15 mennesker i sving på kafé, kjøkken, verksted og butikken som alle drives av Nettverk etter soning, som er Oslo Røde Kors sitt arbeid med å tilbakeføre straffedømte til samfunnet. Nettverket samarbeider med en kjede som har flere sykkelbutikker i Oslo. 

– Flere som har vært i arbeidstrening her har allerede fått seg vanlige jobber etter praksis hos oss. Vi har truffet en nisje med elsykler, og kompetansen som folk får her er unik og veldig bra, forteller Hytten. 

Les også: Kriminalomsorgen ble høvlet ned: – Dagens fengsler er en oppskrift på tilbakefall, mener Stian i Røde Kors

Samlingspunkt

Da Tilbakeføringssenteret åpnet i 2017, begynte de å samle ulike aktører under samme tak: Nav, Voksenopplæringen, Røverradioen og elementer av friomsorgen.

Det siste året har Narkotikaprogram med domstolskontroll, en soningsform under Oslo friomsorgskontor, flyttet inn. Flere av kriminalomsorgens tilbakeføringskoordinatorer har også kontor i samme etasje. 

Geir Arne (44) smiler bredt i det han demonstrerer en av de nyeste elsyklene. I nesten ett år har han vekslet på å jobbe i kafeen, i verkstedet og i butikken. Samtidig har han studert i 2. etasje i bygget der folk hjelp med å ta kontroll på bolig, økonomi og skole.  

– Dette er kjempebra opplegg. Jeg blir så glad av å få gode tilbakemeldinger på jobben, sier han. 

ENTUSIAST: Geir Arne (44) sykler stolt gjennom sykkelbutikken ved Red Bike-verkstedet. Den ordinære arbeidstreningen gir håp for tidligere innsatte.

ENTUSIAST: Geir Arne (44) sykler stolt gjennom sykkelbutikken ved Red Bike-verkstedet. Den ordinære arbeidstreningen gir håp for tidligere innsatte.

Nina Hanssen

Det var i fjor han knyttet kontakt med nettverket, gjennom den årlige seilturen nettverket arrangerer fra Lofoten til Trøndelagskysten. 

– Det var en natur- og seileopplevelse utenom det vanlig. Vi knyttet nære bånd. Det er godt å ha nå, forteller han. 

– Jeg har blitt litt hekta på sykler. Det er så moro. Selv bruker jeg mest elsparkesykler i Oslo, men det er så mange muligheter med elsykler. Jeg har også en hjemme, men den må repareres snart, sier han.

Et vanlig A4-liv

Arbeidstilbudet på huset skal være så likt en ordinær arbeidsplass som mulig. 

– I kjøkkenet kan folk ta fagbrev, og de lager mat som selges i kafeen der alle er velkommen, og det er også faste kunder som jobber i huset, forteller Magali Hytten.

Mange som har vært utenfor samfunnet en stund kan oppleve at det er vanskelig å vite hva som er forventet i en jobb.

– Mange av våre deltakere har mye de må ta tak i den første tiden i arbeidstrening. Det betyr mye at en deltaker kan gå opp en etasje for å møte Nav og snakke og økonomi og bolig. 

Flere frivillige jobber i arbeidsdriften. Det skaper en normalitet når deltakerne omgås helt vanlige, streite folk som synes dette er spennende å drive med. Hytten legger til at det alltid er behov for flere frivillige, spesielt på dagtid. 

Mye lest: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb, hevder tillitsvalgte

Warning
Annonse
Annonse