Bente Sikveland og Kjetil Frøyland lanserer i dag ei bok som viser at alkohol og arbeidsliv henger sammen.
Alkohol + arbeidsliv = sant
Bruken av alkohol øker i arbeidslivets gråsoner viser ei forskningsbasert bok som kommer ut i dag.
jan.erik@lomedia.no
I dag lanseres boka «Alkohol + arbeidsliv = sant?» Tittelen har spørsmålstegn, men allerede i forordet fjernes spørsmålstegnet. Bente Sikveland, leder av KoRus Stavanger, Rogaland A-senter og en av bokas to redaktører, sier følgende til frifagbevegelse:
– Med det spørsmålstegnet markerer vi at folk skal reflektere over alkoholens plass i arbeidslivet. I boka står det imidlertid: «Selv om sammenhengen mellom alkohol og arbeidsliv både er komplisert og kan synes motsetningsfull, vil vi påstå at alkohol + arbeidsliv = sant.»
Samle fragmenter
Sikveland forteller videre at boka har kommet til etter initiativ fra KoRus som skal være en spydspiss i den norske forskningen om rus og arbeidsliv. For denne boka er nemlig i all hovedsak basert på forskning. Og er en antologi, altså skrevet av mange forfattere og forskere.
– Informasjonen om forholdet mellom alkohol og arbeidsliv har vært fragmentert. Derfor ønsket vi å samle mye av det vi vet i ei bok, sier hun.
Ledelse, kvinner, alkohol
Det er Gyldendal Arbeidsliv som gir ut boka. Forlagsredaktør Arne Bernhardsen forteller at forfatterne bak boka alle er ledende forskere innen rusfeltet. De beskriver den aktuelle forskningen på området og gir oss ny kunnskap om hvordan tilstanden er.
– Arbeidslivet trenger ny kunnskap om hvilke følger alkohol har for sykefravær, uførepensjon, ulykker og lav produktivitet. Først med den kunnskapen kan man foreta reelle vurderinger om hvilke tiltak man skal sette inn og hva som virker. Denne boka trekker trådene fra ulike rusforskningsfelt og har mange spennende perspektiver. Blant de mest spennende er oppmerksomheten boka gir til kvinner, ledelse og alkohol. Det er absolutt ny kunnskap, sier Bernhardsen til frifagbevegelse.
Vi gråsonedrikker mer
En av de som kan gi en kunnskapsoppsummering av dette feltet er Kjetil Frøyland. Han har skrevet kapittel to i boka som heter «Arbeidsliv, rusmiddelbruk og forebygging». Frøyland er i dag forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) og tidligere direktør i AKAN. Og er ifølge Sikveland den som i dag vet mest om dette feltet i Norge.
– Hvordan er utviklingen, Frøyland?
– Alkoholbruken i arbeidslivet er økende, men vi har ikke ferskere tall enn fra 2005. I det innerste av arbeidslivet har det blitt noe tørrere den siste tiden, men i gråsonene – i sammenheng med reisevirksomhet, seminarer og kurs og andre arbeidsrelaterte omgivelser – er alkoholbruken økende.
– At det er blitt tørrere noen steder skyldes kanskje god forebygging og godt AKAN-arbeid?
– Forhåpentligvis henger det sammen med godt HMS-arbeid, sier Frøyland.
Forskning er nyttig
Så er det mulig å stille spørsmålet om forskning hjelper på et felt som alkohol og arbeidsliv. Sikveland ønsker ikke å moralisere, men bidra med kunnskap. Og mener at forskning fører til endret praksis. Frøyland er ikke uenig.
– Når det gjelder den forskningsbaserte påstanden om at bedre tilgjengelighet bidrar til økt bruk, må nok den nyanseres noe – vi må også se dette i sammenheng med omgivelser og annen kontekst. Mye atferd er lært. Men forskningen kan i hvert fall bidra til å belyse hvilke forebyggende virkemidler som eksisterer, sier han.
Vinmonopolet
I de siste dagene er spørsmålet om utvidede åpningstider på Vinmonopolet reist, et spørsmål som ser ut til å ha bred politisk støtte.
– Dette er ikke noen kjempestor sak og fører neppe til voldsom økning i alkoholbruken. Større er trusselen Vinmonopolet møter via det taxfrie salget og grensehandelen. Skulle Vinmonopolet miste sitt monopol, sånn også noen politikere ønsker, vil det være en langt større sak, sier Frøyland.
En kombinasjon av virkemidler
Både Sikveland og Frøyland trekker fram et kapittel i boka som Jens Christoffer Skogen, klinisk psykolog og forsker, har skrevet. Det handler om den funksjonen og rollen alkoholen har i vårt samfunn. Her ligger nok bokas viktigste funn, mener de to.
– Hvor ofte er det ikke alkohol med i bildet ved arbeids- og bilulykker, men som likevel ikke blir fanget opp av den ordinære statistikken? Sier Frøyland. Han mener alkoholbruk ofte omdefineres og bortforklares, mens den i stor grad medvirker til mye uhelse og sykefravær.
– Hva mener du er det viktigste virkemiddel for å forebygge uvettig alkoholbruk i arbeidslivet?
– Det er ikke mulig å peke på ett virkemiddel, det er heller en kombinasjon av mange. Det må jobbes med arbeidsmiljøet i et helhetlig perspektiv, men også med risikofaktorer og graden av tilgjengelighet, sier Kjetil Frøyland.
Fakta
Hildegunn Sagvaag og Bente Sikveland (red):
Alkohol + arbeidsliv = sant?
En vitenskapelig antologi
Gyldendal Akademisk 2014
Hvor ofte er det ikke alkohol med i bildet ved arbeids- og bilulykker, men som likevel ikke blir fanget opp av den ordinære statistikken?
Kjetil Frøyland
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Kommentar:
Stats,inister Erna Solberg måtte innse at opposisjonen var i ferd med å overkjøre regjeringen.
Leif Martin Kirknes
«Takket være firerbanden har regjeringen blitt presset fra skanse til skanse»
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie