JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Amerikansk fagbevegelse mister makt: Gikk på viktig tap i høyesterett

En dom i amerikansk høyesterett svekker fagforeningenes inntektsgrunnlag og forhandlingsmakt. Skremmende, mener Fagforbundet.
WASHINGTON: Fagforeningsaktivister demonstrerte utenfor USAs høyesterett da partene la fram sine argumenter for dommerne 26. februar i år.

WASHINGTON: Fagforeningsaktivister demonstrerte utenfor USAs høyesterett da partene la fram sine argumenter for dommerne 26. februar i år.

AFSCME

tormod@lomedia.no

ragnhild@lomedia.no

Onsdag kom omsider avgjørelsen fra høyesterett i det som har blitt omtalt som den viktigste rettssaken for amerikansk fagbevegelse på mange tiår. Retten konkluderte med at offentlige ansatte ikke kan bli pålagt å bidra økonomisk til fagforeningenes kollektive lønnsforhandlinger.

Dommen betyr i praksis at fagforeninger i offentlig sektor, som allerede er under sterkt press, kan miste titalls millioner dollar i inntekter, skriver avisen New York Times. Den amerikanske presidenten har allerede bejublet avgjørelsen på Twitter.

Høyesterett: Et brudd med ytringsfriheten

I USA er fagforeningene forpliktet til å hjelpe alle ansatte, ikke bare medlemmer, i arbeidskonflikter. Dette gjelder også saker som ender i retten, noe som kan være svært kostbart for en forening. Derfor er uorganiserte arbeidstakere i mange delstater forpliktet til å betale en såkalt «fair share»-kontingent til fagforeningen. Denne skal dekke kostnadene til ikke-politiske aktiviteter, som kollektive forhandlinger og arbeidskonflikter.

Nå har imidlertid høyesterett konkludert med at ordningen bryter med det første grunnlovstillegget om ytringsfrihet. Dommerne mener det å kreve utbetalinger fra ikke-medlemmer, til fagforeninger som forhandler med det offentlige, tvinger arbeidstakerne til å støtte et politisk budskap som kan gå på tvers av deres personlige overbevisninger.

En av dommerne som tilhørte mindretallet, uttalte at det amerikanske folket nå mister viktig medbestemmelse å arbeidsplassen. Hun mener dommen setter presedens for at dommere i framtiden kan blande seg inn under dekke av å beskytte ytringsfriheten.

Amerikansk fagbevegelse venter på skjebnedom i høyesterett

Gratispassasjerer

De amerikanske fagforeningene argumenterer med at ikke-medlemmer får tilbakebetalt pengene som er brukt på politiske aktiviteter. Resultatet av dommen er at mange offentlig ansatte vil bli gratispassasjerer, og nyte godt av fagforeningenes arbeid uten å betale for det, mener de. Det vil ikke bare påføre fagbevegelsen tap av inntekter; det vil også svekke deres forhandlingsmakt og politiske innflytelse når færre velger å organisere seg, advarer kritikerne av avgjørelsen.

(Saken fortsetter under twittermeldingen)

Offentlig sektor har i de senere årene vært amerikansk fagbevegelses siste skanse. Mens andelen organiserte i privat sektor nå er nede i 6,5 prosent, har mer enn hver tredje arbeidstaker i offentlig sektor hatt medlemskap i en fagforening.

Fagforeninger: – Et politisk angrep

«Etter Janus-rettssaken må fagforeningene redde seg selv» skrev New York Times i en leder-artikkel etter avgjørelsen. Lee Saunders, lederen for AFSCME, fagforbundet som tapte rettssaken, kalte det hele «et nedrig politisk angrep, designet for ytterligere å manipulere reglene i arbeidsfolks disfavør».

Også fra internasjonal fagbevegelse møtes avgjørelsen med fordømmelse. «Dommen er et åpenlyst politisk angrep fra et velstående nettverk av høyreorienterte og fagforeningsfiendtlige tenketanker», sier Rosa Pavanelli, generalsekretær i Public Services International (PSI), den internasjonale organisasjonen for arbeidstakere i offentlig sektor, i en pressemelding.

Mange analytikere peker på at dommen kan få politiske følger. Fagforeninger i offentlig sektor har tradisjonelt vært en viktig støttespiller for Det demokratiske partiet. Med lavere inntekter til fagbevegelsen vil mindre bli investert i kampanjer for demokratiske kandidater, skriver forskere fra Boston University og Columbia University i et innlegg i The Washington Post. Deres forskning har tidligere vist at lover som begrenser fagbevegelsens innflytelse, har gitt både lavere valgdeltakelse og lavere oppslutning om Det demokratiske partiet i delstater og distrikter der slike er innført.

Konservativ dommer sikret flertall

Rettssaken mellom AFSCME og Mark Janus var oppe i samme rettsinstans i 2016, da den endte med stemmelikhet. Senere har Trump utnevnt en dommer, noe som førte til at fem dommere sikret flertall mot 4 stemmer.

Dommen erstatter høyesteretts avgjørelse fra 1977, som skilte mellom nettopp pengene som går til politisk aktivitet og lønnsforhandlinger. Dommen slår også ned på lover i 20 delstater som på ulike måter pålegger offentlig ansatte å bidra til de kollektive lønnsforhandlingene.

Bernie Sanders-kompanjong i Norge for å lære av norske tarifforhandlingar

Fagforbundet: – Skremmende dom

Forbundsleder Mette Nord mener høyesterettsdommen er et klart politisk signal.

– Vi stiller oss solidariske med amerikansk fagbevegelse som trenger medlemsinntekter for å gjøre jobben sin for arbeidstagere. Derfor beklager vi sterkt utfallet av denne saka. Dommen er et klart politisk signal, skriver Nord i en epost til LO-Aktuelt.

At president Donald Trump tvitrer fornøyd, taler for seg, mener hun.

Som leder i Fagforbundet og visepresident i PSI, den internasjonale organisasjonen for offentlig ansatte, har hun engasjert seg i saken. I februar sendte Fagforbundet et brev til USAs ambassadør i Norge med en oppfordring om ta opp saken.

I går falt altså dommen, og den er det vanlige arbeidsfolk i USA, som taper på, mener Nord.

– Det er skremmende hvordan en slik dom kan påvirke fagforeningers økonomi og dermed true hele fagbevegelsen i USA. Mens vi i Norge og i Fagforbundet ivaretar rettighetene til vanlige arbeidsfolk, ser det ut som det i USA fremdeles råder et prinsipp om at de sterkes rett og individuelle frihet settes høyest, skriver hun.

Warning
Annonse
Annonse