JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anita konkurrerer med tusen søkere om jobb i Nav: – Det hadde jeg ikke trodd

Anita Strømnes ble utdannet velferdsviter i fjor og har søkt jobber i ett år. – Jeg gir ikke opp, men det kan være hardt for nyutdannede å få en jobb man er utdannet til, sier hun.
– Jeg opplever at de fleste arbeidsgivere ønsker at kandidaten har erfaring fra bransjen. Derfor er jeg lettet over å ha blitt innkalt til intervju, sier Anita Strømnes.

– Jeg opplever at de fleste arbeidsgivere ønsker at kandidaten har erfaring fra bransjen. Derfor er jeg lettet over å ha blitt innkalt til intervju, sier Anita Strømnes.

Skjalg Bøhmer Vold

anne@lomedia.no

Til 40 midlertidige veileder-stillinger i Nav Øst-Viken er det over tusen søkere. Anita Strømnes (50) er en av dem. Hun har vært i annengangsintervju og venter nå på svar om hun får en av de ledige jobbene.

– Jeg hadde ikke trodd at det skulle være så vanskelig å få relevant jobb, sier Strømnes.

Det er gått ett år siden hun var ferdig utdannet velferdsviter. Det siste året har hun vært i et vikariat som pedagogisk medarbeider på skole, men hun anser ikke stillingen som relevant for det hun har studert.

Hun har tidligere jobbet med innkjøp og salg i tekstilbransjen, men da det ble nedbemanning valgte hun å utdanne seg til velferdsviter og NLP coach (Nevro Lingvistisk Programmering, læren om hvordan man får fram ressurser i seg selv og andre).

– Få kandidatene til å blomstre

– Jeg opplever at de fleste arbeidsgivere ønsker at kandidaten har erfaring fra bransjen. Derfor er jeg lettet over å ha blitt innkalt til intervju, sier hun.

Hun opplever rekrutteringsprosessene som tøffe.

– Siden jeg har vært i arbeid hele livet, har jeg liten erfaring med å være i jobbintervjuer. Det kan jo være utfordrende å skulle selge inn seg selv. Hvis det var jeg som skulle rekruttert medarbeidere, ville jeg gjort det jeg kunne for å gjøre kandidatene trygge og få dem til å blomstre, sier Strømnes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Jeg hadde ikke trodd at det skulle være så vanskelig å få relevant jobb, sier velferdsviter Anita Strømnes.

– Jeg hadde ikke trodd at det skulle være så vanskelig å få relevant jobb, sier velferdsviter Anita Strømnes.

Skjalg Bøhmer Vold

Veileder-stillingene i Nav går ut på å bistå arbeidssøkere i prosessen mot ny jobb. Dette er noe Strømnes brenner for, og grunnen til at hun valgte å utdanne seg til velferdsviter.

– Studiet handler om å styrke individets relasjon og tilknytning til arbeidsliv og samfunn og lykkes der. Akkurat nå er det ekstra mange som trenger oppfølging og bistand fra Nav som følge av Covid-19 pandemien, sier hun.

1008 søkere

Hanne Knudsen Sedberg, avdelingsdirektør i Utviklingsenheten i Nav Øst-Viken, bekrefter at konkurransen er hard om ledige stillinger i Nav. Hun ble selv overrasket over å få inn 1008 søknader til de 40 stillingene ved 29 kontorer fra Halden til Eidsvoll. Det er flere søkere enn de pleier å få.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hanne Knudsen Sedberg, avdelingsdirektør i Nav Øst-Viken, ble overrasket over å få inn 1008 søknader.

Hanne Knudsen Sedberg, avdelingsdirektør i Nav Øst-Viken, ble overrasket over å få inn 1008 søknader.

Nav

– For nyutdannede kan det være krevende å få seg jobb. For noen stillinger krever vi erfaring, andre ganger er det et «bør-krav». Dette avhenger av hvilken kompetanse vi har i kontoret fra før, sier hun.

– Er stillinger i Nav ofte så populære?

– Vi ser at det har vært en økning i antall søkere de siste årene og at det er rift om jobbene. Nesten alle stillingene vi lyser ut i Nav Øst-Viken er veileder-stillinger. Å få tak i ansatte som kan håndtere samtalesituasjonen med mennesker i krise er viktig for oss, sier Sedberg.

Utdanning er ett kriterium

– Er det generelt vanskelig for nyutdannede å hevde seg til disse stillingene?

– Det er avhengig av behovet ved det enkelte Nav-kontor. Utdanning er bare ett av kriteriene. I tillegg til formell kvalifikasjon leter vi etter personlig egnethet og motivasjon.

I søkermassen er flere utdanninger representert, og mange søkere har master.

– Av de vi har kalt inn til intervju er det i alle fall en god blanding av nyutdannede og erfarne arbeidstakere, så det blir gøy å se i sluttspurten hvem vi tilsetter i de 40 stillingene, sier hun.

Har sendt 130 søknader

Thomas Moe Haugen er ferdig utdannet velferdsviter i år. Han har søkt over 130 jobber siden januar og har ennå ikke fått napp. Han opplever at det er erfaring det skorter på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thomas Moe Haugen er ferdig utdannet velferdsviter i år. Han har søkt over 130 jobber siden januar.

Thomas Moe Haugen er ferdig utdannet velferdsviter i år. Han har søkt over 130 jobber siden januar.

Privat

– Jeg har levert bachelor i arbeids- og velferdsfag, hatt deltidsjobb, deltatt i ulike verv og frivillig arbeid ved siden av studiet for å bygge nettverk. Likevel opplever jeg det vanskelig å bli innkalt til intervju. Jeg håper flere arbeidsgivere ser at det er viktig å rekruttere nyutdannede og gi oss sjansen. Ett sted må vi alle begynne, sier han.

Han har søkt jobber over hele Østlandet fra Ringerike og ned til Halden, samt Vestfold og Telemark og er blitt innkalt til seks intervjuer. Men han får tilbakemelding på at han mangler erfaring.

– Jeg angrer ikke på studievalget. Det er dette jeg vil jobbe med, være jobbspesialist og hjelpe andre inn på arbeidsmarkedet, sier han.

Flere arbeidsgivere tar i bruk utradisjonelle metoder når de skal sirkle inn rett kandidat til jobben. Da Fredrik ble kalt inn til jobbintervju, fikk han beskjed om å stille i treningstøy og ta med badebukse

– De fleste får jobb

Anne Margrethe Glømmen, studieleder for arbeids- og velferdsfag ved Høgskolen i Østfold, har ikke inntrykk av at det er spesielt vanskelig for nye velferdsvitere å komme inn på arbeidsmarkedet.

Kandidatundersøkelsen som studentene svarer på, viser at 74 prosent av respondentene hadde fått relevant jobb et halvt års tid etter endt utdanning i 2017, og 65 prosent i 2018.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Anne Margrethe Glømmen er studieleder for arbeids- og velferdsfag ved Høgskolen i Østfold.

Anne Margrethe Glømmen er studieleder for arbeids- og velferdsfag ved Høgskolen i Østfold.

Privat

– Til høsten skal kandidatundersøkelsen gjennomføres for alle studier og da vil vi se hvordan vår utdanning hevder seg mot andre relevante profesjoner, sier Glømmen.

Hun understreker at de aller fleste får jobb etter en viss tid.

– Er det uflaks å ikke få det?

– Mange må søke mye for å få innpass. De som er unge og har lite generelt på CV-en sliter også mer. I tillegg handler det jo om hvilke jobber man har søkt, hvor stor radius man har, hvor god man er til å presentere seg selv i et intervju. Det er mulig vi bør trene mer på dette i studiet, sier hun.

Mangler praksis

En ulempe med velferdsviterstudiet har vært at studentene ikke har praksis. Slik kan de gå glipp av viktig nettverk og kontakt med arbeidsgivere som for eksempel sosionomene får gjennom praksisperioden de har. Dette blir det nå endring på. Fra høsten 2020 skal også velferdsvitere ut i praksis.

– Vi ser fordelen sosionomer har med å knytte kontakter i praksisperioden.

Samtidig har jo velferdsviterne fått mer teoretisk kunnskap om sitt fagfelt enn de som er ute i praksis, sier Glømmen.

– Hvilket fortrinn har velferdsvitere sammenlignet med sosionomer?

– Velferdsvitere har god systemkunnskap om velferdsstaten og velferdspolitikk. Arbeidsinkludering er hovedsakelig det vi driver med, vi har administrasjon og ledelse som emner, arbeids- og diskrimineringsrett, sosial innovasjon, mye om HR og personalarbeid, og innsikt i hvordan arbeidsgivere tenker og fungerer. Målet med utdanningen er å kunne hjelpe folk inn i arbeidslivet, sier hun.

Har søkt jobber i to år

Også nyutdannede sosionomer sliter med å få jobb. Lotte Løvaas var ferdig utdannet sosionom i 2018. Hun jobber som assistent i helsevesenet og søker fremdeles etter relevant jobb i Innlandet. Hun har sendt mellom 300 og 400 søknader de siste to årene.

– Jeg ble kalt inn til telefonintervju til en jobb i Navs kontaktsenter. Det var 300 søkere til den stillingen, og jeg fikk den ikke, sier hun.

Hun opplever at de er svært mange profesjoner som søker samme type stillinger.

– En del stillinger er profesjonsnøytrale, så vi sosionomer konkurrerer mot både vernepleiere og barnevernspedagoger, og til jobber i Nav er det en del andre yrkesgrupper som også søker, sier hun.

– Angrer du på studievalget?

– Jeg er interessert i sosialt arbeid, men jeg vet ikke om det var så lurt med tanke på å få fast jobb. Men jeg gir ikke opp, jeg vil ikke at tre års utdannelse skal være bortkastet, sier hun.

– Ikke mist motet

Hanne Glemmestad, leder for sosionomenes profesjonsråd i FO, håper ikke nyutdannede mister motet.

– Nyutdannede må kanskje påregne å flytte på seg og gå via midlertidige stillinger. Man kan kanskje ikke forvente å få fast jobb med engang, og kanskje ikke der man helst vil jobbe første gang man ansettes, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hanne Glemmestad, leder for sosionomenes profesjonsråd i FO, håper ikke nyutdannede mister motet.

Hanne Glemmestad, leder for sosionomenes profesjonsråd i FO, håper ikke nyutdannede mister motet.

Nadia Frantsen

I mai var det registrert 611 ledige stillinger for sosionomer og barnevernspedagoger i Navs database. Ledigheten blant sosionomer og barnevernspedagoger var på 1,5 prosent i mai. Statistikken fanger ikke opp de som er i andre typer jobber, og som ønsker seg relevant jobb ut fra utdannelsen.

Sosionomutdanningen nest mest populær innen helsefag

– Generelt vil jeg ikke si at det er vanskelig å få jobb som sosionom. Det er i alle fall ingen alarmerende situasjon, sier Glemmestad og legger til:

– Det vi imidlertid vet noe om, er at det blir stadig færre stillinger i blant annet Nav som spesifikt er for sosionomer. Konkurransen om jobbene kan derfor oppleves hard i et mer og mer profesjonsnøytralt arbeidsmarked. FO har over lang tid forsøkt å få Nav og andre helse- og velferdstjenester til å rekruttere målrettet etter sosionomer, sier Glemmestad.

Hun vet lite om situasjonen for velferdsvitere, men antar at de muligens sliter noe mer, fordi de har en utdanning som ikke er så kjent.

– Men jeg har ikke fått noen bekymringsmelding om dette, sier hun.

– Ikke vær for kravstor

Glemmestads tips til søkere er å tenke etter hvor man søker og være åpen for vikariater og å flytte på seg.

Fra sin egen tid som studieleder ved Høgskolen i Innlandet vet hun at studenter som hadde yrkesrelevant deltidsarbeid ved siden av studiet lettere fikk jobb etter ferdige studier.

– Det er også lettere å få jobb når man har en jobb. Derfor anbefaler jeg kandidatene ikke å være for kravstore til de første jobbene de starter i. Det handler om å bygge seg inn i arbeidslivet, sier hun.

FO vil fortsette sin strategi for å få arbeidsgivere til å se på rekrutteringspraksis. Forbundet er opptatt av å skolere tillitsvalgte til å presse på for at FOs profesjoner etterspørres spesifikt og at personlig egnethet ikke skal vektlegges uforholdsmessig mye opp mot formal kompetansen.

– Ikke gi opp, vi vet at det trengs sosionomer og velferdsvitere i samfunnet vårt, sier Glemmestad.

Fikk du med deg denne? Flere ledere i Nav er utdannet ved Krigsskolen og trent for strid. FO er kritisk

Slik er arbeidsmarkedet nå:

Ledige stillinger i mai 2020:

Rådgivere innen sosiale fagfelt: 171

Saksbehandlere innen sosiale ytelser: 33

Miljøarbeidere innen sosiale fagfelt: 407

Vernepleiere: 690

Arbeidsledige i mai 2020:

Rådgivere innen sosiale fagfelt: 149

Saksbehandlere innen sosiale ytelser: 71

Miljøarbeidere innen sosiale fagfelt: 487

Vernepleiere: 108

Analyser har vist at når arbeidsmarkedet er i en «normalsituasjon» er omtrent en tredjedel av arbeidssøkere som registrerer seg hos Nav tilbake i jobb innen to måneder, ytterligere en tredjedel er tilbake i jobb innen sju måneder, mens den siste tredjedelen blir værende arbeidsledig lenger. Hvordan dette vil være nå under koronakrisen er svært usikkert.

Kilde: Statistikkseksjonen i Nav 2635, statistikk på STYRK-kodene 3353, 3412 og 2224

Tips til deg som skal søke jobb:

Dette ble kandidatene spurt om til stillingene i Nav i første intervjurunde på gruppe-chat:

Hva kan du bidra med?

Hva slags nettverk har du?

Hva er du virkelig god på?

Hvorfor skal vi velge deg?

Warning
Annonse
Annonse

Slik er arbeidsmarkedet nå:

Ledige stillinger i mai 2020:

Rådgivere innen sosiale fagfelt: 171

Saksbehandlere innen sosiale ytelser: 33

Miljøarbeidere innen sosiale fagfelt: 407

Vernepleiere: 690

Arbeidsledige i mai 2020:

Rådgivere innen sosiale fagfelt: 149

Saksbehandlere innen sosiale ytelser: 71

Miljøarbeidere innen sosiale fagfelt: 487

Vernepleiere: 108

Analyser har vist at når arbeidsmarkedet er i en «normalsituasjon» er omtrent en tredjedel av arbeidssøkere som registrerer seg hos Nav tilbake i jobb innen to måneder, ytterligere en tredjedel er tilbake i jobb innen sju måneder, mens den siste tredjedelen blir værende arbeidsledig lenger. Hvordan dette vil være nå under koronakrisen er svært usikkert.

Kilde: Statistikkseksjonen i Nav 2635, statistikk på STYRK-kodene 3353, 3412 og 2224