JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ble feiret på Sykepleiernes dag:

Anniken ville bli siviløkonom. Nå hylles hun som intensivsykepleier

En sommerjobb på et sykehus endret yrkesplanen for Anniken Maamoen. Sommerjobben ga nemlig mersmak.
Anniken Maamoen er portrettert gjennom et kunstprosjekt hos sykepleierforbundet.

Anniken Maamoen er portrettert gjennom et kunstprosjekt hos sykepleierforbundet.

Tri Nguyen Dinh

helge@lomedia.no

Nå er Anniken Maamoen intensivsykepleier på Rikshospitalet og Oslo universitetssykehus. Hun har vært sykepleier i 15 år, intensivsykepleier i ti av dem.

Det er en svært annerledes jobb enn å være siviløkonom.

Hedret med maleri

Tirsdag ble hun også hedret, nominert av sine kolleger som en sykepleier det er verdt å hylle. Premien var å bli portrettert av kunstner Håkon Børs-Lind.

Portrettet er det første i NSFs gatekunstprosjekt. Det skal bli fem til rundt om i Norge i løpet av 2020. Og det er medlemmene som har valgt ut sykepleierne som blir malt.

Maleriet ble avduket på Oslo Sentralstasjon tirsdag morgen.

Anniken Maamoen skulle altså ikke bli sykepleier, men siviløkonom.

– Det var opprinnelig tanken, ja. Det var det de fleste rundt meg skulle. Men jeg tror ikke det var så veldig gjennomtenkt, sier hun til FriFagbevegelse.

Hun angrer på ingen måte.

– Jeg har verdens beste jobb. En fantastisk, men tøff jobb. Det er det som gjør det så givende, sier hun.

Samtidig er det nok litt annerledes å jobbe på et storsykehus i Oslo, enn mange andre steder i landet.

– Jeg tror det er lokalsykehusene som virkelig har tatt støyten nå. Det må jeg si. Vi er bygget opp for å takle mange pasienter, men det er også en tøff hverdag med all utstyret. Det har gått bra, men vi er ikke ferdig. Jeg tror dette blir langvarig, tror hun.

At hun er valgt av sine kolleger, fikk hun vite da hun ble oppringt av Norsk Sykepleierforbund og spurt om hun var interessert.

– Hvis det kan bety noe for vår rekruttering, er det fint, tenkte jeg. Det er jo kjempemangel på intensivsykepleiere. Vi må selge yrket som er verdens beste fag, var reaksjonen hennes.

Anniken Maamoen foran bildet av henne.

Anniken Maamoen foran bildet av henne.

Tri Nguyen Dinh

Liten feiring

Korona-viruset satte en stopper for en stor feiring av den internasjonale «Sykepleiernes dag». At den er på 12. mai, er ingen tilfeldighet. Samme dag – for 200 år siden – ble Florence Nightingale født. Verdens helseorganisasjon, WHO, har også erklært 2020 som sykepleiernes og jordmødrenes år.

Forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, mener det ikke kunne vært noen bedre timing enn å kalle 2020 for sykepleiernes år i disse korona-tider. Og hun roste bildet:

– Kunstverket viser det milde og omsorgsfulle. Trøst. Men sykepleie dreier seg også om mye mer, sa hun da hun avduket bildet.

Hun berømmet Anniken Maamoen for å være en god kollega og «drivendes dyktig», ikke minst som leder av intensivsykepleiernes faggruppe i Oslo gjennom flere år. Bildet, som heter «Etter time», skal i første omgang henge på Oslo S i en måned.

– Vi hadde nok ventet oss en helt annen markering av «Sykepleiernes dag» enn dette. Samtidig får vi virkelig vist hvilken ansvar og kompetanse vi som sykepleiere har. Spesielt for intensivsykepleierne har det vært et tøft år, samtidig som det også har vært inspirerende. Det er dette vi har trent for. Først blir man litt redd og usikker. Så kommer man i gang, Også opplever vi at vi faktisk kan dette faget, sier Lill Sverresdatter Larsen til FriFagbevegelse.

Selv har hun bare rukket sitt første halvår som forbundsleder for sykepleierne. Det har vært litt av en ilddåp.

– Det må være lov å si det, ja.

Som ukependler til Oslo har hun også opplevd det uvanlige med å sitte i søringkarantene i hjembyen Tromsø.

– Men det har gått helt fint. Vi har selvsagt tatt de forholdsreglene som alle andre har tatt i vårt forbund, med hjemmekontor og så videre.

Men hverdagen til sykepleierne, har vært alt annet enn normal.

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen er både imponert og stolt over maleriet.

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen er både imponert og stolt over maleriet.

Tri Nguyen Dinh

Annonse
Annonse