JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Knut-Johannes Berg er vekter og tillitsvalgt i Nokas.

Knut-Johannes Berg er vekter og tillitsvalgt i Nokas.

Paul S. Amundsen

Hva skjer med arbeidstakere ved anbud?

Ansatte på anbud: Vekter Knut-Johannes sin sak gikk helt til topps – men regjeringen sier nei

Vekterne Knut-Johannes Berg og Kenneth Mæland håper på regjeringsskifte om to år for å få endret regelverket for ansatte som havner på anbud.


28.11.2019
13:14
21.08.2023 17:14

tori@lomedia.no

ane.borrud@lomedia.no

I dag er det ingen garanti for at du beholder jobben – eller lønn- og arbeidsvilkår hvis du beholder jobben – dersom kontrakten du jobber på legges ut på anbud. Vekteren Knut-Johannes Berg hadde en misjon på landsmøtet til Arbeidsmandsforbundet i mai: Å styrke jobbsikkerheten til arbeidsfolk som jobber i serviceyrker som drives av anbud.

SV-leder Audun Lysbakken var på landsmøtet, og Berg ga ham klar beskjed om at reglene i arbeidsmiljøloven må endres. Og Lysbakken svarte fra talerstolen, at dette skulle de to – bergensere imellom – jobbe videre med.

Som sagt så gjort. Lysbakken tok kontakt med Berg etter landsmøtet, og deretter forbundet. En måned etter landsmøtet leverte SV-lederen, sammen med tre andre stortingskollegaer fra SV, et forslag til arbeids- og sosialkomiteen om å styrke ansattes rettigheter ved anbud.

Høring i oktober

23. oktober hadde arbeids- og sosialkomiteen høring om SVs forslag.

Både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden var invitert til å si sin mening. Og arbeidsgiverne, de sa nei.

Mens LO, Arbeidsmandsforbundet, Fagforbundet, Fellesforbundet og NTL sa ja.

Knut-Johannes Berg var ikke imponert over arbeidsgiversiden.

– Det viser helt tydelig at arbeidsgiversiden ikke forstår hva vi driver med. Hvis det er anbud innen samme bransje, da går vi jo eventuelt over på samme avtale! Poenget er at bedrifter som legger inn anbud ikke skal kunne spekulere i å ikke være tariffbundet, og dermed kunne dumpe prisene. Dette handler om konkurranse på samme vilkår, sier vekteren.

– Er du overrasket?

– Nei, det er jeg ikke. Min erfaring er at dette er et spørsmål om konkurransesituasjonen i en anbudsprosess. Ved å sikre de ansattes rettigheter ved et anbud, tar man fra arbeidsgiver en måte å konkurrere på, mener Berg.

Etter høringsrunden på Stortinget var Berg enda mer styrket i sin tro på at det må en endring av arbeidsmiljøloven til for å sikre arbeidsfolks rettigheter ved anbud.

– Nå er vi nødt til å be om virksomhetsoverdragelse, og er til syvende og sist heldig dersom vi får det til. Vi har ikke verktøyene til å presse arbeidsgiverne til noe som helst. Regelverket virker ikke for oss.

Etter høringen hadde ikke Berg noen tro på at noen av forslagene skulle bli vedtatt på Stortinget.

– Vi har dessverre feil side ved roret. I beste fall settes det ned et utvalg som kan se på det. Men det som er viktig for oss er at vi har fått satt det på agendaen. Når vi får en ny regjering, så vil ta opp saken ganske raskt!

Likevel er han fornøyd.

– Det at Lysbakken proklamerte at han ville gjøre noe med saken, og faktisk gjorde noe, viser at det nytter å jobbe politisk for det man ønsker. Det er ikke alltid man får gjennomslag, men man kommer på agendaen!

Rullestolbruker Thomas: – Man trenger jo egentlig ikke bein for å kjøre gravemaskin

Lovene er gode nok

Onsdag 26. november var arbeids- og sosialkomiteens innstilling oppe til behandling på Stortinget. Siden flertallet i komiteen – bestående av Høyre, FrP, Venstre og KrF – hadde innstilt på at forslagene skulle avvises, var løpet egentlig kjørt for mindretallet. Men debatt var det like fullt.

Her kan du høre debatten

Alle på talerstolen var enige i at arbeidstakere skal ha gode lønns- og arbeidsvilkår. Men der stoppet enigheten.

Stortingsrepresentantene fra regjeringspartiene mente lovverket er godt nok, og ikke behøver å endres.

– Arbeidstakers rettigheter er ivaretatt gjennom lov og avtaleverk, sa Erlend Wiborg fra FrP.

Han sa seg helt enig med SV om at det finnes useriøse aktører i arbeidslivet.

– Men useriøse aktører som ikke forholder seg til lov, må møtes med andre tiltak enn å fjerne seriøse aktørers mulighet til å legge oppdrag ut på anbud.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie argumenterte på samme vis.

– Regjeringen ønsker seriøse arbeidsgivere og trygghet for arbeidstakere. Jeg er enig i at det finnes utfordringer, for eksempel i renholdsbransjen. Men jeg er ikke enig i at utfordringene bør møtes med disse tiltakene. Virksomhetsoverdragelse skal beskytte arbeidstakerne. Loven balansere på en god måte behovet for arbeidstakernes vern, opp mot arbeidsgivernes behov, sa statsråden.

Lovene er ikke gode nok

Mindretallet sa seg ikke enig i at dagens lov – og avtaleverk er godt nok.

– Noen av problemet i dagens regelverk er at pensjon er unntatt, og at arbeidsgivere kan reservere seg. Vi har er grelt eksempel fra da renholdet i forsvaret ble privatisert av dagens regjering. Flere renholdere mistet pensjonsrettigheter på opptil 1,3 millioner kroner, sa Arild Grande fra Ap.

Solfrid Lerbakk fra SV lurte på hvordan det hadde gått til anbudsregimer har blitt så akseptert spesielt innen renhold, vakt, veivedlikehold, vaktmester, renovasjon.

– Før var renholdere og vaktmestere ansatt ved skolene. Dersom lærerstokken, SFO-ansatte eller spesialundervisning hadde blitt satt ut på anbud hadde det blitt kraftige protester. Det hadde ikke skjedd!

Lerbakk sa at anbudsutsetting oppleves som en styggedom, og viste til kompisen Kenneth, som er vekter på Stavanger Lufthavn.

– Kenneth har fagbrev. Han har yrkesstolthet. Men nå vurderer han å bytte jobb fordi anbudspresset er så stort, fortalte hun.

Nå kan tidligpensjonistene søke om slitertillegg. Sjekk om du oppfyller kravene

Kompisen Kenneth: Anbud er en uting

Kompisen som Lerbakk viste til, er Securitas-vekteren Kenneth Mæland. Han bekrefter Lerbakks utsagn.

– Anbud er en uting! Det skaper usikkerhet for de ansatte. Ved en virksomhetsoverdragelse kan man risikere å komme over i et selskap som ikke har tariffavtale. Det er på ingen måte positivt, sier han til Arbeidsmanden.

Avinors flyplasser har akkurat vært gjennom en anbudsprosess, der Securitas-selskapet Securitas Transport Aviation Security (STAS) mister vaktholdet ved 39 flyplasser til Nokas.

– Nokas har også tariffavtale, så heldigvis vil ingen av vekterne som må bytte arbeidsgiver på flyplassene miste tariffavtalen.

STAS behold vaktholdet på flyplassene i Stavanger, Bergen og Trondheim. Det vil si at for Mæland sin del beholder han STAS som arbeidsgiver.

– Det er over 750 ansatte i STAS som vil bli berørt av virksomhetsoverdragelse, og som nå er usikre. Det er så mange x-faktorer, påpeker Mæland.

Ifølge flyplassvekteren hadde det optimale vært om Avinor hadde hatt sikkerheten i egen regi.

– Men det kommer ikke til å skje. Det nest beste må derfor være å gjøre prosessene så klare og tydelige som mulig. At det i anbudsprosesser også er krav om at bedrifter som legger inn anbud må ha tariffavtale!

– Er du overrasket over at forslagene fra mindretallet i arbeids- og sosialkomiteen ble stemt ned?

– Nei, ikke i det hele tatt. Ikke med den regjeringa vi har nå.

Mæland håper på et regjeringsskifte om to år, og at det vil gjøre det lettere å få endret regelverket.

– Jeg tror ingenting er et knips med fingrene, så er det ordnet. Men jeg håper vi har et mer offensivt Ap, som i samarbeid med andre rødgrønne partier vil få til en god del forbedringer.

(Saken fortsetter under bildet)

Kenneth Mæland er vekter og tillitsvalgt i Securitas.

Kenneth Mæland er vekter og tillitsvalgt i Securitas.

Sissel M. Rasmussen

Vekteren er selv aktiv i Arbeiderpartiet.

– Jeg vil forsøke å presse på innenfra i partiet. Og så kjenner jeg Solfrid i SV. Det er flere partier som er interessert i å få gjort noe med lovverket. Med en ny regjering må disse bli enige om å få til noe konkret!

– Arbeiderbevegelsen på sitt beste

Utgangspunktet for onsdagens debatt på Stortinget om å sikre arbeidstakere ved anbud, kom fra vekteren Knut-Johannes Berg under Arbeidsmandsforbundets landsmøte. SV-leder Audun Lysbakken var der, og tok saken videre.

– Dette er et utrolig fint eksempel på et utrolig fint fagligpolitisk samarbeid. Dette er arbeiderbevegelsen på sitt beste, sier Lysbakken.

– Var du oppmerksom på utfordringene mange ansatte i serviceyrkene har det gjelder å jobbe i anbudsutsatte bransjer?

– Jeg var altfor lite oppmerksom på disse problemene før jeg var på landsmøtet. Det var veldig gøy og lærerik å være der. Forbundet satt av god tid til debatt etter min innledning. Knut-Johannes holdt et flammende innlegg om situasjonen for vekterne. Han snakket for en stor gruppe arbeidsfolk som har fått lite politisk oppmerksomhet. I likhet med en del andre grupper med arbeidsfolk som NAF organiserer.

Selv om alle forslagene fra mindretallet i arbeids og sosialkomiteen falt, mener Lysbakken at forsøket ikke var verdiløst.

– Vi skal ikke ha noen illusjoner om at dagens regjering ønsker å styrke folk sine rettigheter. Dagens regjering står på sjefenes side. Men – det er ikke så lenge til valget i 2021! Vi er opptatt av å bygge en sterk rødgrønn allianse før neste valg, og det er nettopp nå vi trenger initiativ fra de tillitsvalgte, så vi kan ha ferdige forslag ved regjeringsskifte.

– Så selv om forslagene ble nedstemt, er det viktig at vi begynner å legge en plan for 2021. Initiativet fra vekterne på landsmøtet, gjør det mulig for Arbeidsmandsforbundet å stille de rødgrønne til ansvar ved et regjeringsskifte. Knut-Johannes og hans kollegaer har bidratt til sette arbeidernes situasjon på dagsordenen, avslutter SV-lederen.

Forslagene og voteringsresultat

Mindretallsforslag:

Forslag nr. 8 fra Sosialistisk Venstreparti

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå reglene for virksomhetsoverdragelse og fremme forslag til lovendring som sikrer at arbeidstakere ikke mister jobben når en anbudskontrakt utløper, og som styrker arbeidstakeres rettigheter ved virksomhetsoverdragelse. Gjennomgangen skal omfatte både privat og offentlig sektor og det må særlig ses på tjenester som renhold, renovasjon, vakthold og veivedlikehold.»

9 stemte for (1 Ap, 7 SV og 1 Rødt), 95 stemt mot

Mindretallsforslag:

Forslag nr. 7 fra Arbeiderpartiet

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå reglene for virksomhetsoverdragelse og fremme lovforslag som styrker arbeidstakernes rettigheter ved virksomhetsoverdragelse i offentlig og privat sektor, og når anbudskontrakter utløper. Især bør det ses på sektorene renhold, renovasjon, vakthold, vaktmestertjenester og veivedlikehold.»

39 stemt for (30 Ap, 7 SV, 1 MGD, 1 Rødt), 65 stemte mot.

Mindretallsforslag:

Forslag nr. 3–6 fra Ap og SV

Forslag nr. 3 fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti

Stortinget ber regjeringen gjennomgå virkninger av reservasjonsretten i arbeidsmiljøloven § 16–2 annet ledd, herunder konsekvensene for lønns- og arbeidsvilkår, og fremme lovforslag som styrker arbeidstakernes vilkår ved virksomhetsoverdragelse.

Forslag nr. 4 fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti

Stortinget ber regjeringen fremme forslag som sikrer at lønns- og arbeidsvilkår ikke svekkes som følge av anbudsutsetting.

Forslag nr. 5 fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti

Stortinget ber regjeringen utrede konsekvensene av anbudsutsetting i ulike bransjer, med særlig vekt på konkurranseutsettingens konsekvenser for arbeidstakere og deres arbeidsvilkår, og fremme forslag til lovendringer som styrker arbeidstakeres stilling.

Forslag nr. 6 fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti

Stortinget ber regjeringen sikre at alle planer om konkurranseutsettingen av renhold i statlige virksomheter stanser, og at allerede anbudsutsatt renhold tas tilbake i egen regi, så snart det er praktisk mulig.

39 stemt for (30 Ap, 7 SV, 1 MGD, 1 Rødt), 65 stemt mot

Mindretallsforslag:

Alternativ votering mellom innstillingen og forslagene 1 og 2 fra Ap og Sp

Forslag nr. 1 fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet

Stortinget ber regjeringen sikre at statlige virksomheter i konkurransegrunnlaget stiller strengere krav til lønns- og pensjonsvilkår og arbeidsvilkår for ansatte i selskaper som utfører oppdrag for det offentlige.

Forslag nr. 2 fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet

Stortinget ber regjeringen sikre at statlige virksomheter ikke utformer konkurransegrunnlaget slik at lavere lønns- og pensjonsvilkår eller dårligere arbeidsvilkår er årsaken til at det offentlige ikke velger å utføre arbeidet i egenregi.

49 for (30 Ap, 11 SP, 6 SV, 1 MGD, 1 Rødt), 5 stemte mot.

Komiteen tilråding

Dokument 8:169 S (2018–2019)–Representantforslag fra stortingsrepresentantene Audun Lysbakken, Solfrid Lerbrekk, Torgeir Knag Fylkesnes og Sheida Sangtarash om arbeidsvilkår foran anbudsregimer–vedtas ikke.

54 for (27 H, 16 FrP, 5 KrF, 5 V, 1 uavhengig representant) og 49 mot.

Kilde: Stortinget.no

28.11.2019
13:14
21.08.2023 17:14

Forslagene og voteringsresultat

Mindretallsforslag:

Forslag nr. 8 fra Sosialistisk Venstreparti

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå reglene for virksomhetsoverdragelse og fremme forslag til lovendring som sikrer at arbeidstakere ikke mister jobben når en anbudskontrakt utløper, og som styrker arbeidstakeres rettigheter ved virksomhetsoverdragelse. Gjennomgangen skal omfatte både privat og offentlig sektor og det må særlig ses på tjenester som renhold, renovasjon, vakthold og veivedlikehold.»

9 stemte for (1 Ap, 7 SV og 1 Rødt), 95 stemt mot

Mindretallsforslag:

Forslag nr. 7 fra Arbeiderpartiet

«Stortinget ber regjeringen gjennomgå reglene for virksomhetsoverdragelse og fremme lovforslag som styrker arbeidstakernes rettigheter ved virksomhetsoverdragelse i offentlig og privat sektor, og når anbudskontrakter utløper. Især bør det ses på sektorene renhold, renovasjon, vakthold, vaktmestertjenester og veivedlikehold.»

39 stemt for (30 Ap, 7 SV, 1 MGD, 1 Rødt), 65 stemte mot.

Mindretallsforslag:

Forslag nr. 3–6 fra Ap og SV

Forslag nr. 3 fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti

Stortinget ber regjeringen gjennomgå virkninger av reservasjonsretten i arbeidsmiljøloven § 16–2 annet ledd, herunder konsekvensene for lønns- og arbeidsvilkår, og fremme lovforslag som styrker arbeidstakernes vilkår ved virksomhetsoverdragelse.

Forslag nr. 4 fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti

Stortinget ber regjeringen fremme forslag som sikrer at lønns- og arbeidsvilkår ikke svekkes som følge av anbudsutsetting.

Forslag nr. 5 fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti

Stortinget ber regjeringen utrede konsekvensene av anbudsutsetting i ulike bransjer, med særlig vekt på konkurranseutsettingens konsekvenser for arbeidstakere og deres arbeidsvilkår, og fremme forslag til lovendringer som styrker arbeidstakeres stilling.

Forslag nr. 6 fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti

Stortinget ber regjeringen sikre at alle planer om konkurranseutsettingen av renhold i statlige virksomheter stanser, og at allerede anbudsutsatt renhold tas tilbake i egen regi, så snart det er praktisk mulig.

39 stemt for (30 Ap, 7 SV, 1 MGD, 1 Rødt), 65 stemt mot

Mindretallsforslag:

Alternativ votering mellom innstillingen og forslagene 1 og 2 fra Ap og Sp

Forslag nr. 1 fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet

Stortinget ber regjeringen sikre at statlige virksomheter i konkurransegrunnlaget stiller strengere krav til lønns- og pensjonsvilkår og arbeidsvilkår for ansatte i selskaper som utfører oppdrag for det offentlige.

Forslag nr. 2 fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet

Stortinget ber regjeringen sikre at statlige virksomheter ikke utformer konkurransegrunnlaget slik at lavere lønns- og pensjonsvilkår eller dårligere arbeidsvilkår er årsaken til at det offentlige ikke velger å utføre arbeidet i egenregi.

49 for (30 Ap, 11 SP, 6 SV, 1 MGD, 1 Rødt), 5 stemte mot.

Komiteen tilråding

Dokument 8:169 S (2018–2019)–Representantforslag fra stortingsrepresentantene Audun Lysbakken, Solfrid Lerbrekk, Torgeir Knag Fylkesnes og Sheida Sangtarash om arbeidsvilkår foran anbudsregimer–vedtas ikke.

54 for (27 H, 16 FrP, 5 KrF, 5 V, 1 uavhengig representant) og 49 mot.

Kilde: Stortinget.no




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden


Flere saker