48.052 studenter og elever har fått tilleggslån fra Lånekassen. Det er færre enn regjeringa og Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim hadde ventet.
Nanna Aanes Wolden
Krisepakke for studenter
Antall kriselån tyder på at mange studenter har klart seg fint, mener utdanningsministeren
Færre har søkt tilleggslån enn det regjeringa regna med. Høyere utdanningsminister Henrik Asheim mener det tyder på at mange studenter har klart seg fint i koronaperioden. Norsk Studentorganisasjon er helt uenig.
48.052 studenter og elever har søkt og fått tilleggslån fra Lånekassen.
– Da vi lagde denne ordningen, baserte vi oss på verst tenkelig utfall, men vi ser nå at det er færre som har søkt enn det vi tok høyde for. Det kan jo tyde på at mange studenter har klart seg fint i koronaperioden likevel, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) til Dagsavisen.
26. mars ble den økonomiske krisepakken for studenter lagt fram. De som mistet arbeidsinntekt på grunn av koronakrisen, fikk mulighet til å ta opp et ekstra lån på 26.000 kroner. 31. mars ble det bestemt at 35 prosent av dette vil bli gjort om til stipend.
30. juni gikk fristen for å søke om tilleggslånet ut. Av totalt 242.376 studenter og elever som fikk tilbud om å søke om lånet, har 48.052 søkt og fått innvilget, opplyser Lånekassen.
Til sammen har disse fått utbetalt 1.224.808 000 kroner i tilleggslån.
Roser studentene
Koronaperioden har vært tøff for mange studenter og elever. Asheim tror likevel at kombinasjonen av at studentene fikk utbetalt hele restbeløpet for støtte for inneværende semester fra Lånekassen i april, samtidig som de fikk muligheten til å søke om ekstralånet, gjorde at mange studenter klarte seg.
– Så er det nok også mange som har spart penger i denne perioden. Vi vet at mange studenter har flyttet hjem og det har vært mindre å finne på, derav også mindre å bruke penger på. Vi vet også at til tross for at mange ble permittert, fikk flere beholde deltidsjobben sin, sier han.
Han roser studentenes evne til å være fleksible i en vanskelig tid.
– Det å gå over til full nettundervisning er ikke ideelt, men de aller fleste har fullført eksamen. At vi har hatt disse strenge tiltakene siden mars, gjør at vi kan åpne campus igjen til høsten. Da skal vi ta særlig godt imot førsteårsstudentene, og spesielt dem som har flyttet fra en annen by, slik at de får en god start både sosialt og faglig.
Asheim er fornøyd med at 48.052 studenter har fått innvilget tilleggslånet. Det er ikke Norsk Studentorganisasjon enig i.
Les også: (26.03) Her er regjeringens krisepakke til studentene
Mener tallet er enormt
– Dette betyr at det er 48.052 studenter og elever som har hatt et reelt og akutt behov for ekstra penger. Det er ikke et lite tall, det er enormt, sier leder for Norsk Studentorganisasjon, Andreas Trohjell.
48.052 studenter og elever har hatt et reelt og akutt behov for ekstra penger. Det er ikke et lite tall, det er enormt, sier leder for Norsk Studentorganisasjon, Anders Trohjell.
NSO / Skjalg Bøhmer Vold
Han er ikke enig i Asheims utsagn. Han mener antallet studenter som har søkt og fått innvilget tilleggslånet viser at det har vært et stort behov for økonomisk støtte.
– Vi har ikke tall på hvor mange som har tatt store grep, flyttet hjem, kuttet kostnader eller fått dagpenger, men totalt sett er 48.052 et stort antall med mennesker som har blitt påvirket økonomisk i denne krisen, sier han.
I midten av april sikret regjeringen lønnskompensasjon til permitterte i 18 dager etter utløpet av lønnspliktsperioden. Dette gjaldt også for de uten rett til dagpenger, som studenter.
– De studentene som fikk dagpenger hadde kanskje ikke behov for ekstralånet i tillegg. Får man støtte i form av dagpenger, tar man heller det enn å ta opp et lån, sier Trohjell.
Hans inntrykk er at mange studenter har strukket seg langt for å få det til å gå rundt økonomisk i koronaperioden, enten ved å flytte hjem, si opp leien eller på annen måte få ned utgiftene sine.
– Mange har gjort det de kan for å slippe å ta opp lån. Et lån er ikke en god løsning, det øker bare gjeldsbyrden til studenter, sier han.
Les også: Studentlederen er bekymret: – Uten ekstra-inntekter går studentene med underskudd
Lånekassen vil gjennomføre kontroll
46.164 studenter og 1.888 elever har søkt og fått innvilget tilleggslånet.
At lånet er innvilget, vil si at studentene og elevene har signert lånet og fått pengene. Det er ikke alle som har søkt som har signert ennå.
Kommunikasjonsdirektør Anette Bjerke i Lånekassen forteller til Dagsavisen at de som har søkt om tilleggslånet, må kunne dokumentere at de har hatt nedgang i inntekt på grunn av koronakrisen.
– Lånekassen vil gjennomføre stikkprøver for å sjekke at de faktisk har hatt en nedgang i inntekt som følge av pandemien. Dersom noen har gitt uriktige opplysninger, vil ikke deler av lånet bli gjort om til stipend, sier hun.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB