Konkurs
AOF-ansatte håpet på ny jobb etter konkurs. Nå får de en ny skuffelse
De ansatte som mistet jobben i studieforbundet AOF ville stå først i køen til jobber i LO og Akademiet. Nå legger HK ballen død.
Flere tidligere ansatte har tapt økonomisk på konkursen.
Erlend Angelo
lene.svenning@lomedia.no
– Hele situasjonen er forferdelig trist. Men vi har undersøkt alt. Med de opplysningene vi sitter med nå, har vi ikke noe rettslig grunnlag for å gå videre mot LO og Akademiet.
Det sier Ann Suade Garcia, fagleder i Handel og Kontor (HK) region Øst.
Hun har bistått HK-medlemmene som ble arbeidsledige etter at Studieforbundet AOF gikk konkurs i juli. Nå har forbundet konkludert med at de ikke kan gjøre noe mer for dem.
– Dersom vi får ny informasjon, kan vi komme til en annen konklusjon.
Åtte uten arbeid
84 ansatte mistet jobben da AOF gikk konkurs. Studieforbundet drev blant annet med tillitsvalgtopplæring for LO.
Etter konkursen fikk ti tidligere AOF-ansatte jobb i LO for å fortsette med tillitsvalgtopplæring. Privatskolekjeden Akademiet kjøpte opp fagskoledelen av AOF og tilbød 22 av de tidligere AOF-ansatte jobb.
Tilbake sto 58 HK-medlemmer igjen uten arbeid. I dag er det åtte av dem HK har bistått som fremdeles ikke har fått fast jobb, ifølge Garcia.
– Vi har ikke noe rettslig grunnlag for å gå videre mot LO og Akademiet, sier Ann Suade, fagleder i HK region Øst.
Brian Cliff Olguin
Dette er AOF
AOF (Arbeidernes Opplysningsforbund) ble grunnlagt i 1931 av Arbeiderpartiets partisekretær Haakon Lie.
Grunntanken den gangen var å bidra til økt utdanning i arbeiderklassen. Etter hvert ble skolering av tillitsvalgte en hovedoppgave.
AOF har de siste årene vært et studieforbund som har vært drevet av LO og andre organisasjoner med tilknytning til arbeiderbevegelsen.
Studieforbundet AOF har hatt et bredt utdannings- og opplæringstilbud med fokus på basiskompetanse, språk, helse, miljø og sikkerhet (HMS), videregående opplæring, fagskole og enkelte høyskoletilbud.
AOF har dessuten tilbudt medlems- og tillitsvalgtopplæring for LO og forbundene. Rundt 30 prosent av AOFs virksomhet har vært tillitsvalgtopplæring – resten har vært åpne kurs for alle.
Organisasjonen har hatt flere distriktskontor, og hadde i 2022 ansatte som til sammen utgjorde 85 årsverk.
I mai ble det kjent at AOF hadde økonomiske problemer, og at de skulle kutte 12,5 årsverk og skjære ned på driften.
Kilder: www.aof.no, LO-Aktuelt, FriFagbevegelse
Avviser fortrinnsrett
I november skrev HK-Nytt at forbundet krevde fortrinnsrett til ledige jobber i LO og Akademiet. Det har begge arbeidsgivere avvist.
Ifølge LOs advokat er ikke LOs tillitsvalgtopplæring en fortsettelse av AOFs virksomhet i lovens forstand.
Når en virksomhet har gått konkurs, stilles det flere krav for at en ny virksomhet skal regnes som en fortsettelse av den forrige og dermed gi ansatte fortrinnsrett til ledige jobber.
Også Akademiet avviser at de tidligere AOF-ansatte har rett til å stå først i køen til ledige jobber hos dem.
– Folk er bitre og sinte
Etter å ha vurdert alle muligheter, har HK nå avsluttet saken.
– Dette er ikke å anse som en virksomhetsoverdragelse som gir de ansatte rett til arbeid. LO er heller ikke et konsern, som hadde gitt de ansatte rett til videre arbeid. Og de ansatte har ikke fortrinnsrett til ledige stillinger etter loven, oppsummerer fagleder Ann Garcia.
– Våre medlemmer mener likevel at LO har et moralsk ansvar for dem, sier hun.
– Folk er bitre og sinte. Rent teknisk har verken LO eller Akademiet gjort noe galt, men det kan være forhold rundt konkursen som kanskje kunne ha vært håndtert annerledes. Det oppleves som en urett at medlemmer som har jobbet med tillitsvalgtskolering i AOF ikke ble tilbudt jobb i LO til tross for lang ansiennitet. Sosiale forhold ble heller ikke tatt hensyn til, sier Garcia.
Slik svarer LO
Trude Tinnlund i LO-ledelsen kommenterer saken slik:
– Konkursen var dessverre uunngåelig. Vi forstår at det har skapt en vanskelig situasjon for mange i AOF og at noen mener at noen beslutninger i forbindelse med konkursen kunne vært håndtert annerledes.
Likevel:
– LO hadde ikke en forpliktelse til å ta ansvar for alle som ble rammet av konkursen. I den oppståtte situasjonen var det viktig for LO å opprettholde tillitsvalgtopplæringen i egen regi, da dette er en del av LOs kjernevirksomhet. Derfor måtte vi etablere en seksjon med det antall mennesker LO hadde behov for på kort varsel, sier Tinnlund.
Flere har tapt
Selv om HK har bestemt seg for ikke å saksøke verken LO eller Akademiet, oppfordrer forbundet sine medlemmer som ble rammet av konkursen om både å søke på ledige jobber i LO og Akademiet og å kreve fortrinnsrett til stillinger.
– Situasjonen kan endre seg, for eksempel ved at det blir flere ledige stillinger, sier Garcia.
Fortrinnsrett etter arbeidsmiljøloven gjelder i ett år.
Garcia opplyser om at flere tidligere ansatte har tapt økonomisk på konkursen.
Enkelte hadde inngått sluttavtaler med AOF, men på grunn av konkursen får de ikke utbetalt hele sluttsummen.
Andre hadde pensjonsordninger som ble betalt over AOFs drift, og hvor det nå ikke finnes midler til videre utbetaling.
Og flere har mistet eller er i ferd med å miste retten til avtalefestet pensjon (AFP) fordi de ikke lenger har jobb i en bedrift med tariffavtale.