JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Fagforbundet har fått gjennomslag for flere viktige punkter i Arbeiderpartiets partiprogram, som blir presentert i dag.

Fagforbundet har fått gjennomslag for flere viktige punkter i Arbeiderpartiets partiprogram, som blir presentert i dag.

Jan-Erik Østlie

Nytt utkast partiprogram for Arbeiderpartiet presenteres:

Ap lytter til Fagforbundet: Nå kan det bli forbudt med midlertidige ansettelser

Arbeiderpartiet vil avvikle adgangen til midlertidige ansettelser, samt sikre gratis SFO og skolemat. Kamp mot sosial dumping, pensjon fra første krone og retten til fast arbeid er andre saker i partiprogramet.25.09.2020
15:11
25.09.2020 15:11

baj@fagbladet.no

Fagforbundet har fått gjennomslag for flere viktige punkter i Arbeiderpartiets partiprogram. Blant annet i kampen mot sosial dumping, pensjon fra første krone og retten til fast arbeid.

Ifølge Fagforbundets leder, Mette Nord, er det et viktig signal at Ap nå er krystallklare på at velferdstjenester skal drives i offentlig regi og ønsker å avvikle de markedsbaserte strukturene.

– Dette er veldig gode tiltak, og et tydelig skille i politikken til Høyre hvor vi får mer av det vi ser fungerer dårlig, blant annet innen eldreomsorg og der man svekker arbeidstakernes rettigheter i arbeidsmiljøloven, sier Nord.

Fagforbundet har blant annet fått fullt gjennomslag i Arbeiderpartiets program for å styrke retten til heltid ved at arbeidsgiverne må bevise behovet for deltidsstillinger. Man vil også styrke fortrinnsretten til økt stilling.

Det var i 2015 at den borgerlige regjeringen liberaliserte arbeidsmiljøloven og åpnet for en mer generell adgang til midlertidige ansettelser. Ap ønsker i sitt nye partiprogram å reversere dette og fjerne adgangen til midlertidige ansettelser i loven.

– Det er avgjørende å styrke retten til heltid gjennom lovveien dersom man skal komme videre i arbeidet med heltid, sier Nord.

Man vil også pålegge kommunene å fastsette en norm for hele, faste stillinger i helse- og omsorgssektoren.

– Dette vil bety et skikkelig taktskifte for en ny regjering, konkluderer Nord.

Privatisering og markedsstyring av offentlig sektor

Arbeiderpartiet tar i partiprogrammet et skikkelig oppgjør med den markedstenkningen som har vært i offentlig sektor siden slutten på 90-tallet:

«Redusere bruken av markedsmekanismer i alle deler av velferdsstaten, slik som bestiller-utfører modeller, outsourcing, internfakturering, konkurranseutsetting, privatisering og markedsbasert finansiering av velferdstilbudet.»

Fagforbundet var til å begynne med ganske alene i sin kritikk av å gjøre offentlig sektor til butikk. I dag er hele venstresiden samlet i denne kritikken.

– Vi har også fått gjennomslag for å kutte i konsulentbruk i staten, stoppe privatiseringen av jernbanesektoren, lokal vetorett for kommunene mot etablering av privatskoler, stoppe private barnehageeieres utbyttefest og ta tilbake barnevernstjenestene i offentlig og ideell regi, forklarer Nord.

Det tas også et grundig oppgjør med privatiseringen av sykehussektoren. Blant annet ønsker man å avvikle ordningen med nøytral merverdiavgift i helseforetakene, fordi dette bidrar til outsourcing av renholdstjenester og andre støttefunksjoner.

Man ønsker også å sette en stopper for outsourcing av renholdstjenester og andre kritiske driftsfunksjoner, samt lukrative etterlønns- og sluttavtaler i helsesektoren. Det tas også til orde for å stoppe privatiseringsreformen «fritt behandlingsvalg» og gjennomføre en statlig overtakelse av luftambulansen.

Helseforetakene

Helseforetaksmodellen ble i sin tid gjennomført til sterk motstand fra daværende Kommuneforbundet. Gjennom arbeidet med partiprogrammet har Fagforbundet nå fått gjennomslag for å rette opp de store svakhetene som ligger i helseforetaksmodellen.

• Igangsette et arbeid for å redusere markedsstyringen i alle deler av spesialisthelsetjenesten sammen med partene i arbeidslivet.

• Arbeiderpartiet vil utrede alternative former for demokratisk forankring i sykehusenes opptaksområder som ikke utfordrer prinsippet om statlig eierskap.

• Vurdere et forsøk der kommuner og sykehus får samlet ansvar for alle helsetjenester i et geografisk område.

• Kutte ned på mål- og resultatstyring og fjerne unødvendig rapportering i helsesektoren, sammen med partene.

• Etablere som hovedregel at alle norske sykehus skal ha stedlig ledelse.

• Sikre demokratisering av sykehusene ved å gi de ansatte reell medbestemmelse i viktige beslutninger.

En annen viktig kampsak har vært å få inn igjen viktig støttepersonell som helsesekretærer og annet administrativt personell i sykehusene. Dette vil ifølge Nord sikre at helsepersonell igjen kan bruke tiden sin på det de er utdannet til, nemlig å ta seg av pasientene.

– Det er et stort gjennomslag når Arbeiderpartiet programfester og anerkjenner betydningen av støttepersonellet i helsevesenet. Dette kan stoppe en negativ utvikling som har økt personalkostnadene unødvendig mye og samtidig skviset ut disse viktig yrkesgruppene, forklarer Nord.

Tillit framfor mikrostyring og stoppeklokke

Fagforbundet mener de offentlige tjenestene må bruke mindre tid på unødvendig rapportering og byråkrati og mer tid på å gi gode tjenester.

– Vi har derfor tatt initiativ til en tillitsreform som bygger på den norske arbeidslivsmodellen med stor tillit og delegering til den enkelte arbeidstaker, fastslår Nord.

Aps partiprogram inneholder derfor en gjennomgående tillitsreform i hele offentlig sektor og foreslår blant annet følgende tiltak:

• Sørge for at storting, regjering og departementene i samarbeid med partene styrer offentlig sektor basert på færre og bedre kvalitetsmål.

• Heve terskelen til brukerrettigheter som fører med seg økte krav til dokumentasjon og rapportering.

• Bruke digital teknologi som verktøy for tillitsstyring.

• Bidra til å få på plass lederutdanning i offentlig sektor basert på den norske arbeidslivsmodellen.

• Gjennomføre en tillitsreform, der ansvaret for eldre på sykehjem og i hjemmetjenesten ivaretas av mindre, faste team, der brukerne får påvirke tilbudet mer, og der eldreomsorgen styres etter kvalitetskrav istedenfor stoppeklokke.

Sosial dumping

Allerede på landsmøtet til Arbeiderpartiet i 2019 vedtok partiet en arbeidslivspolitikk i tråd med hele fagbevegelsens krav og ønsker. I programforslaget anerkjennes jobben som er gjort i Kommune-Norge gjennom seriøsitetsbestemmelser ved offentlig anskaffelser som Skiensmodellen og Oslomodellen.

– Arbeiderpartiet vil sikre at dette blir standard også i statlig sektor, samt i hele Kommune- Norge. De foreslår derfor å utarbeide nasjonale seriøsitetskrav for alle offentlige anskaffelser. Dette for å sikre et seriøst arbeidsliv og gjøre det attraktivt å bli fagarbeider, sier Mette Nord.

(Saken fortsetter under bildet)

– Dette er veldig gode tiltak, sier Mette Nord. Fagforbundet har blant annet fått fullt gjennomslag i Arbeiderpartiets program for å styrke retten til heltid ved at arbeidsgiverne må bevise behovet for deltidsstillinger. Man vil også styrke fortrinnsretten til økt stilling.

– Dette er veldig gode tiltak, sier Mette Nord. Fagforbundet har blant annet fått fullt gjennomslag i Arbeiderpartiets program for å styrke retten til heltid ved at arbeidsgiverne må bevise behovet for deltidsstillinger. Man vil også styrke fortrinnsretten til økt stilling.

Leif Martin Kirknes

Gratis SFO og skolemåltid

Landsstyret i Fagforbundet vedtok på sitt møte i september å prioritere gratis SFO i stedet for gratis barnehage og er derfor glade for at Arbeiderpartiet nå går til valg for det samme.

– Vi har også i lang tid jobbet for at skolene skal kunne gi et gratis skolemåltid fordi dette er viktig både for barns helse og sikrer sosial utjevning. Med en ny rødgrønn regjering kan dette nå bli gjennomført, sier Nord.

– Barn og unge er blant våre hjertesaker. Å sikre de minste barna gratis SFO er kjempeviktig. At de ungene som ikke er meldt inn i SFO og står på utsiden av gjerdet og ser på kameratene blir en del av et fellesskap er et viktig inkluderingstiltak, konkluderer Nord.

Programutkastet skal vedtas på Aps landsmøte våren 2021.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
25.09.2020
15:11
25.09.2020 15:11Mest lest

SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.

SETTE GRENSER: – Jeg klarte ikke se mine egne grenser for hvor mye jeg kunne jobbe. Nav-veilederen så mye tydeligere enn meg at jeg ikke ville klare å jobbe fullt. Men hun så også at det var bra for meg å jobbe. Takket være personlig oppfølging fra henne, klarte jeg det, sier Wenche Reppen. Nesten mot sin vilje søkte hun, og fikk innvilget, delvis uføretrygd.

Privat

Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.

Privat

Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før

«Trine» har posttraumatisk stresslidelse og går ikke ut av huset uten følge. Illustrasjonsfoto: Colourbox

«Trine» har posttraumatisk stresslidelse og går ikke ut av huset uten følge. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Colourbox

«Trine» ble drapstruet på jobb. Nå har hun ikke vært ute av huset uten følge på to år

– Det verste var lønna og alle timene jeg måtte jobbe. Jeg hadde hele tida et håp om at lønnsnivået ville øke, sier Olatz Trojaola. Innfelt er skjermdump av brevet som beviser misbruket.

– Det verste var lønna og alle timene jeg måtte jobbe. Jeg hadde hele tida et håp om at lønnsnivået ville øke, sier Olatz Trojaola. Innfelt er skjermdump av brevet som beviser misbruket.

Irati Ayerza

Olatz (51) jobbet 700 timer uten å få ekstra betaling: – Jeg har det svart på hvitt

Skjermdump

Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.

Mina B. Ræge/Dagsavisen

Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo

Malin Stavsøien kan juble over vedtaket i Stortinget som gjør at hun igjen kan få dagpenger.

Malin Stavsøien kan juble over vedtaket i Stortinget som gjør at hun igjen kan få dagpenger.

Privat

Nå kan Malin (28) få dagpenger igjen: – Dette er en seier for fornuften

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

Av hensyn til «Anne» og hennes familie er hun anonymisert i denne saken. Belastningen ved å stå fram er stor.

Av hensyn til «Anne» og hennes familie er hun anonymisert i denne saken. Belastningen ved å stå fram er stor.

Ida Bing

«Anne» var innleid og mangla rettigheter på jobben: – Et mareritt å få positiv graviditetstest

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

SAS-pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Jan-Erik Østlie

Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Debatt

Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.

Vi kan ikke se at det er noen god begrunnelse for at den alminnelige aldersgrensen skal være ulik i privat og offentlig sektor, skriver Camilla Barth hos Jussformidlingen.

Anna Granqvist

«Vil du jobbe så lenge sinnet og kroppen holder? Da får vi håpe du ikke er ansatt i stat eller kommune»

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.

Ole Palmstrøm

Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra UiO-professoren: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat

Foto: Privat

Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.

Tri Nguyen Dinh

Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.

Privat/Lene Svenning

Sjefene sikret seg full lønn under sykdom – nå krever butikkansatte det samme

DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.

DET ER HÅP: Fagforbundets økonom Bjørn Kristian Rudaa har selv bidratt til å snu mange nedbemanningsforslag.

Bjørn A. Grimstad

Slaget er ikke tapt selv om kommunen vil si opp ansatte. Her er økonomiekspertens råd

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun


Flere saker