EØS:
Ap må vise oss handlingsrommet i EØS-avtalen, krever Rødt
Bjørnar Moxnes stiller Arbeiderpartiet til veggs om EØS. Handling må følge ord, sier han.
Ap har skjerpet retorikken, men ikke politikken, overfor EØS. Partiet må vise oss handlingsrommet, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Leif Martin Kirknes
aslak@lomedia.no
– Ap har nok en gang varslet en tøffere linje overfor EØS. Partiet må derfor løse de store samfunnsproblemene som følger av EØS-avtalen ved å utnytte handlingsrommet. Klarer de det, har partiet også vår fulle støtte, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.
Fem samfunnsproblemer
EØS-avtalen har flertall i befolkningen, men konsekvensene av medlemskapet er dypt upopulære, ifølge Moxnes. Han minner om at store deler av fagbevegelsen nå er imot EØS. Rødt-lederen utfordrer Ap til å utnytte det handlingsrommet Norge har innenfor EØS-avtalen.
Han trekker opp fem samfunnsproblemer ved EØS-avtalen som Ap må få bukt med:
• Vogntog fra EU i innenlands transport i Norge (kabotasje)
• EUs energibyrå Acer og tap av kontroll over krafta
• Tvangsprivatisering i kommunene på grunn av EU-direktiver
• Privatisering av jernbanen med EUs fjerde jernbanepakke
• Uregulert arbeidsinnvandring på arbeidsgivernes premisser
– Ap har skjerpet retorikken, men ikke politikken, overfor EØS, hevder Moxnes.
– Vi må forby kabotasje, sikre norsk kontroll over krafta, avvise tvangsprivatisering av kommuner og jernbane og stille krav om arbeidskontrakter med lønns- og arbeidsvilkår etter norske tariffavtaler. Ap har vår fulle støtte til å utnytte handlingsrommet hvis de klarer det, føyer Rødt-lederen til.
• Hvordan kan vi løse problemer i arbeidslivet innenfor EØS-avtalen? De skal finne svaret
EØS-mostanden vokser
Det er ikke tilfeldig at Moxnes stiller Ap til veggs akkurat nå. Det er en gryende EØS-motstand i fagbevegelsen, og landsstyret i Ap har denne uken et todagers møte på Youngstorget i Oslo.
Januarmålingene viser også at SV og Sp, begge motstandere av EØS, får til sammen 36 mandater mot 52 til Ap. Det kan berede grunnen for et flertall av EØS-motstandere i en ny regjering.
Handling må følge ord, kommer det bastant fra Rødt-lederen. Han forlanger mer enn utspillene om en tøffere EØS-linje og hvordan Ap skal møte den økende motstanden mot EØS i fagbevegelsen.
– Det kan virke som om Ap i en del saker om EØS har gått imot våre forslag. Ikke fordi de har vært uenige, men fordi partiet tror kravene er i strid med EØS-avtalen, sier Moxnes.
• Jernbaneforbundet skuffet over at jernbanepakke IV ikke ble stoppet i regjeringsplattformen
Regjeringen står i veien
Han bruker Fjellstrand verft ved Hardangerfjorden som et eksempel på at sosial dumping i Norge er satt i system på grunn av de uheldige konsekvensene ved EØS-avtalen. Ved verftet har ansatte måttet vike for innleid arbeidskraft fra utlandet.
– Lærlingene og den lokale arbeidskrafta forsvinner, og arbeidsfolk med norske lønns- og arbeidsvilkår byttes ut med billig arbeidskraft fra utlandet. Alle i produksjonen flys inn fra Polen og Litauen. Det er et resultat av hele lavlønnskonkurransen i EU, kommer det fra Moxnes.
Aps Arild Grande, som leder partiets arbeidslivsutvalg, er glad for at Rødt har fått med seg Aps skjerpede tone overfor EØS. Samtidig sier han at det er regjeringen, og ikke EØS, som står i veien for å få gjort noe med de uheldige konsekvensene som Bjørnar Moxnes refererer til i EØS-avtalen.
– Det er fullt mulig å bruke handlingsrommet i EØS-avtalen til å gjøre noe med de punktene Moxnes nevner, forklarer Grande overfor FriFagbevegelse.
– Vi jobber etter tre hovedspor i den europeiske politikken. Det første er å påvirke prosessene i EU i enda større grad mens de pågår til det beste for norsk arbeidsliv. Det andre er å benytte handlingsrommet og sørge for at norske regler i større grad beskytter norske lønns- og arbeidsvilkår. Det tredje er å si nei oftere når det kommer saker fra EU som vi ikke vil ha i Norge, forteller han.
• – EØS-avtalen er en katastrofe for norsk arbeidsliv, hevder Bjørnar Moxnes
Felles front
I stedet for at Rødt kritiserer andre partier på venstresiden i EØS-saker, håper Grande at partiet vil bli med resten av opposisjonen på Stortinget og danne en felles front på arbeidslivsfeltet.
– Jeg har ikke registrert at Rødt har fremmet forslag i Stortinget om å si opp EØS-avtalen. Det betyr at de også har et ansvar for å utnytte handlingsrommet til å sikre norske lønns- og arbeidsvilkår. I andre europeiske land har venstresiden brukt energien sin på å angripe hverandre og dermed gitt fritt spillerom til høyrekreftene. Det må vi unngå, påpeker Grande.