– EØS-avtalen er en katastrofe for norsk arbeidsliv, hevder Bjørnar Moxnes
Bør vi si opp EØS-avtalen? Både Rødt-leder Bjørnar Moxnes og Fellesforbundets leder av avdeling 5 i Bergen, Roar Abrahamsen, mener det, men de har ikke helt samme tilnærming.
DIALOG: Leder av Rødt, Bjørnar Moxnes (t.v), og Roar Abrahamsen, lederen av Fellesforbundets avdeling 5 i Bergen, mener beggte EØS-avtalen bør sies opp, men har litt ulike tilnærminger til spørsmålet.
Jan-Erik Østlie
jan.erik@lomedia.no
Torsdag møttes de til samtaler i Bergen.
– Jeg inviterte meg sjøl, jeg, sier Bjørnar Moxnes, leder av Rødt og partiets eneste representant på Stortinget.
Bestilte time hos Abrahamsen
Invitasjonen han snakker om var til Fellesforbundets avdeling 5 i Bergen. Og anledningen var avdelingens vedtak om å si opp EØS-avtalen. Hele historien er som følger:
Moxnes utfordret utenriksminister Ine Eriksen Søreide i Stortinget og lurte på om ikke det var på tide å si opp EØS-avtalen som han mener fremmer sosial dumping, bygger på nyliberalistisk tankegods og er en avtale vi raskest mulig bør kvitte oss med. Utenriksministeren ba da Moxnes dra til Vestlandet der hun sa de mange industribedriftene er helt avhengige av EØS-avtalen for å få solgt produktene sine. Etter samtaler med dem, mente hun Moxnes ville skjønne hva dette egentlig handler om. Og slutte å be regjeringen si den opp.
Moxnes tok Søreide på ordet og bestilte time hos Roar Abrahamsen, Fellesforbundets leder i avd. 5 i Bergen.
• – Si opp EØS-avtalen, krever Fellesforbundets største avdeling
Snudde
– Og du ønsket Moxnes velkommen, Abrahamsen?
– Jeg sier ja til alle som vil snakke med oss om EØS-avtalen. Vi har hatt tilsvarende møter med Senterpartiet tidligere. Og skal også møte Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre, sier han.
Abrahamsen og hans avdeling har lenge vært tilhengere av å beholde EØS-avtalen, men da NHO klaget Høyesteretts avgjørelse inn for ESA og fikk medhold i at verkstedsoverenskomstens bestemmelser om dekningen av reise, kost og losji ikke skal gjelde alle arbeidstakere, var det dråpen som fikk begeret til å flyte over for Abrahamsen og hans kolleger i avdeling 5. Dette er en problematikk som Abrahamsen mer enn gjerne diskuterer med alle som ønsker det. Skjønt, han mener riktig nok at alt som angår sosial dumping ikke nødvendigvis har med EØS-avtalen å gjøre.
• Flere industribastioner i Fellesforbundet sier nei til EØS-avtalen
– NHO har ikke forstått en dritt
Moxnes syns det historiske bakteppet her er interessant. Det er skapt nye allianser. Tidligere var industrien de sterkeste tilhengerne av EØS-avtalen. Nå skifter flere standpunkt, observerer han. Sjøl er verken han eller partiet hans i tvil: EØS-avtalen er en katastrofe for norsk arbeidsliv. Så langt går imidlertid ikke Abrahamsen, men særlig blid er han i likhet med sin forbundsleder Jørn Eggum ikke på NHOs håndtering av denne saken.
– NHO og den nye sjefen Ole Erik Almlid har ikke forstått en dritt. De syns fortsatt det er OK at ESA setter avgjørelser i norsk Høyesterett til side. Jeg syns nok de kunne vært litt mer ydmyke. NHO bryter de grunnleggende reglene mellom partene i arbeidslivet når de går til ESA etter å ha tapt i Høyesterett, de bryter trepartssamarbeidet. Dette er svært alvorlig, sier han.
– NHOs årlige PR-show
Dagen før Moxnes og Abrahamsen møttes i Bergen gikk NHOs årskonferanse av stabelen i Oslo uten at verken Moxnes eller Abrahamsen var til stede. Det er neppe noen overdrivelse å si at ett av hovedtemaene på konferansen i år var en unison hyllest til EØS-avtalen, ikke minst fra statsminister Erna Solberg som kalte den verdens beste handelsavtale.
– Hva syns du om dette Moxnes?
– Det er ingen stor overraskelse at NHO bruker denne konferansen til å fronte EØS-avtalens fortreffelighet. Denne konferansen er NHOs årlige PR-show. Og for høyresiden i norsk politikk er EØS-avtalen sjølsagt verdens beste handelsavtale. For mitt parti er det viktigere å reise rundt i landet og forsøke å forstå hvorfor mange arbeidstakere har snudd i spørsmålet om EØS-avtalen.
• Erna Solberg: – EØS-avtalen er verdens beste handelsavtale
Tungt ansvar
Etter at Abrahamsen og Fellesforbundets avdeling 5 i Bergen vedtok et nei til EØS-avtalen, har han ikke bare fått positive tilbakemeldinger. Men han vil ikke utdype akkurat dette noe mer. Han slår heller fast at det ikke er noen enstemmig industri på Vestlandet som ønsker å si opp EØS-avtalen. Og på vegne av Fellesforbundets største avdeling føler sjølsagt Abrahamsen også et stort ansvar for at avdelingen han leder har skiftet standpunkt. Vedtaket kan føre til at både Fellesforbundet, som har landsmøte senere i år, og LO som har kongress om to år, også skifter standpunkt. Moxnes legger ikke skjul på at han er fornøyd med avdelingens nye standpunkt.
– De tar ansvar, det er tungt og det er nødvendig å si opp EØS-avtalen for å forsvare den norske modellen, sier Rødt-lederen.
• Fellesforbundet-vedtak i Bergen kan vippe LOs syn på EØS-avtalen
Fins alternativer
Som kjent fins det et handlingsrom i EØS-avtalen. Det er mulig for den norske regjeringen å reservere seg mot ulike ufordelaktige bestemmelser. Abrahamsen mener vi må fylle dette handlingsrommet mye bedre enn vi gjør i dag sånn at for eksempel sosial dumping kan forebygges. Er handlingsrommet ikke godt nok, kan vi like gjerne melde oss rett inn i EU, mener han.
– Mange av tilhengerne av EØS-avtalen sier det ikke fins gode alternativer til avtalen. Hva sier du til dem?
– Sjølsagt fins det alternativer til EØS. Og det er akkurat dette vi bør utrede. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være så stor motstand mot en utredning av alternativene.
Moxnes utdyper.
– EU har jo avtaler med andre land som ikke innebærer å gi opp nasjonal suverenitet, det er klart det er mulig.
– Vel, jeg vil nå se alternativene først, repliserer Abrahamsen som vil ha en handelsavtale han kan leve med, en avtale som helst er bedre enn EØS-avtalen.
Politisk press
Det sterke fokuset på EØS-avtalen på årets NHO-konferanse taler nok sitt tydelige språk. Dette er ett av de hotteste politiske spørsmålene for tiden, ikke minst for dem som er interesserte i arbeidslivspolitikk. Ikke bare er statsministeren og utenriksministeren opptatt av dette, men også flere av fagstatsrådene som arbeidsministeren og næringsministeren. LO er enn så lenge tilhengere av EØS-avtalen, men flertallet er svært skjørt.
– Hvis både Fellesforbundet og LO forkaster EØS-avtalen, vil det bli et helt annet politisk press enn det er i dag, sier Bjørnar Moxnes.
• Meld deg på nyhetsbrevet vårt
• Følg oss på Facebook
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.