JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NHOs årskonferanse:

Erna Solberg: – EØS-avtalen er verdens beste handelsavtale

Deler av Fellesforbundet gjør opprør mot EØS-avtalen. Erna Solberg brukte sin taletid på NHOs årskonferanse til å advare mot konsekensene av å så tvil om avtalen.
EØS-avtalen bærer norsk velferd, sa Erna Solberg fra talerstolen på NHOs årskonferanse.

EØS-avtalen bærer norsk velferd, sa Erna Solberg fra talerstolen på NHOs årskonferanse.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

Da leder i Fellesforbundets avdeling 5, Roar Abrahamsen gikk fra ja til nei i EØS-spørsmålet og fikk med seg store foreninger i forbundet, ble EØS-spørsmålet satt på dagsorden med full kraft.

Rekylen fra et fagforeningsvedtak i Bergen satte også sitt preg på NHOs årskonferanse som ble arrangert i Oslo Spektrum i dag, tirsdag. Men Abrahamsen hadde få venner i salen.

– Si opp EØS-avtalen, krever Fellesforbundets største avdeling

Politisk show

NHO har satt seg fore å sette dagsorden ved inngang til hvert år, og arrangerer sin årskonferanse den første uka i januar. I år kom statsminister Erna Solberg rett fra besøk i India.

Hun valgte å bruke mye av sin tid til å forsvare EØS-avtalen og advarte mot konsekvensene hvis den skulle komme i spill.

– Skapes det usikkerhet om EØS-avtalen, så skapes det ikke bare usikkerhet om jobbene i eksportnæringa. Det skaper usikkerhet for hele det norske samfunnet. Vi må være klar over hva dårligere handelsbetingelser betyr for Norge: Lavere lønninger, færre jobber og mindre offentlig velferd, advarte statsministeren.

Verdens beste

– Rundt tre fjerdedeler av norsk eksport går til EØS-området. Hundretusenvis av arbeidsplasser nyter derfor godt av EØS-avtalen. Og den gir norske bedrifter og husholdninger tilgang til et utvalg av varer og tjenester som både er større og har lavere priser enn uten EØS. Den er ikke perfekt. Men ser du utover i verden, så er jeg ikke i tvil: EØS-avtalen er verdens beste handelsavtale, konkluderer Erna Solberg.

Statsministeren fra Høyre innrømmet også at et fritt marked og åpne grenser skaper utfordringer, blant annet knyttet til arbeidslivskriminalitet og lavere lønninger for utsatte grupper.

Hennes svar er mer rettferdig fordeling.

– Vi kan ikke ha et system hvor noen grupper får fordelene og andre får ulempene ved internasjonal handel. Det holder ikke at kaken blir større av handel; det er også viktig hvordan den deles. Skal vi bevare oppslutningen om EØS-avtalen som bærer av vår velferd, så må vi sørge for at alle får del av fordelene, sier Solberg.

– Trepartssamarbeidet er et bolverk for EØS-avtalen, mener NHO-sjefen

Ikke om EØS

Konferansens motto var «Vi og verden», og det var to temaer arrangørene gjerne ville ha fram. For det første at den norske modellen med stor tillit er et avgjørende konkurranse fortrinn og for det det andre at verden har blitt et mer utrygt sted og her kom advarslene på rekke og rad. Hvis Norge melder seg ut av EØS blir det mer utrygt for Norge.

Sjeføkonom Øystein Dørum tok rett nok ikke ordet «EØS» i sin munn, men hans hovedbudskap var at handel lønner seg for alle parter. Han trakk fram USA og Brexit, og sa at den verdensorden med nedbygging av handelshindre, som vi tok for gitt «knaker i sammenføyningene».

Den strategiske konkurransen

Etter Dørum kom Ulf Sverdrup, direktør for Norsk Utenrikspolitisk institutt, kompletterte bildet. Han sa at samholdet i Vesten er under press. Den globale orden er i endring, USA vil ikke lenger lede verden og neker å følge spillereglene de har innledet en strategisk konkurranse med Kina.

– Risikobildet i 2019 er preget av global usikkerhet.

Etter en pause passet det godt inn at Natos generalsekretær Jens Stoltenberg snakket om hvor viktig det var for Norge at vi øker forsvarsbudsjettet opp til Natos målsetting om 2 prosent av bruttonasjonalproduktet.

På ruinenen av Bretton Woods

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide fullførte trusselvurderingen med å tegne et bilde av sammenbruddet av verdens handelssystem som ble etablert i Bretton Woods i New Hampshire i USA i 1944. Utfra denne konferansen ble Verdens handelsorganisasjon (WTO) og Verdensbanken etablert.

– Nå er det tid for å reformere WTO og det innebærer at vi må godta ting vi ikke liker, sa Søreide og spådde at tida framover kom til å bli turbulent.

Fellesforbundet ut mot NHO-sjefen: – I norsk arbeidsliv respekterer vi Høyesterett

Straffetoll

Men hun hadde en medisin, holde fast på det sikkerhetsnettet vi har.

– Det er ikke tid for å sette EØS-avtalen på spill. Der har vi et hjemmemarked med 500 millioner mennesker, sa utenriksministeren. Hun viste til hvordan Efta-landene i EØS hadde sluppet unna EUs vedtak om straffetoll på stål, mens Sveits med sine frihandelsavtaler hadde blitt i lagt straffetoll.

Uten skjulte agendaer

Flere av bedriftslederne brukte tida på å skryte av den norske modellen og tilliten som vi har i det norske arbeidslivet. Katja Lehland fra Elkem delte sine erfaringer etter at konsernet ble kjøpt opp av China National Bluestar.

Lehland fortalte at de kinesiske eierne hadde forsøkt å overføre de prinsippene om stor åpenhet, lite internpolitikk, at vi gjør det vi sier vi skal gjøre og uten skjulte agendaer til også andre deler av sin virksomhet.

Effektive beslutninger

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, har ikke hatt jobben i en måned ennå. Hans budskap var knyttet til hvor viktig det er å ha tillit til hverandre.

– At vi stoler på hverandre, gjør ting billigere og er mer effektive. Når bedrifter og fagforeninger har tillit til hverandre så blir det gode beslutninger, sa NHO-sjefen.

I kveld er det festmiddag for NHOerne. I morgen arrangerer organisasjonen et eget show med Ronan Farrow på Sentrum Scene. Det blir tatt opp og sendt som en egen sending fra NRKS program Urix.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Norges fremste næringslivsledere og politiske elite samlet til årskonferanse i Oslo Spektrum. Her lytter de til NHO-president Arvid Moss sin åpningstale.

Norges fremste næringslivsledere og politiske elite samlet til årskonferanse i Oslo Spektrum. Her lytter de til NHO-president Arvid Moss sin åpningstale.

Torgny Hasås

Annonse
Annonse