JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Trepartssamarbeidet er et bolverk for EØS-avtalen, mener NHO-sjefen

Den nye NHO-sjefen Ole Erik Almlid mener tilliten i det norsk samfunnet er en av de aller viktigste ressursene i det norske arbeidslivet.
Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, vil bruke sitt første møte med NHOs årskonferanse til å snakke om tillit.

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, vil bruke sitt første møte med NHOs årskonferanse til å snakke om tillit.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Den nye NHO-lederen, Ole Erik Almlid, er klar i sitt forsvar av EØS-avtalen. Onsdag er det klart for årets NHO-konferanse og han skal bruke talen sin til konferansen til å snakke om tillit.

– Tillit er en av de aller viktigste ressursene vi har i Norge. Det er gjennom tillit bedrifter og fagforeninger finner sammen. I tillegg har vi stor tillit til institusjoner i Norge, sier Almlid.

Han mener at dette ikke bare er en fordel her hjemme, men at det også gir norske bedrifter som tar med seg denne kulturen ut i verden får et konkurransefortrinn.

– Si opp EØS-avtalen, krever Fellesforbundets største avdeling

Tilliten ikke trua

– Men er tilliten i norsk arbeidsliv trua siden det er nødvendig å sette den på dagsorden?

– Nei, tilliten i det norske samfunnet er ikke trua, men jeg som ny NHO-sjef har behov for å sette tillit på dagorden. Spørsmålet om tillit i arbeidslivet er et av mine viktigste budskap under årskonferansen, slår NHO-sjefen fast.

Almlid har vikariert for Skogen Lund i høst, og ble fast ansatt som ny sjef i NHO rett før jul.

Tema for onsdagens konferanse er «vi og verden». Almlid pekte på en del problemer Norge som en åpen økonomi står overfor. Vi ser nå en mer uforutsigbar verden enn på lang tid. Det er økte tegn til handelskrig og proteksjonisme, Brexit vil være viktig for Norge, og situasjonen mellom USA og Kina er vanskelig, og så er det EØS-spørsmålet.

Stor oppslutning om EØS

– Når noen av de varmeste EØS-tilhengerne i Fellesforbundet har snudd, så er det nettopp på grunn av manglende tillit i utforming av avtaleverket og håndtering av tariffspørsmål.

– Jeg synes det er leit at denne saken har kommet så langt. Jeg oppfatter at det har vært stor oppslutning om EØS, og det oppfatter jeg at det fortsatt er. Men når folk opplever det sånn skal ikke jeg vedta at de skal mene noe annet, sier Almlid.

Han mener at mange av de problemene folk oppfatter er knyttet til EØS-avtalen er ting som kan løses i Norge, og han mener at da må partene i trepartssamarbeidet sette seg ned i ro og mak for å finne løsninger.

Bolverk

– Men er det ikke norske forhold som gjør at konflikten rundt reise, kost og losji har blitt så skarp. Det er jo Norsk Industri og NHO som har dratt verftssaken?

– Jo, det er rikigt og vi som arbeidsgivere må tåle diskusjonen, og jeg tror nettopp at trepartssamarbeidet kan virke som et bolverk for EØS-avtalen, sier Almlid.

Hadia Tajik svarer på EØS-opprøret i Fellesforbundet: Her er fem saker Ap vil rydde opp i

Annonse

Flere saker

Annonse