JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnstilskudd:

Ap, SV og Rødt står samlet bak LOs krav om lønnstilskudd. Dette svarer regjeringen

Det skal være så lett som mulig for permitterte å få tilbake jobben sin, påpeker Høyre-topp.

aslak.bodahl@lomedia.no

helge@lomedia.no

Det er ventet at regjeringens krisepakke nummer tre, som skal få hjulene i gang i igjen i norsk økonomi, legges fram førstkommende fredag. I opptakten til fase tre av krisetiltakene har LO og NHO blant annet tatt til orde for lønnstilskudd for å få permitterte raskere tilbake i jobb.

• Les også: LO-lederen krever lønnstilskudd for å få permitterte raskere tilbake i jobb

Vurderer lønnstilskudd

Tiltaket fra LO blir møtt med tommel opp fra Ap, SV og Rødt. Sp og Frp er også på glid til forslaget om å innføre en ny ordning med lønnssubsidier gjennom den allerede etablerte kompensasjonsordningen for bedriftene. LO ønsker å vri statens utgifter fra å betale de permitterte for ikke å jobbe i form av dagpenger til å betale dem for å jobbe i form av lønnssubsidier.

Heidi Nordby Lunde, Høyres arbeidspolitiske talsperson, understreker at partiet vil at det skal være så lett som mulig for folk som er permitterte å komme seg tilbake i jobb.

– Vi står midt i en historisk krise og gikk fra en rekordlav arbeidsledighet til den største ledigheten siden 1930-tallet. Lønnstilskudd er et av midlene vi vurderer, men som vi må komme tilbake til, sier Nordby Lunde til FriFagbevegelse.

– Det er viktig for oss at tiltakene vi igangsetter faktisk får folk i jobb og ikke har noen utilsiktede konsekvenser, som for eksempel at useriøse aktører kan utnytte ordninger til egen vinning, at bedrifter i vekst ikke får ansette flere eller at tiltakene stimulerer til redusert aktivitet, sier hun.

• Les også: Bedrifter vil ha ordninger for lønnstilskudd

Fra passivitet til aktivitet

Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere etterlyst forsøksordninger med lønnstilskudd til bedrifter. For partiet er det viktigste å unngå oppsigelser. Ap ønsker derfor, i tråd med det LO g de øvrige opposisjonspartiene krever, at regelverket for permittering må forlenges fra 26 til 52 uker.

– I tillegg må midlene vris fra passivitet til aktivitet. Dette kan skje gjennom lønnstilskudd, som vi mener bør prøves ut, eller kompetanse som gjør at arbeidstakerne står sterkere i arbeidslivet. Det vil være viktig både om man skal tilbake på jobb og om man blir tvunget til å se etter nye muligheter, sier Arild Grande, Aps arbeidspolitiske talsperson, til FriFagbevegelse.

Fallgruver i ordningen

LOs løsning innebærer at folk kommer tilbake på jobb når det er mulig med lønnssubsidier fra staten. Ordningen er for bedrifter som tar alle ansatte tilbake fra permittering, eller ikke har permittert selv om de har et stort omsetningsfall og således går med betydelige underskudd.

– En stor del av de drøyt 370.000 arbeidsledige er permitterte. Det å se etter insentiver og oppmuntringer for å få hjulene i gang i samfunnet igjen så nært opp til lemping av smitteverntiltakene, er i alles interesse, sier LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad.

SV omtaler forslaget om lønnstilskudd for å få permitterte tilbake på jobb som «veldig spennende».

– Det er noen viktige fallgruver som man må være bevisst i en sånn ordning, og det må man selvsagt passe på i utformingen, påpeker Solfrid Lerbrekk i SV overfor FriFagbevegelse.

Rødt er begeistret for LOs forslag og vil, slik situasjonen er nå, trolig støtte en slik ordning.

– En forutsetning for oss er at de ansatte får full lønn. Og så må vi vurdere detaljene når et forslag om en slik ordning kommer, understreker Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

• Kommentar: «Lønnstilskudd er en god idé»

Med i diskusjonen

Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet vil være med å diskutere en ordning med lønnstilskudd. Men han har fortsatt til gode å se på en modell for å innrette dette på en best mulig måte.

– Det mest fornuftige er selvsagt å ha folk i arbeid i stedet for å gå på dagpenger. Spørsmålet er hvordan ordningen skal sikres på en best mulig måte, sier han.

Han er bekymret for at et lønnstilskudd kan gå utover personer som trenger en lav terskel for å komme inn i arbeidslivet. Gjelsvik spør også om ansatte som har vært permitterte og fått dekket den perioden av staten, også skal få dekket en betydelig del av lønna tilbake i jobb.

– I jakten for å finne løsninger som sørger for at flere kommer i jobb, må vi få ordninger som gjør at det ikke skal slå feil ut for bedrifter som har valgt å beholde sine ansatte i jobb. Det aller viktigste er å sørge for at bedriftene har oppdrag og jobber som skal løses, at inntjeningen er god og at staten fører en motkonjunkturpolitikk. Lønnstilskudd er ikke gjort i en håndvending, mener han.

Til diskusjon i Frp

Frp er ikke prinsipielt imot ordningen med lønnstilskudd, ifølge Gisle Meininger Saudland i partiet.

– Ordningen er oppe til diskusjon, og når vi nå skal lande en ny krisepakke, er lønnstilskudd en av de tingene som er på bordet, bekrefter han i en tekstmelding til FriFagbevegelse.

Han presiserer at Stortinget og Frp har vært med å vedta romslige ordninger på andre områder, som for eksempel permisjonsregler, og at lønnstilskudd derfor må sees i en sammenheng.

Annonse
Annonse