JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ap-topp utfordret Siv Jensen om skatteinntekter som fordufter

Arbeiderpartiet vil ha fortgang i kampen mot skatteflukt. Siv Jensen (Frp) svarer at Norge allerede gjør mye.
Siv Jensen, Frp.

Siv Jensen, Frp.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Arbeiderpartiets nye finanspolitiske talsperson, Rigmor Aasrud, utfordret finansminister Siv Jensen (Frp) om skattepenger som forsvinner ut av landet, under debatten om regjeringsplattformen i Stortinget.

NHO-direktøren frykter Facebook og Google stikker av med pengene

1.000 nordmenn kobles til skatteparadis. Dette svarer skattedirektøren

Skatteparadiser

– For at vi skal ha penger nok til å opprettholde velferden, er det viktig at vi beskatter inntekter der verdiskapningen skjer. Men i en god del selskaper flytter man overskuddet rundt omkring. Det havner i skatteparadiser og blir ikke beskattet. I regjeringserklæringen står det at man skal forebygge overskuddsflytting. Hvilke konkrete og nye tiltak tenker hun å sette i verk for å hindre at overskudd flyttes til andre land enn Norge for beskatning, ville Rigmor Aasrud vite.

I sitt svar viste Siv Jensen til behovet for virkemidler på tvers av landegrenser for å redusere muligheten for overskuddsflytting, mer åpenhet, mer gjennomsiktighet og ikke minst hvordan vi skal kartlegge multinasjonale selskaper.

– Norge har hatt en pådriverrolle i disse spørsmålene. Vi har fått på plass mange regelverksendringer. Det undertegnes internasjonale skatteavtaler. Stadig flere land slutter seg til dette. Det er hele fundamentet for både å kunne bekjempe overskuddsflytting og legge forholdene bedre til rette for at selskapet ikke skal unndra seg skatt, svarte Siv Jensen.

– Det haster med en skattereform for å redde velferdsstaten

Nedsette utvalg

Rigmor Aasrud var ikke fornøyd med svaret. Hun krever konkrete tiltak. Da hadde hun også et nytt stortingsvedtak å vise til.

– Jeg hadde trodd at statsråden ville kvittere ut det som et enstemmig storting vedtok før jul, at det skulle settes ned et offentlig utvalg som skal «kartlegge pengestrømmer i offentlig finansierte velferdstjenester, herunder handel mellom nærstående, bruk av skatteparadis, tynnkapitalisering og utbytte. Utvalget skal foreslå løsninger som kan sørge for at offentlige midler i størst mulig grad går til produksjon av faktisk velferd, og hvordan uønsket skattetilpasning i selskap som i all hovedsak er finansiert av offentlige midler, kan hindres».

Et tilsvarende forslag fikk ikke flertall i forrige stortingsperiode. Men nå fikk det flertall - til og med enstemmig.

Siden forslaget ikke er omtalt i regjeringserklæringen, slik mange andre allerede fattede stortingsvedtak er, frykter Aasrud dette vedtaket ikke ligger øverst på pulten når regjeringen skal sette politikk ut i praksis.

Derfor forsøkte hun å invitere finansministeren til å komme med konkrete tiltak mot pengeflytting under debatten om regjeringsplattformen, og tenkte at dette forslaget ville bli kommentert.

– Det virket ikke helt som hun er helt oppdatert på dette vedtaket, sier Rigmor Aasrud til frifagbevegelse.no.

Svaret var nemlig oppsiktsvekkende.

– Først og fremst ved å la utvalget få gjøre jobben sin. Og med utgangspunkt i det vil jo regjeringen komme tilbake til Stortinget. Jeg vil minne Aasrud om at det vi diskuterer i dag er regjeringens erklæring. Jeg kan forsikre Aasrud om at vi skal følge opp alle de ambisjonene som ligger i erklæringen, også på dette området, svarte statsråden.

SV refser Ap for taushet om skatteparadis

Annonse
Annonse