JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderbevegelsens historie:

Arbeiderbevegelsen var sentral i formingen av dagens Norge. Nytt prosjekt vil lære unge om arbeidernes historie i Vesterålen

Ny utstilling skal vise hvordan arbeidere har kjempet mot urett, fattigdom og undertrykking.
Arbeiderne på Silda, hermetikkfabrikkens sildavdeling på Sortland, Nordland i 1948. Fra venstre: Olga Pedersen, Hildegunn Vik, Marianne Karlsen, Astrid Berthinussen, Olga Johnsen.

Arbeiderne på Silda, hermetikkfabrikkens sildavdeling på Sortland, Nordland i 1948. Fra venstre: Olga Pedersen, Hildegunn Vik, Marianne Karlsen, Astrid Berthinussen, Olga Johnsen.

Ukjent

26.06.2021
07:00
29.06.2021 14:34

jan.erik@lomedia.no

– Det er et stort kunnskapshull i pensumet i samfunnsfag når arbeiderbevegelsens historie utelates. Sånn har det vært lenge. Det ville vi gjøre noe med når dagens skoleverk ikke gjør det, sier John Helmersen, leder av LO i Vesterålen.

Jens Olai Steffensen, til venstre i bildet, er en av hovedpersonene i utstillingen. Han var sekretær i arbeiderforeningen Nordens Klippe. Her er han sammen med Håkon Mikkelsen (t.h.) og en ukjent arbeidskollega i Kirkenes. Bildet er tatt i 1914.

Jens Olai Steffensen, til venstre i bildet, er en av hovedpersonene i utstillingen. Han var sekretær i arbeiderforeningen Nordens Klippe. Her er han sammen med Håkon Mikkelsen (t.h.) og en ukjent arbeidskollega i Kirkenes. Bildet er tatt i 1914.

Privat

Skal nå ungdommen

Det er LO i Vesterålen som har tatt initiativet til dette prosjektet da de skulle feire to begivenheter: Sitt eget 20-års jubileum og 100-års jubileet for lovfesting av åttetimersdagen i Norge. For som flere andre i fagbevegelsen har også LO i Vesterålen sett at arbeiderbevegelsens historie ikke er det hotteste temaet blant dagens ungdom. Motivasjonen var derfor å finne en måte ungdommen kunne lære om, hvordan arbeiderbevegelsen har stått i spissen for å forme velferdssamfunnet vårt og gitt oss et arbeidsliv som gir menneskeverd og medvirkning fra alle parter – også arbeidstakerne.

Aktuelt: Arbeiderbevegelsen i Trondheim har alltid vært litt annerledes

Spiller seg gjennom historien

Hele prosjektet som ble åpnet 12. juni i Kulturfabrikken på Sortland, og hvor blant annet LOs nestleder Roger Heimli var en av talerne, er et formidlingsprosjekt i regi av Museum Nord, avdeling Sortland. Målgruppa er unge i alderen 13–25 år. LO i Vesterålen mener at skoleverket hittil har sviktet når det gjelder å formidle denne kunnskapen. For å få ungdommen til å tenne på dette er et digitalt spill en del av prosjektet, samt et onlinespill. Her blir du presentert for ulike dilemmaer som et knyttet til tema i Vesterålens arbeiderhistorie (se faktaboks). I tillegg fins en vandreutstilling som de mener er velegnet for Den Kulturelle Skolesekken. Planen er at det også skal komme ei bok og en foredragsserie om temaet ut av dette.

Sommerjobb? Her er seks gode råd til deg som er fersk i arbeidslivet

Arbeidere over tid

Gjør bare jobben sin

LO i Vesterålen har bestilt utstillingen Vår Kamp og sørget for finansieringen, men det er Museum Nord, avdeling Sortland som har laget opplegget og står for gjennomføringen av det.

– Vi er veldig glade for å kunne formidle en så viktig del av historien som arbeiderbevegelsen hos oss representerer. At ungdommen får denne kunnskapen nå i disse pandemitider da arbeidsledigheten har vokst enormt, er også helt sentralt for oss, sier Ane Høyem, historiker og daglig leder av Museum Nord.

– Er du redd dette kan bli oppfattet som en kritikk av skolevesenet?

– Nei, dette skal jo blant annet formidles via Den Kulturelle Skolesekken og vi har samarbeidet godt med en ungdomsskole i Vesterålen. Vi har rett og slet gjort et grundig forarbeid for at vi skal treffe målgruppa, sier hun.

– Noen kan vel likevel mene at dette er skolens oppgave, eller?

– Mulig det, men en av vårt museums hovedoppgaver er jo historisk formidling. Dette er jobben vår – ja, rett og slett grunnen til at vi er til, sier Ane Høyem.

Økonomisk ulikhet: Nordmenn er mindre like enn vi tror

Museum Nord: – En av våre hovedoppgaver er historisk formidling, sier Ane Høyem, historiker og daglig leder av museet.

Museum Nord: – En av våre hovedoppgaver er historisk formidling, sier Ane Høyem, historiker og daglig leder av museet.

Bengt Are Pettersen

Refleksjoner

Helmersen i LO i Vesterålen forteller til FriFagbevegelse at de egentlig hadde tenkt å kalle prosjektet «Til ungdommen». Sånn ble det av ulike grunner ikke. Likevel har de altså holdt på utgangsideen om at både utstillingen og det digitale spillet skal bidra til refleksjoner over hvorfor vi har det samfunnet vi har i dag.

Mange i arbeiderbevegelsen rundt omkring i vårt land, ikke minst den eldre garde, vil nok sette stor pris på at sånne refleksjoner gjøres.

Vår kamp – temaer

* Gjennombruddet

Bø, tidlig 1900-tall

* Arbeideropprøret

Melbu, 1930-tallet

* Arbeiderbevegelsens gullalder

Andøy, etterkrigstida

* Det radikale gymnaset

Sortland, 1970-tallet

* Jentene på fileten

* Øksnes, 1990-tallet

Finansiert av:

LO i Norge

LO i Vesterålen

NNN i Vesterålen

Fagforbundet Andøy

Fagforbundet Bø

Fagforbundet Øksnes

Fellesforbundet Nordre Nordland og Sør-Troms

Nordland Fylkes Fiskarlag

Nav

Samfunnsløftet

Sortland kommune

Museum Nord


Budsjettet er passert 1,1 million