JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

134.000 står uten arbeid

Arbeiderpartiet: – Ledigheten er en krise

Ap-leder Jonas Gahr Støre savner handlekraft fra regjeringen.
Ap-leder Jonas Gahr Støre ber regjeringa vise mer handlekraft mot arbeidsløsheten.

Ap-leder Jonas Gahr Støre ber regjeringa vise mer handlekraft mot arbeidsløsheten.

Jan-Erik Østlie

– Nå må det settes inn tiltak der det finnes både ledig kapasitet, store fagmiljøer og teknologi. Settes det ikke inn tiltak her, svekkes både kunnskapsmiljøene og selve kunnskapen, sier han til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

• Les også: Nesten 50.000 flere arbeidsløse i Norge

Samling i vest

Mandag trommet Arbeiderpartiet og LO sammen til en arbeidslivskonferanse i Stavanger. Sted for konferansen er ikke tilfeldig. På bare ett år har ledigheten i vest steget med 70 prosent. Totalt har det ikke vært så stor ledighet på et kvart hundre år. 134.000 står uten arbeid.

Selv brukte Støre for første gang ordet krise i forbindelse med ledighetstallene på Arbeiderpartiets landsstyremøte i forrige uke.

– Jeg mener det er en riktig betegnelse nå. Ingen krise er lik. Men når så mange rammes, er det krise. At vi tar krisen de ledige møter på synlig alvor, er kjernen i solidaritet. Det må også regjeringen snart erkjenne, ikke bare skylde på konjunkturer og vise til at det går bra andre steder, mener Støre.

• Les også: Jon forsikrer seg mot arbeidsløshet

Lite nytt

Han mener Høyres landsmøte sist helg bar lite preg av situasjonen i norsk arbeidsliv.

– Det kom ikke mange politiske nyheter derfra. Ledigheten ble ikke viet mye plass gitt den alvorlige situasjonen vi er i. Det er fortsatt skattekutt som er løsningen, selv om det ikke snakkes om det i landsmøtetaler. Men det har ikke gitt noen resultater i forhold til innsatsen, påpeker Støre.

Konferansen var delt i to. Andre halvdel så framover. Bak de mørke skyene er det nemlig en gryende optimisme.

Nettopp derfor synes Jonas Gahr Støre det er så viktig å sette inn tiltak for bedriftene i områdene som rammes.

– Folk står selvsagt fritt til å flytte etter arbeid. Men løsningen for de fleste ligger ikke i at folk skal flytte for å få jobb et sted hvor det kanskje går bedre akkurat nå. Nå er det viktigere enn noensinne å ta i bruk den ledige arbeidskapasiteten, fagmiljøene som allerede finnes og teknologien, mener Ap-lederen. Han har tidligere lansert en tiltakspakke som vil gi jobber innen vedlikehold og oppussing, for å løse noe som uansett må løses i nærmeste framtid, i tillegg til en storstilt opprustning av fergeflåten.

• Les også: Pensjonistene er forbannet og føler seg lurt

- Tas på alvor

Lederen i arbeidskomiteen på Stortinget, Arve Kambe (H), avviser at regjeringen tar lett på ledigheten.

– Vi er i dialog med arbeidslivets parter hele tiden og regjeringen tar ledighetstallene på største alvor, sier Kambe til ANB.

– Mange av de tingene som Arbeiderpartiet peker på, er vi allerede i gang med å rulle ut. Vi bevilger penger til ferger og styrker den maritime næringen. Mange er i ferd med å flagge hjem virksomheten som et resultat av vår strategi, sier Kambe.

Få nyhetsbrevet vårt

Utvider permitteringsordningen

Han viser også til at permitteringslengden nettopp er utvidet fra 30 til 52 uker som et resultat av tariffoppgjøret i frontfaget.

– Vi har en tredelt strategi får å møte ledighetstallene. Vi satser på tiltak som skal få folk i arbeid, vi satser på aktivitet og vi satser på omstilling. Og vi er godt i gang, påpeker Høyres arbeidspolitiske talsperson på Stortinget.

Kambe påpeker at første mulighet for regjeringen til å sette inn nye tiltak er revidert nasjonalbudsjett, som kommer til Stortinget i mai og skal vedtas før de folkevalgte tar sommerferie.

Om Støres påstand om at landet er i en krise, har han følgende kommentar:

– Jeg er ikke opptatt av kallenavnet, men at det blir flere arbeidsplasser, sier Arve Kambe.

• Les også: Slik unngår du AFP-smellen

Annonse
Annonse