JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsavklaringspenger: Politikere i Drammen ga stor støtte til de som er rammet av endringene

Elisabeth Thoresen i «Aksjon for AAP-endringer» fikk massiv støtte fra de representantene for venstresida i Drammen. 22. mai blir det demonstrasjon utenfor Stortinget.
Stygge tall: F.v.: Rune Kjeldsen, Monica Myrvold Berg, Elisabeth Thoresen og Reidun Nylehn samlet rundt spørreundersøkelsen, som aksjonsgruppa for AAP-endringer har fått laget. Den viser at AAP-kuttene ikke virker etter hensikten. Svært mange tidligere AAP-mottakere har havnet i et økonomisk uføre og er fortsatt ikke i jobb.

Stygge tall: F.v.: Rune Kjeldsen, Monica Myrvold Berg, Elisabeth Thoresen og Reidun Nylehn samlet rundt spørreundersøkelsen, som aksjonsgruppa for AAP-endringer har fått laget. Den viser at AAP-kuttene ikke virker etter hensikten. Svært mange tidligere AAP-mottakere har havnet i et økonomisk uføre og er fortsatt ikke i jobb.

Pernille Vestengen

– I 2017 var jeg fysisk sett så bra jeg kunne bli. Jeg hadde en flink saksbehandler og vi hadde lagt en god plan. Jeg hadde tro på at jeg i hvert fall skulle klare å jobbe noe framover. Jeg trengte bare litt mer tid, så jeg søkte om forlengelse av arbeidsavklaringspengene (AAP) utover i 2018, fortalte en kvinne, som er utdannet helsefagarbeider, til et nesten fullsatt Gummibaren, på Grønland i Drammen mandag forrige uke.

Syk og fattig

Rune Kjeldsen fra SV, Reidun Nylehn fra Rødt og Aps Monica Myrvold Berg, som deltok på folkemøtet om AAP-endringene, fikk høre hvordan kvinnen i februar 2018 – uten varsel eller forklaring – plutselig ikke fikk noe mer utbetalt fra Nav. Hvordan hun og familien brått måtte klare seg på én inntekt, fikk store økonomiske problemer og – som ett av flere eksempler – bare så vidt fikk skrapt sammen til speiderleir for eldstemann. Hvordan usikkerheten og kampen med Nav gjorde henne stadig sykere – fram til hun i dag går og venter på et ja eller nei til uføretrygd.

p

– Man får verken økt arbeidskapasitet eller bedre helse av å bli fattig, konstaterte kvinnen.

Stiv pris

Elisbeth Steen, leder i NTL Nav, kunne fortelle om fortvilte Nav-ansatte som, lenge før AAP-kuttene trådte i kraft 1. januar 2018, advarte mot flere negative konsekvenser.

– Når du ser at du ikke vil rekke å komme deg tilbake til arbeidslivet innen AAP-perioden går ut, er det flere som søker uføretrygd før pengene tar slutt, forklarte Steen.

Hun bekreftet at regjeringen har fått ned antallet AAP-mottakere, men til prisen av stadig flere sosialhjelpsmottakere og uføre.

p

– Nei, de er ikke i jobb, tordnet Steen.

Uten sikring

Et synlig berørt politikerpanel lovet å kjempe for flere lokale støtteordninger for vanskeligstilte, og at deres representanter på Stortinget vil opprettholde presset for å få omgjort AAP-kuttene.

– Klart det lønner seg å jobbe. Det har det alltid gjort. Derimot lønner det seg ikke å tvinge et menneske over på sosialhjelp eller uførepensjon, hvis to år til på AAP kunne ha fått ham eller henne tilbake i jobb, sa Rune Kjeldsen.

p

Elisabeth Thoresen, initiativtakeren til Facebookgruppa «Aksjon for AAP endring» og folkemøtet mandag kveld, lovet på sin side å fortsette sin folkeopplysning – så alle skal få vite at sikkerhetsnettet, som de stolte på at velferdsstaten spente ut for dem – og som man betaler for gjennom hele yrkeslivet, er i ferd med å rakne.

– Og 22. mai demonstrerer vi mot urettferdigheten. Vi går fra Tigeren utenfor Østbanehallen klokka seks - og ender på Løvebakken. Møt opp - alle som kan, oppfordret hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse