Lønnstall
Arbeidsgiverne kan gi høyere lønnsøkning, hevder LO
Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, mener tallene fra TBU viser at industriarbeiderne nok en gang leverer akkurat på det man ble enige om i oppgjøret. Stat og kommune likeså.
LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Fredag formiddag kom fasiten for lønnsoppgjøret i fjor.
De foreløpige tallene fra Teknisk Beregningsutvalg (TBU) fra viser at ansatte i bank og butikk ble lønnsvinnere.
Industriarbeidere, samt ansatte i stat og kommune holdt seg til den økonomiske ramma som ble avtalt. Det førte til at de ble lønnstapere i fjor, sammenlignet med bank, butikk og helseforetakene.
– Våre yrkesgrupper stiller lojalt opp for frontfagsmodellen. Det gir landet gevinster, men de gevinstene er det dessverre enkeltgrupper som forsyner seg av, sier Roger Bjørnstad til FriFagbevegelse.
Viktig grunnlag for lønnskrav
Han peker på at enkelte ledere, funksjonærer og finansbransjen stikker ifra.
– Dette viser at lønnsevnen i bedriftene er høyere enn det arbeidsgiverne har hevdet. Det tar vi med oss inn i oppgjøret. Tallene som presenteres i dag er et viktig grunnlag når LOs representantskap kommer sammen på tirsdag i neste uke for å vedta årets lønnskrav, legger han til.
Prisveksten i 2022 er anslått til 2,6 prosent.
– Økt kjøpekraft er viktig for folk og et utgangspunkt for lønnsoppgjørene, fastslår Bjørnstad.
Nye tall: Dette er snittlønna i over 360 yrker
Etterslep i offentlig sektor
Fagforbundets leder, Mette Nord viser til at lønnsutviklingen har vært svakere i offentlig sektor, sammenlignet med privat sektor.
– Fagforbundet jobber for at hele laget av arbeidsfolk skal få økt kjøpekraft i årets lønnsoppgjør. Tallene fra teknisk beregningsutvalg, som ble lagt fram i dag, viser at lønnsutviklingen har vært svakere i offentlig sektor, sammenlignet med privat sektor. Denne urettferdige utviklingen må rettes opp i årets oppgjør, sier leder i Fagforbundet, Mette Nord til FriFagbevegelse.
Innsikt: Fem punkter som gjør årets lønnsoppgjør ekstra vanskelig