JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2023

Arbeidstilsynet får 25 millioner kroner ekstra. Det er ikke nok til å følge opp planen mot sosial dumping, mener tillitsvalgte

Arbeidsminister Marte Mjøs Persen blar opp 25 millioner kroner til Arbeidstilsynet neste år.
Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap). (Arkivfoto).

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap). (Arkivfoto).

Jan-Erik Østlie

torgny@lomedia.no

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen la 25 millioner kroner på bordet da hun reiste til Bergen for å presentere gladnyheten fra statsbudsjettet.

I Arbeidstilsynets kontorer ble det klart at det blir plass til flere tilsyn og mer aktivitet fra Arbeidstilsynets side for å stoppe useriøse og kriminelle i arbeidslivet.

Også i budsjettet i fjor fikk Arbeidstilsynet mer penger.

Det er bare noen dager siden arbeidsministeren lanserte en ambisiøs plan mot sosial dumping. I denne planen får Arbeidstilsynet mange nye oppgaver.

Nå advarer tillitsvalgte i Arbeidstilsynet om at tilsynet ikke får nok penger til å følge opp planen mot sosial dumping.

Sosial dumping

1. oktober la regjeringen fram sin handlingsplan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet. Denne bevilgningen var en oppfølging av denne planen.

Seksjonssjef Jens Erik Romslo i Arbeidstilsynet er veldig godt fornøyd med den økte bevilgningen.

Han lovte at dette vil gjøre Arbeidstilsynet bedre i stand til å utføre oppgavene sine. Han ville ikke konkret si hvordan de ekstra pengene skal brukes, men regner med at det vil føre til at tilsynet kan gjennomføre flere inspeksjoner.

Arbeidstilsynet vil, ifølge Romslo, komme til å gjennomføre opp mot 12.000 tilsyn. Størstedelen av disse tilsynene vil være stedlige tilsyn, altså at inspektørene kommer ut på arbeidsplassene for å se hva som foregår. 

Lovbrudd og gebyrer

Arbeidsministeren har også lagt vekt på at det skal bli strengere reaksjoner mot de som begår lovbrudd og at det skal utstedes flere og større overtredelsesgebyr. Flere tilsyn vil kunne føre til det.

På budsjettet i fjor ble det bevilget ekstra penger til Arbeidstilsynet. Ifølge Romslo har det gjort at Arbeidstilsynet har ansatt mellom 17 og 18 personer. Det er først nå en får full effekt av disse ansettelsene.

Ikke imponert

De tillitsvalgte i Unionen Fagforening i Bergen er ikke så imponert over den økte bevilgningen.

Leder i fagforeningen, Jorge Dal påpeker at Arbeidstilsynet har et budsjett på 735 millioner. En ekstrabevilgning på 25 millioner vil bare utgjøre tre prosent økning.

Årets lønnsvekst er anslått til å være 3,7 prosent. Prisveksten vil bli enda høyere.

– Det er ikke så veldig imponerende, sier Dahl til FriFagbevegelse.

Bare Oslofjordområdet

Det ligger et forslag til behandling i Stortinget om kraftig innstramming av reglene for innleie. Blant annet er det foreslått å forby innleie i byggebransjen i Oslofjordområdet.

– Det kan nesten virke som om denne bevilgningen kun er nok til å kontrollere innleieforbud i dette området, mener Dahl.

Savner Arbeidstilsynet ute

Thor Lars Hatvik er klubbleder i Vestafjell AS, som er en tømrer og entreprenørbedrift med rundt 60 ansatte i produksjon. Han kan ikke huske at å ha sett Arbeidstilsynet ute på byggeplasser.

I 2019 ble regelverket for innleie skjerpet inn. Etter de­t er det bare lov til å leie inn fra bedrifter med tariffavtaler.

Verken Dahl eller Hatvik har opplevd at Arbeidstilsynet har kontrollert om bedrifter som leier inn har tariffavtaler og at de har en avtale med de tillitsvalgte om innleie.

Kontroller de seriøse også

– Jeg skulle ønske at de også kunne kontrollert de såkalte seriøse bedriftene. Selv om en bedrift sier at den er seriøs, er det slett ikke sikkert at alt er i orden, slår Hatvik fast.

Ingen jubel

Vivian Mikalsen er hovedtillitsvalgt for de NTL-organiserte i Arbeidstilsynet.

– Det er ikke stor jubel blant mine medlemmer. 25 millioner er lite i forhold til de ekstra oppgavene som Arbeidstilsynet har fått. Dette er en underfinansiering.

16 av 35

Mikalsen har telt opp at Arbeidstilsynet er nevnt i 16 av de 35 tiltakene som er nevnt i handlingsplanen mot sosial dumping.

– Bare den nye godkjenningsordningen for bemanningsbyråer vil spise opp hele den ekstra bevilgningen. Vi må utvikle, administrere, kontrollere og gjøre ordningen kjent, og det krever ressurser, sier hun til FriFagbevegelse.

I tillegg kommer oppfølgingen av de nye reglene for innleie som også vil kreve store ressurser.

– Vi er 250 inspektører. Vi får mange nye oppgaver. Det er mye fokus på oss og mange har store forventninger til hva vi kan utrette, sier Mikalsen.

Hun synes det er positivt at det kommer mer penger, og håper at dette er starten på en oppbygging av etaten.

Leder av Unionen fagforening Jorge Dahl og klubbleder i Vestafjells, Thor Lars Hatvik savner Arbeidstilsynets inspektører, og er ikke overbevist om at de vil se mer til dem selv om de har fått økt bevilgningene med 25 millioner kroner.

Leder av Unionen fagforening Jorge Dahl og klubbleder i Vestafjells, Thor Lars Hatvik savner Arbeidstilsynets inspektører, og er ikke overbevist om at de vil se mer til dem selv om de har fått økt bevilgningene med 25 millioner kroner.

Torgny Hasås

Alta får a-krimsenter

I statsbudsjettet er det også bevilget penger til å opprette et nytt a-krimsenter i Alta. Det skal åpne 1. november. I regjeringsplattformen er det lovet a-krimsentere i alle fylker. Men det er ikke bevilget penger til flere på neste års budsjett. 

Regjeringen bevilger til sammen 30 millioner kroner ekstra til kampen mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

2 millioner kroner til Fair Play

25 millioner går til Arbeidstilsynet. 2 millioner kroner går til Fairplay Bygg Norge som FriFagbevegelse skrev om i går. I tillegg blir det satt av penger slik at også Petroleumstilsynet kan få økte ressurser for å bekjempe sosial dumping og arbeidslivskriminalitet innenfor oljebransjen. 

I løpet av høsten vi regjeringen legge fram forslag til om en Norgesmodell.

Norgesmodellen blir et felles regelverk for alle offentlige innkjøp i Norge. Målet er å hindre at offentlig sektor kjøper inn varer og tjenester fra selskaper som driver med sosial dumping.

Mjøs Persen har også satt av penger til opplysningsarbeidet om denne modellen slik at innkjøperne i offentlig sektor skal blir kjent med de nye reglene.

Warning
Annonse
Annonse